0
1
σχόλια
279
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Κάθε εισπνοή που παίρνουμε απαιτεί όχι ένα αλλά αρκετά μεγάλα δέντρα
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
24 Ιουλίου 2019
Μια χορταστική ανάσα γεμίζει τους πνεύμονές μας με οξυγόνο και χαρίζει ζωή. Όμως πόσα δέντρα πρέπει να «εργάζονται» για να μπορούμε να πάρουμε εμείς αυτή την ανάσα;

Τα δέντρα χρησιμοποιούν ηλιακή ακτινοβολία, διοξείδιο του άνθρακα και νερό ώστε να παράγουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξή και τη συντήρησή τους. Η διαδικασία είναι γνωστή ως φωτοσύνθεση.
 

Ένας άνθρωπος αναπνέει περίπου 9,5 τόνους αέρα το χρόνο                 

Κατά την φωτοσύνθεση, 6 μόρια διοξειδίου του άνθρακα παράγουν ένα μόριο γλυκόζης. Από την διαδικασία απελευθερώνονται 6 μόρια οξυγόνου. Ένα ώριμο δέντρο μουριάς έχει ύψος περίπου 12 μέτρα, μαζί με τις ρίζες και τα φύλλα, και ζυγίζει περίπου 2 τόνους. Αν μεγαλώνει κατά 5% το χρόνο, αυτό σημαίνει ότι θα παράγει 100 κιλά ξύλα, από τα οποία τα 38 κιλά θα είναι άνθρακας. Σύμφωνα με το σχετικό μοριακό βάρος του οξυγόνου και του άνθρακα, αυτό ισοδυναμεί με 100 κιλά οξυγόνο το χρόνο ανά δέντρο.

Ένας άνθρωπος αναπνέει περίπου 9,5 τόνους αέρα το χρόνο, αλλά το οξυγόνο αποτελεί μόνο το 23% της ποσότητας αυτής, ενώ προσλαμβάνουμε λίγο περισσότερο από το 1/3 σε κάθε ανάσα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ένας άνθρωπος χρειάζεται περίπου 740 κιλά οξυγόνου το χρόνο. Για να παραχθεί μία τέτοια ποσότητα απαιτούνται 7 με 8 δέντρα.

Η αποκατάσταση των δασών της γης ίσως είναι η πιο αποτελεσματική λύση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Είναι όμως εξίσου ζωτικής σημασίας, ώστε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που θεωρούμε αυτονόητο: να αναπνέουμε.


Διαβάστε επίσης:​
ΕΡΕΥΝΑ: 1 τρις δέντρα κατά της κλιματικής αλλαγής

Δέντρα αντί διδάκτρων
Η πόλη των δέντρων
Τα ποτήρια μιας χρήσης που γίνονται δέντρα
VIDEO: Φύτεψε ένα δάσος με τα χέρια του
εμφάνιση σχολίων