0
1
σχόλια
348
λέξεις
TECH
Το τοξικό χημικό της Monsanto βρίσκεται σε χιλιάδες τρόφιμα και αποτελεί κίνδυνο για όλους μας
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
14 Ιουνίου 2019
9 στους 10 αμερικανούς έχουν γλυφοσάτη στο σώμα τους. Αυτό δείχνουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, που διαθέτει μία από τις πιο αναγνωρισμένες ιατρικές σχολές των ΗΠΑ. Η έρευνα απέδειξε ότι το 93% των ατόμων που εξετάστηκαν είχαν γλυφοσάτη στα ούρα τους. Κι ενώ το μέγεθος της δειγματοληψίας ήταν σχετικά μικρό (131 άτομα), ωστόσο τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά.  

Η γλυφοσάτη (glyphosate) είναι μια υπερ-τοξική χημική ουσία και αποτελεί το κύριο συστατικό του ζιζανιοκτόνου RoundUp της Monsanto, που έχει πλέον εξαγοραστεί από την Bayer. Έχει συνδεθεί με τον καρκίνο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ενώ εδώ και λίγα χρόνια έχουν ξεκινήσει αγωγές εναντίον εταιρειών που χρησιμοποιούν το ζιζανιοκτόνο. Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης βρίσκονται σχετικές υποθέσεις από το Σαν Φρανσίσκο ως τη Σρι Λάνκα ενώ για το Roundup, η Bayer αντιμετωπίζει μόνο στις ΗΠΑ 11.200 δικαστικές υποθέσεις.
 

48 βουλευτές από 13 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν σε σχετικό τεστ και όλοι είχαν την ουσία στο σώμα τους

Η γλυφοσάτη δεν είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά την Ευρώπη. Το EcoWatch αναφέρει ότι οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσφέρθηκαν εθελοντικά να κάνουν ένα τεστ ούρων για να διαπιστωθεί αν η γλυφοσάτη ήταν στον οργανισμό τους. 48 βουλευτές από 13 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν στη δοκιμή και σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το διαπιστευμένο εργαστήριο Biocheck στη Γερμανία, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ουσία στο σώμα τους.

Παρόλα αυτά, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν στο τέλος του 2017 να ανανεώσουν την άδεια κυκλοφορίας της γλυφοσάτης για μια ακόμη πενταετία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίστηκε σε στοιχεία από τις δύο επιστημονικές υπηρεσίες της - την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών προϊόντων (ECHA), που δεν κατατάσσουν την ουσία αυτή ως καρκινογόνο. Όμως η αμεροληψία της EFSA αμφισβητήθηκε έπειτα από αναφορές στα ΜΜΕ ότι οι σελίδες της σχετικής έκθεσης περιείχαν ολόκληρα κομμάτια από αναλύσεις που συμπεριλαμβάνονταν σε μια μελέτη της Monsanto.
 

Διαβάστε επίσης:
Πρόστιμο στην Monsanto για πρόκληση καρκίνου
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Monsanto
Τα email που ενοχοποιούν την Monsanto
Η μαύρη λίστα της Monsanto
εμφάνιση σχολίων