0
1
σχόλια
520
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Από τις αρχές του 2019, 56 μωρά από τη Γάζα χωρίστηκαν από γονείς τους
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
28 Ιουνίου 2019
Ο ισραηλινός αποκλεισμός στη Γάζα σημαίνει ότι πολλοί γονείς χωρίζονται από τα σοβαρά άρρωστα παιδιά τους. Τα κρίσιμα άρρωστα βρέφη των Παλαιστινίων που προέρχονται από τη φτωχή Γάζα, μεταφέρονται στο καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο Makassed. Εκεί πολλά πεθαίνουν μόνα, μιας και το Ισραήλ επιτρέπει προσωρινή έξοδο από τη Γάζα για ιατρικούς λόγους σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά όχι όλες.
 

Από τις αρχές του περασμένου 2019, 56 μωρά από τη Γάζα χωρίστηκαν από γονείς τους

Ταυτόχρονα, ο αποκλεισμός εμποδίζει ή καθυστερεί σημαντικά την αναχώρηση πολλών γονέων άρρωστων βρεφών, ενώ άλλοι δεν κάνουν καν αίτηση, φοβούμενοι ότι οι εκτεταμένοι έλεγχοι ασφάλειας για τους ενήλικες θα φέρουν αναβολές και στην άδεια εξόδου του παιδιού τους χάνοντας ζωτικό χρόνο.

Από τις αρχές του περασμένου έτους, 56 μωρά από τη Γάζα χωρίστηκαν από τις μητέρες και τους πατέρες τους, έξι από τα οποία έχασαν τη ζωή τους χωρίς παρουσία γονέα, σύμφωνα με το νοσοκομείο.

Η 24χρονη Hiba Swailam είχε τη δυνατότητα να ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ για να γεννήσει τρίδυμα, τα οποία ήταν άρρωστα, αλλά η άδεια της έληξε και έπρεπε να επιστρέψει στη Γάζα. Δεν ήταν εκεί όταν πέθανε το πρώτο της παιδί σε ηλικία εννέα ημερών, ή δύο εβδομάδες αργότερα, όταν πέθανε και το δεύτερο μωρό της. Πληροφορήθηκε τους θανάτους τους τηλεφωνικά.
 

Έχουν εκδοθεί πάνω από 7.000 εξιτήρια για ανηλίκους από τη Γάζα μέσα στο 2018 μα λιγότερες από 2.000 άδειες για γονείς

Το τρίτο της παιδί που επέζησε, πέρασε τους πρώτους μήνες της ζωής του με τη φροντίδα των νοσοκόμων, ενώ η Hiba μπορούσε να δει την κόρη της μόνο σε βίντεο κλήσεις. Ενώ το μωρό ήταν έτοιμο για εξιτήριο από τον Φεβρουάριο, κανένα μέλος της οικογένειας του δεν ήταν σε θέση να το πάρει. Αφού δημοσιογράφοι του Guardian προσέγγισαν για σχόλια, οι ισραηλινές αρχές της επέτρεψαν να ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ στις 29 Μαΐου (την ίδια ημέρα που το Ισραήλ ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Guardian για σχολιασμό).
 

«Τα νεογνά χρειάζονται αγάπη. Οι καρδιακοί ρυθμοί τους ανεβαίνουν κι έχουν κατάθλιψη»

Οι γιατροί του ΜΚΟ Human Rights-Israel, λένε ότι έχουν εκδοθεί περισσότερα από 7.000 εξιτήρια για ανηλίκους από τη Γάζα μέσα στο 2018. Όμως έχουν χορηγηθεί λιγότερες από 2.000 άδειες για γονείς, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα περισσότερα παιδιά ταξίδεψαν χωρίς τους γονείς τους.

Ο διαχωρισμός ασθενών βρεφών από τους γονείς τους μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις. Οι γιατροί πιστεύουν πως ένα από τα τρίδυμα τα οποία πέθαναν όσο η μητέρα τους ήταν στη Γάζα, ίσως να μπορούσε να επιβιώσει αν είχε θηλάσει κανονικά.

Η Ibtisam Risiq, υπεύθυνη για τη μονάδα εντατικής παιδιατρικής, επισημαίνει την ψυχολογική επίδραση που έχει η απουσία των γονέων στα νεογνά. «Χρειάζονται αγάπη. Οι καρδιακοί ρυθμοί τους ανεβαίνουν κι έχουν κατάθλιψη».

Το νοσοκομείο Makassed παραπαίει από τότε που ο Donald Trump έκανε περικοπές σε αυτό και σε άλλα νοσοκομεία που εξυπηρετούν Παλαιστίνιους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ διεκδικεί κυριαρχία σε όλη την Ιερουσαλήμ και έχει απομονώσει ακόμη και τις πλειοψηφίες των αραβικών συνοικιών του από τα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη. Πολλοί ασθενείς, ακόμα και μεγαλύτερα παιδιά με καρκίνο, έχουν οικογένειες που ζουν μόλις λίγα λεπτά μακριά, αλλά δεν μπορούν να επισκεφθούν.


Διαβάστε επίσης:
Ο εποικισμός της Παλαιστίνης
Ο Άμος Οζ για τη Γάζα 
«Απαρτχάιντ νερού»
εμφάνιση σχολίων