0
1
σχόλια
686
λέξεις
ΖΗΝ
1 στους 5 Ευρωπαίους πολίτες διαφωνούν ή δεν είναι σίγουροι για το εάν τα εμβόλια είναι ασφαλή. Η μεγάλη παγκόσμια μελέτη για την εμπιστοσύνη μας στην επιστήμη και τα εμβόλια
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
26 Ιουλίου 2019
Η νέα μεγάλη έρευνα της Wellcome Trust για τον τομέα της υγείας και της επιστήμης, αποκαλύπτει την αντίληψη για τα εμβόλια και την επιστήμη σε 140 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στους γιατρούς, τους νοσοκόμους και τους επιστήμονες καθώς και στα εμβόλια, αλλά όχι παντού. Παράλληλα όμως φανερώνει ότι ο μισός πλανήτης γνωρίζει ελάχιστα για την επιστήμη και σχεδόν ένας στους πέντε αισθάνεται αποκλεισμένος από τα οφέλη της.
 

Η Γαλλία έχει τα χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης στα εμβόλια παγκοσμίως: το 33%  των κατοίκων της διαφωνούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή

Η ανάλυση περιλαμβάνει απαντήσεις από 140.000 ανθρώπους σε περισσότερες από 140 χώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια ως μία από τις 10 πρώτες απειλές για την παγκόσμια υγεία.

ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ: Η εμπιστοσύνη στα εμβόλια τείνει να συνδέεται στενά με την εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και τους επαγγελματίες του τομέα της ιατρικής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 79% των ανθρώπων συμφωνούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και το 84% συμφωνούν ότι είναι αποτελεσματικά.

Στη Βόρεια Αμερική και τη Νότια και τη Βόρεια Ευρώπη, το 70% των ανθρώπων συμφωνούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Το ποσοστό ήταν μόλις 59% στη Δυτική Ευρώπη και 50% στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σε περιοχές με χαμηλότερα εισοδήματα συμφώνησαν πως τα εμβόλια ήταν ασφαλή. Ο υψηλότερος αριθμός είναι στη Νότια Ασία με ποσοστό συμφωνίας 95% και ακολουθεί  ακολουθεί η Ανατολική Αφρική με 92%.

Συγκεκριμένα, το Μπαγκλαντές και η Ρουάντα έχουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα εμβόλια –καθώς σχεδόν όλοι οι άνθρωποι και στις δύο χώρες συμφωνούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και σημαντικά για τα παιδιά. Η Ρουάντα έχει επίσης την υψηλότερη εμπιστοσύνη στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, με ποσοστό  97%– σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 76%.

1 στους 5 Ευρωπαίους πολίτες διαφωνούν ή δεν είναι σίγουροι για το εάν τα εμβόλια είναι ασφαλή.

Η Γαλλία έχει τα χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης στα εμβόλια παγκοσμίως: το 33% των κατοίκων της διαφωνούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή ενώ ένα 10% δεν τα θεωρεί σημαντικά για τα παιδιά.

Τα χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης σε σχέση με τα εμβόλια είναι βρίσκονται στη Δυτική Ευρώπη, όπου το 22% δεν πιστεύει πως είναι ασφαλή. Ακολουθεί η Ανατολική Ευρώπη με το 17% να διαφωνεί σε σχέση με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους.

Στην Ουκρανία, η οποία ανέφερε τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων ιλαράς στην Ευρώπη πέρυσι (53.218 συνολικά) - μόνο το 50% των ανθρώπων συμφωνούν ότι τα εμβόλια ήταν είναι αποτελεσματικά. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 46% στη Λευκορωσία, το 49% στη Μολδαβία και το 62% στη Ρωσία.

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ: Το 79% των Ελλήνων πιστεύει πως είναι ασφαλή.  Το 3% διαφωνεί, το 15% είναι αναποφάσιστο και ένα 3% δεν απάντησε. Το 85% των Ελλήνων πιστεύει πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Το 3% διαφωνεί και το 11% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. Το 2% δεν εξέφερε άποψη. Πάντως το 98% των Ελλήνων δηλώνει πως τα παιδιά του είναι εμβολιασμένα.

Σχετικά με την εμπιστοσύνη στους επιστήμονες, μόλις το 10% των Ελλήνων απαντά πως τους εμπιστεύεται πολύ.  Το 61% δείχνει μέτρια εμπιστοσύνη, το 21% χαμηλή, ενώ ένα 9% δεν εξέφρασε άποψη.

Η έκθεση δεν εξετάζει τις πιθανές αιτίες πίσω από την χαμηλή εμπιστοσύνη  μα οι ερευνητές λένε ότι μάλλον είναι κάτι πολυπαραγοντικό. Το ρόλο του παίζει όμως και το διαδίκτυο, καθώς διαδίδονται λανθασμένες πληροφορίες είτε μέσω του αντιεμβολιαστικού κινήματος, είτε με fake news.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) μέσα στο έτος είχαμε στην Ελλάδα περίπου 141 θανάτους από τη γρίπη, εκ των οποίων το 79% ήταν άτομα υψηλού κινδύνου και ανεμβολίαστα, ενώ νοσηλεύτηκαν περίπου 380 άνθρωποι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η θάνατοι από ιλαρά έφτασαν τους 136.000 θάνατοι σε όλον τον κόσμο το 2018, ποσοστό που υπερτριπλασιάστηκε στην Ευρώπη και βρήκε την Ελλάδα στην 8η θέση της κατάταξης σύμφωνα με τον τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Οι Έλληνες είναι οι πιο αγχωμένοι της γης
ΕΡΕΥΝΑ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει «κάθε όργανο»
Το 93% των Αμερικανών έχουν γλυφοσάτη στο σώμα τους
εμφάνιση σχολίων