0
1
σχόλια
459
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Πώς πρέπει να αντιδράσει η ανθρωπότητα, αν ένας εξωγήινος πολιτισμός επιδιώξει επαφή μαζί μας; Το βρετανικό Δίκτυο Έρευνας για Εξωγήινη Νοημοσύνη διερευνά το ερώτημα
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
3 Ιουλίου 2019
Πιθανότατα δεν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν. Πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε σε περίπτωση που βρεθούμε σε επαφή με έναν εξωγήινο πολιτισμό; Οι επιστήμονες για χρόνια παλεύουν με το ερώτημα όμως το βρετανικό Δίκτυο Έρευνας για Εξωγήινη Νοημοσύνη (UKSRN) αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα κοινής γνώμης, ώστε η καίρια αυτή απόφαση να ληφθεί συμμετοχικά.
 

Δεν υπάρχει καμία απολύτως διαδικασία, κατοχυρωμένη στη διεθνή νομοθεσία, όσον αφορά το πώς να απαντήσουμε στο σήμα ενός εξωγήινου πολιτισμού

Το UKSRN θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στον κόσμο έρευνα κοινής γνώμης πάνω στο ερώτημα. Οι απαντήσεις του κοινού θα χρησιμοποιηθούν ώστε να σχεδιασθεί ένα διεθνές πρωτόκολλο, που θα θέτει πλέον κανόνες για διάφορα πράγματα, από το πώς θα γνωστοποιηθεί στην ανθρωπότητα η πρώτη ανίχνευση εξωγήινου σήματος έως ποιά θα πρέπει να είναι ανταπόκριση αν αυτό το σήμα αποκωδικοποιηθεί.

«Δεν υπάρχει σήμερα καμία απολύτως διαδικασία, κατοχυρωμένη στη διεθνή νομοθεσία, όσον αφορά το πώς να απαντήσουμε στο σήμα ενός εξωγήινου πολιτισμού. Θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις των ανθρώπων. Οι επιπτώσεις μας αφορούν όλους, όχι μόνο τους επιστήμονες», δηλώνει στον Guardian ο αστρονόμος Martin Dominik του Πανεπιστημίου St Andrews της Σκωτίας.

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι, στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των συνωμοσιολογικών θεωριών, η είδηση για την ανίχνευση εξωγήινου σήματος μπορεί να πυροδοτήσει έκρηξη ψευδών ειδήσεων που θα προκαλέσουν σύγχυση και πανικό, ακόμα περισσότερο αν μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου αποκωδικοποιηθεί το μήνυμα. Υποθετικά, θα είναι αρκετά σύνθετο αν μεταδοθεί από έναν προηγμένο πολιτισμό και μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες, ακόμα και μήνες για να καταλάβουν οι επιστήμονες αν μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί. Βέβαια ένα σήμα θα μπορούσε επίσης να είναι απλώς ηλεκτρομαγνητικός θόρυβος από εξοπλισμό ή απόσπασμα επίγειας εκπομπής που διαρρέει στο διάστημα.
 

Υπάρχουν περίπου 30 δισ. άστρα στο γαλαξία μας, από τα οποία μόνο ένα μικρό μόνο ποσοστό έχουν διερευνηθεί, οπότε ίσως κάτι να βρεθεί

Η αναζήτηση εξωγήινων μέχρι τώρα έχει γίνει κυρίως μέσω ραδιοτηλεσκοπίων που αναζητούν ραδιοσήματα, μια προσπάθεια δεκαετιών που έχει αποβεί άκαρπη. Οι αισιόδοξοι αντιτείνουν ότι υπάρχουν περίπου 30 δισεκατομμύρια άστρα στο γαλαξία μας, από τα οποία μόνο ένα μικρό μόνο ποσοστό έχουν διερευνηθεί, οπότε ίσως κάτι να βρεθεί.

Ο Stephen Hawking έλεγε ότι μάλλον δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να προδώσουμε την ύπαρξη μας, καθώς δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο καλές προθέσεις θα έχουν οι εξωγήινο. Όμως άλλοι ερευνητές φαίνεται πως θέλουν να το ψάξουν περισσότερο. «Πιστεύω πως έχει νόημα να δημιουργηθεί ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο που να έχει τις ρίζες του στο διεθνές δίκαιο», λέει ο καθηγητής Dominik. «Αν υπάρχουν δημόσιες συνέπειες, τότε η αποστολή μηνυμάτων είναι μια πολιτική απόφαση και δεν πρέπει να ληφθεί από επιστήμονες».


Διαβάστε επίσης:
VIDEO: Πώς γεννήθηκε ο κόσμος;
PLAYER: Αποικίες στο Διάστημα
Χώκινγκ: Πριν το Σύμπαν υπήρχε...
εμφάνιση σχολίων