0
1
σχόλια
410
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μια παγκόσμια επιχείρηση δενδροφύτευσης μπορεί να αναιρέσει τα 2/3 τα ρύπανσης που έχουμε προκαλέσει, από τη βιομηχανική εποχή έως σήμερα
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
18 Ιουλίου 2019
«Η αποκατάσταση των δασών της γης ίσως είναι η πιο αποτελεσματική λύση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής». Αυτό αναφέρει η μελέτη του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ΕΤΗ), και στα πορίσματά της λέει πως για να σταματήσει η καταστροφή της κλιματικής αλλαγής, απαιτείται να φυτευτούν τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο έξτρα δέντρα, πέρα από τα τρία τρισεκατομμύρια που υπάρχουν ήδη.

Στα πλαίσια της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν αν υπάρχει περιθώριο τέτοιας εκτεταμένης δενδροφύτευσης, χαρτογράφησαν περιοχές του κόσμου όπου μπορούν να μεγαλώσουν νέα δέντρα, ενώ υπολόγισαν και το πόσο διοξείδιο του άνθρακα μπορούν να «παγιδεύσουν».
 

Ο χώρος που απαιτείται για την επιχείρηση της δενδροφύτευσης, αντιστοιχεί περίπου στην επιφάνεια των ΗΠΑ

Με τις παρούσες κλιματικές συνθήκες, οι στεριές του πλανήτη μπορούν να υποστηρίξουν 4,4 δισ. εκτάρια συνεχούς δασοκάλυψης. (1 εκτάριο= 10 στρέμματα). Όταν αυτά τα δάση μεγαλώσουν, θα μπορούν να δεσμεύσουν 205 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα: η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στα 2/3 των 300 δισ. που έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα του πλανήτη από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης μέχρι σήμερα.

Ο χώρος που απαιτείται για μια τέτοια διεθνή επιχείρηση δενδροφύτευσης, αντιστοιχεί περίπου στην επιφάνεια των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι έξι χώρες όπου θα μπορούσαν να φυτευτούν τα περισσότερα δένδρα είναι οι:
– Ρωσία (1.510 εκατομμύρια στρέμματα) ΗΠΑ (1.030 εκατ.)
– Καναδάς (780 εκατ.)
– Βραζιλία (500 εκατ.)
– Κίνα (400 εκατ. στρέμματα).


Επειδή όμως θα χρειασθούν από 50 έως 100 χρόνια μέχρι τα νέα δέντρα να μεγαλώσουν αρκετά ώστε να απορροφήσουν άνθρακα στο μέγιστο δυνατό βαθμό, είναι σημαντικό η «επιχείρηση» να ξεκινήσει άμεσα, αλλά και να προστατευθούν πιο αποτελεσματικά τα δάση που ήδη υπάρχουν.

«Όλοι μας ξέραμε ότι η αποκατάσταση των δασών θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» σχολιάζει ο καθηγητής Τόμας Κρόουδερ, εκ των συντακτών της μελέτης και ιδρυτής του Crowther Lab στο ETH Zurich «αλλά στην πραγματικότητα δεν ξέραμε πόσο μεγάλος θα ήταν αυτός ο αντίκτυπος».

Φυσικά υπάρχει και ο σκεπτικισμός από τη θεωρία στην πράξη κι έτσι άλλοι επιστήμονες είναι πιο συγκρατημένοι για το κατά πόσο μια τέτοια πρόταση είναι ρεαλιστική και αποτελεσματική. Ο καθηγητής Μάρτιν Λούκατς του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, κάνει λόγο για κάτι «πολύ καλό, για να είναι αληθινό», ενώ ο καθηγητής Μάιλς ‘Αλεν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης λέει πως «Η αποκατάσταση των δένδρων απέχει πάρα πολύ από το να αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση που είναι διαθέσιμη για την κλιματική αλλαγή».


Διαβάστε επίσης:
Δέντρα αντί διδάκτρων
VIDEO: Φύτεψε ένα δάσος με τα χέρια του
Η πόλη των δέντρων
Ο άνθρωπος που φύτευε δάση
εμφάνιση σχολίων