0
1
σχόλια
395
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μιλά στην ισπανική εφημερίδα El Pais για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην Ελλάδα, τον ρατσισμό και το πώς είναι να μεγαλώνεις στη χώρα που γεννήθηκες, χωρίς χαρτιά
 
DOCTV.GR
2 Ιουλίου 2019
Ο «Γιαννάκης από τα Σεπόλια», παιδί μεταναστών από τη Νιγηρία, είναι πλέον γνωστός σε όλο τον πλανήτη ως «Greek Freak». Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδείχτηκε ως MVP της χρονιάς που πέρασε στο NBA. Η ισπανική εφημερίδα El Pais του πήρε συνέντευξη και εκείνος μίλησε για δύσκολα χρόνια του ίδιου και της οικογένειάς του στην Ελλάδα, το πώς είναι να μεγαλώνεις σε μία χώρα χωρίς χαρτιά, τον ρατσισμό αλλά και την αγάπη που πήρε από τους ανθρώπους.


«Όταν ήμασταν παιδιά, οι φίλοι μας είχαν όλοι χαρτιά. Δεν καταλαβαίναμε τι συνέβαινε. Ρωτούσαμε τους γονείς για ποιο λόγο εμείς δεν έχουμε τίποτα, κανένα έγγραφο, ούτε διαβατήριο. Για ποιο λόγο εμείς δεν μπορούσαμε τα ταξιδέψουμε. Δεν μπορούσαν να μας εξηγήσουν. Δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να ψηφίσουν ούτε να εκφράσουν την άποψή τους. Είναι απίστευτο. Δόξα τω θεώ, συναντήσαμε ανθρώπους οι οποίοι μας βοήθησαν να ζήσουμε σε καλύτερες συνθήκες. Σιγά σιγά, στην Ελλάδα τουλάχιστον, άρχισαν να δίνονται ευκαιρίες σε ανθρώπους σαν εμάς. Είναι δύσκολο πρόβλημα, δεν υπάρχει εύκολη λύση. Ελπίζω όλοι οι μετανάστες στην Ευρώπη να έχουν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή».

«Οι γονείς μας, μας έμαθαν να μη μισούμε τους ανθρώπους, παρά το γεγονός ότι μπορεί να μιλούσαν αρνητικά για εμάς. Δεν θα αρνηθώ πως στην Ελλάδα υπάρχει πολύς ρατσισμός. Ωστόσο, υπήρξαν γύρω μας και άνθρωποι που μας βοήθησαν. Στην Ελλάδα οι μαύροι δεν είναι πολλοί, στο σχολείο ήμασταν μόνο εμείς. Ήμασταν διαφορετικοί, αλλά δεν μας ένοιαζε. Είχαμε πολλούς φίλους λευκούς. Μας βοήθησαν να αντιμετωπίσουμε τον ρατσισμό. Πριν από έξι χρόνια φοβόμουν να βγω από το σπίτι για να μη με απελάσουν. Ευτυχώς τα πράγματα είναι καλύτερα. Σήμερα τα παιδιά έχουν ελπίδα».

«Είναι μια κατάσταση πολύ δύσκολη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθώ να βοηθήσω με κάποιες δράσεις -όπως αυτές μέσω του ιδρύματος Αντετοκούνμπο. Είναι δύσκολο, ειδικά αν είσαι παράνομος, δεν έχεις χαρτιά ή διαβατήριο και είσαι στους δρόμους, με κίνδυνο να σε απελάσουν».

«Δεν ξέρω τι θα έκανα αν δεν υπήρχε στη ζωή μου το μπάσκετ. Αυτό που μπορώ να πω, όμως, είναι πως ό,τι κι αν έκανα, θα αφοσιωνόμουν 100%».

«Είναι ωραίο να είσαι διαφορετικός. Εγώ είμαι έτσι όλη μου τη ζωή».


Διαβάστε επίσης:
PLAYER: Γιάννης «The Greek freak»
«Είμαστε (όλοι) Ελληνονιγηριανοί» 
VIDEO: Ο λαθρεπιβάτης
εμφάνιση σχολίων