0
2
σχόλια
327
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μια αρχαία τσάντα γεμάτη με ναρκωτικά και εργαλεία για τη δημιουργία ψυχοτρόπων, ανακάλυψαν οι επιστήμονες στη Βολιβία
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
10 Μαΐου 2019
Ένα δερμάτινο πουγκί 1.000 ετών γεμάτο υπολείμματα από παραισθησιογόνα ναρκωτικά ανακάλυψαν ανθρωπολόγοι στην Βολιβία. Η τσάντα χρονολογείται ανάμεσα στο 900 και 1170 μΧ. και περιείχε επίσης εργαλεία για την δημιουργία ψυχοτρόπων ναρκωτικών, σωλήνες για την εισπνοή και το κάπνισμα των φυτών.

Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι της εποχής είχαν διευρυμένη γνώση βοτανολογίας και δεν χρησιμοποιούσαν μόνο ένα φυτό κάθε φορά για να προκαλέσουν παραισθήσεις. Αντιθέτως, αναμίγνυαν πολλά φυτά μαζί, ώστε αυτές οι ενώσεις να οδηγούν σε μακρύτερα και πιο ισχυρά «ταξίδια». Η τσάντα ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά που βρίσκεται στην κοιλάδα Σόρα Ρίβερ, της νοτιοδυτικής Βολιβίας. Στην περιοχή υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα πριν από 4.000 χρόνια.
 

Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ψυχοδραστικών ουσιών που βρέθηκαν ποτέ σε μια και μοναδική αρχαιολογική ανακάλυψη στη Νότια Αμερική

Η ανάλυση έδειξε διαφορετικά είδη ψυχοτρόπων ουσιών, όπως κοκαΐνη, βενζοϋλεκγονίνη (βασικό στοιχείο για την δημιουργία κοκαϊνης) καθώς και ψιλοκίνη (συστατικό που βρίσκεται στα μανιτάρια). Η μίξη των συγκεκριμένων ναρκωτικών ταιριάζει απόλυτα με αυτά που βρίσκαμε στην παραγωγή της αγιαουάσκα (ayahuasca), ναρκωτικό πολύ διαδεδομένο έως και σήμερα, το οποίο το συναντούσε κανείς στις περιοχές του Αμαζονίου.


«Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ψυχοδραστικών ουσιών που βρέθηκαν ποτέ σε μια και μοναδική αρχαιολογική ανακάλυψη στη Νότια Αμερική», λέει στον Independent ο Δρ. Jose Capriles, βοηθός καθηγητής ανθρωπολογίας στο Penn State University, για την τσάντα που οι υπολογίζεται πως ανήκε σε έναν σαμάνο. «Οι Σαμάνοι γνώριζαν τα φυτά και πώς μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν ως μηχανισμούς για να ασχοληθούν με υπερφυσικά όντα, συμπεριλαμβανομένων των σεβάσμιων προγόνων τους που πίστευαν ότι υπήρχαν σε άλλες σφαίρες», δηλώνει.

«Ήδη γνωρίζαμε ότι οι ψυχοτρόπες ουσίες ήταν σημαντικές για τις πνευματικές και θρησκευτικές δραστηριότητες των κοινωνιών των νότιων κεντρικών Άνδεων, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τόσα πολλά διαφορετικά συστατικά και τα συνδύαζαν. Είναι πιθανό ο σαμάνος που κατείχε αυτή τη θήκη να κατανάλωνε ταυτόχρονα πολλαπλά φυτά για να παράγει διαφορετικά αποτελέσματα ή να επεκτείνει τις ψευδαισθήσεις του».
εμφάνιση σχολίων