0
1
σχόλια
452
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Παγκόσμιο ρεκόρ χτυπάει το στρες στην Ελλάδα
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
7 Μαΐου 2019
Η Ελλάδα έχει τους πιο αγχωμένους κατοίκους στον κόσμο, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα. Μάλιστα τη θέση αυτή την κατέχουμε για τρίτη συνεχή χρονιά. Σχεδόν 6 στους 10 ζουν σε μόνιμη κατάσταση άγχους.

Η σχετική δημοσκόπηση της Gallup με τίτλο Global Emotions στην ερώτηση «Βιώσατε πολύ στρες στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας;» πήρε ως απάντηση σε ποσοστό 59% «ναι». Στη μελέτη συμμετείχαν 151.000 άνθρωποι από 143 χώρες. Το 33% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι υποφέρουν από στρες, ενώ 1 στους 5 αντιμετωπίζει συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης.
 

Το ποσοστό άγχους των Ελλήνων είναι το υψηλότερο στον κόσμο και ακολουθούν οι Φιλιππίνες, Τανζανία, Αλβανία, Ιράν

Την πιο αγχωμένη πεντάδα της Ευρώπης συμπληρώνουν η Αλβανία (55%), η Κύπρος (51%), η Ιταλία (48%) και η Πορτογαλία (45%).  Στον αντίποδα, τα κράτη με τη μικρότερη πίεση είναι η Λετονία και η Δανία (20%) και η Ουκρανία και η Εσθονία (18%). Το ποσοστό άγχους των Ελλήνων είναι το υψηλότερο στον κόσμο και ακολουθούν οι Φιλιππίνες, Τανζανία, Αλβανία, Ιράν.


Το άγχος δεν είναι το μόνο αντικείμενο της έκθεσης. Άλλα αρνητικά συναισθήματα έχουν επίσης υψηλά ποσοστά, καθώς ένας στους πέντε αντιμετωπίζει συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης. Οι πέντε χώρες με τα περισσότερα αρνητικά συναισθήματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι οι εξής: Τσαντ, Νίγηρας, Σιέρρα Λεόνε, Ιράκ και Ιράν.

Η έρευνα για τα συναισθήματα των ανθρώπων ανά την υφήλιο, κατατάσσει το Τσαντ στην κορυφή των αρνητικών συναισθηματικών εμπειριών. Η χώρα πάσχει τόσο από ανεπαρκή υποδομή όσο και από εσωτερικές συγκρούσεις. Επτά στους δέκα πολίτες από το Τσαντ δηλώνουν ότι δυσκολεύτηκαν να εξασφαλίσουν ακόμα και το φαγητό τους μέσα στη χρονιά ενώ το 61% υπέστησαν φυσικό πόνο. Μα παρά τις δυσμενείς συνθήκες της χώρας, οι Έλληνες δηλώνουν πιο στρεσαρισμένοι από τους πολίτες του Τσαντ.
 

Την «θετική» πρωτιά κατέχουν η Παραγουάη. Ακολουθούν ο Παναμάς, η Γουατεμάλα, το Μεξικό και το Ελ Σαλβαδόρ

Οι χώρες με τα πιο θετικά συναισθήματα είναι κυρίως χώρες της Λατινικής Αμερικής και οι ερευνητές πιστεύουν πως τα αποτελέσματα είναι σχετικά και με την κουλτούρα των λαών, στο κατά πόσο δηλαδή εστιάζουν στα θετικά και όχι στα αρνητικά λόγω της κουλτούρας τους Την «θετική» πρωτιά κατέχουν η Παραγουάη. Ακολουθούν ο Παναμάς, η Γουατεμάλα, το Μεξικό και το Ελ Σαλβαδόρ.

Οι ερευνητές εστίασαν ιδιαίτερα στην καθημερινότητα των ερωτηθέντων, κάνοντας ερωτήσεις όπως: «Χαμογέλασες χθες; Σου φέρθηκαν με σεβασμό; Έμαθες κάτι ενδιαφέρον;».  Σε σχέση με την απόλαυση η Βορειοδυτική Ευρώπη φαίνεται πως βιώνει τη μεγαλύτερη. Το 87% των ανθρώπων στη Δανία και τις Κάτω Χώρες συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ευχαρίστησης από την καθημερινότητά τους. Ακολουθεί η Σουηδία και η Νορβηγία με ποσοστό 86%. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι Νορβηγοί ήταν πιο πιθανό να έχουν μάθει κάτι νέο τις τελευταίες 24 ώρες (70%), ενώ το 83% των Ολλανδών γέλασαν με την καρδιά τους ή έστω χαμογέλασαν.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Ευτυχία ίσον Υγεία
εμφάνιση σχολίων