0
1
σχόλια
339
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Παιδιά ηλικίας 6 -12 ετών: έχουν αυτοτραυματιστεί, έχουν προσπαθήσει να αυτοκτονήσουν. Οι ΓΧΣ αποκαλύπτουν στον Guardian

 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
4 Οκτωβρίου 2018
Ζωγραφιές που δημιουργήθηκαν από παιδιά στο στρατόπεδο προσφύγων στη Μόρια. Όλα τους έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν ή να αυτοτραυματιστούν σοβαρά από τότε που ήρθαν εδώ. Αναίσθητα σώματα παιδιών που επιπλέουν ανάμεσα στα κύματα. Μάτια που κλαίνε με δάκρυα από αίμα…

«Έχω εργαστεί σε στρατόπεδα που έχουν μολυνθεί από Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, αλλά σας εγγυώμαι ότι αυτή είναι η χειρότερη κατάσταση που έχω δει ποτέ» λέει στον Guardian ο Luca Fontana, συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νησί.

Το ελληνικό υπουργείο Υγείας παρέχει μόνο έναν γιατρό για τους 9.000 μετανάστες του στρατόπεσου. Η κλινική των ΓΧΣ βρίσκεται λίγο έξω από τη Μόρια και οι γιατροί εργάζονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι ΓΧΣ (οι οποίοι απέρριψαν τη χρηματοδότηση της ΕΕ για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της συμφωνίας μεταξύ των Βρυξελλών και της Τουρκίας), διοργάνωσαν μια θεραπευτική συνεδρία, με δεκάδες παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και δώδεκα ετών, τα οποία είτε είχαν αυτοτραυματιστεί, είτε είχαν προσπαθήσει να αυτοκτονήσουν, είτε υποφέρουν από κατάθλιψη. Μια φάση της θεραπείας περιλάμβανε και αφήγηση, κατά την οποία τα παιδιά προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια ιστορία με ζωγραφιές και λόγια. Τα παιδιά, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία, άρχισαν να σχεδιάζουν πολεμικές σκηνές, ναυάγια και μάτια που στάζουν αίμα.

Το 60% δήλωσαν ότι είχαν σκεφτεί την αυτοκτονία και σχεδόν το 30% έκανε απόπειρα

 Οι γονείς φοβούνται ότι τα παιδιά τους έχουν υποστεί μη αναστρέψιμες ψυχολογικές βλάβες», λέει η Giovanna Bonvini, διευθύντρια ψυχικής δραστηριότητας των ΓΧΣ στην Ελλάδα. «Έρχονται στην κλινική επειδή τα παιδιά τους έχουν σταματήσει να μιλούν ή επειδή προκαλούν τραύματα στον εαυτό τους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι γονείς αρχίζουν να υποφέρουν από την ίδια κατάθλιψη με τα παιδιά τους».

Σύμφωνα με την έκθεση του IRC, «το 60% των αιτούντων άσυλο που επισκέφτηκαν το κέντρο ψυχικής υγείας στη Μόρια φέτος, δήλωσαν ότι είχαν σκεφτεί την αυτοκτονία και σχεδόν το 30% έκανε απόπειρα. Οι ομάδες βοήθειας λένε ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνο τις πιο σοβαρές περιπτώσεις και φοβούνται ότι ο αριθμός των αυτοκτονικών παιδιών είναι πολύ μεγαλύτερος.
εμφάνιση σχολίων