0
1
σχόλια
569
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
H χρήση των δράκων στις μάχες παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας πολέμου στο Westeros; Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα απαντημένα από τους εθελοντές δικηγόρους του Ερυθρού Σταυρού Αυστραλίας
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
16 Απριλίου 2019
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας πολέμου στο Westeros; Εθελοντές δικηγόροι από την ομάδα του Ερυθρού Σταυρού της Αυστραλίας, πέρασαν πολλές ώρες βλέποντας το Game of Thrones και αναζητώντας παραβιάσεις του δικαίου που πλαισιώνουν τις ένοπλες συγκρούσεις στον πραγματικό κόσμο.

Μάλλον δεν είναι έκπληξη πως ο κόσμος του Westeros είναι γεμάτος τέτοια εγκλήματα. Μάλιστα η οργάνωση εντόπισε συνολικά 103 παραβιάσεις του Δικαίου του Πολέμου στις πρώτες εφτά σεζόν της σειράς -που σημαίνει περίπου ενάμισι έγκλημα πολέμου ανά επεισόδιο. Η λίστα είναι εκτενής και περιλαμβάνει από βασανιστήρια, μέχρι εκτελέσεις.

Το Δίκαιο του Πολέμου όμως, απαγορεύει πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν «περιττούς τραυματισμούς και πόνο» ή πράξεις που στοχεύουν άμαχους πολίτες, εκτός από στρατιώτες. Η Νταινέρυς Ταργκάρυεν, χρησιμοποιεί τους δράκους της για να καταστρέψει τους στρατούς των αντιπάλων της. Είναι αυτό παραβίαση του Δικαίου του Πολέμου; Η διευθύντρια του προγράμματος για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο του Ερυθρού Σταυρού της Αυστραλίας, Yvette Zegenhagen, λέει: «Είναι αρκετά περίπλοκο ζήτημα. Κάποιες φορές οι δράκοι επιτίθενται στοχευμένα σε στρατιωτικούς στόχους άρα αυτό μπορεί να θεωρηθεί εντάξει. Όμως όταν την πληρώνουν αθώοι πολίτες, εκεί αρχίζει να γίνεται πρόβλημα».

Ο Ερυθρός Σταυρός κατέληξε ότι η Νταινέρυς, ήταν υπεύθυνη για 15 παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Αυτές περιλαμβάνουν έξι περιπτώσεις χρήσης πολεμικών μέσων που επιφέρουν «περιττούς τραυματισμούς ή πόνο», κυρίως λόγω της χρήσης της φωτιάς από τους δράκους.
 

Αν και η ανάλυση αυτή γίνεται για πλάκα, η Zegenhagen τονίζει ότι το Δίκαιο του Πολέμου είναι πολύ σοβαρό ζήτημα

Όμως υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος εγκληματίας πολέμου από τη Μητέρα των Δράκων: Ο Ράμσι Μπόλτον, ο οποίος μάλιστα ξεπερνά κατά πολύ όλους τους άλλους, αφού πραγματοποίησε πάνω από 17 διαφορετικές παραβιάσεις του νόμου που ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνουν δολοφονίες χωρίς διακρίσεις, βάναυση συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση. «Ήταν πράγματι ένα τέρας», λέει η Zegenhagen. Βέβαια η βία φέρνει βία κι έτσι δεν είναι έκπληξη που αιχμαλωτίστηκε και σκοτώθηκε με τον χειρότερο τρόπο. «Δεν του χορηγήθηκε η απαραίτητη προστασία όταν ήταν αιχμάλωτος πολέμου. Θα έπρεπε να είχε λάβει περισσότερη φροντίδα».

Το Δίκαιο του Πολέμου δεν έχει να κάνει με το πώς συμπεριφέρεται κάποιος στους φίλους του αλλά στους εχθρούς του, ακόμα και σε εκείνους που έχουν διαπράξει απαίσια πράγματα. Είναι εύκολο να εντοπίσουμε περιπτώσεις σαν αυτή του Ράμσι στην πραγματική ζωή, όπου τύραννοι όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Μουαμάρ Καντάφι καταδικάστηκαν σε θάνατο χωρίς να έχουν περάσει από δίκαιη και ολοκληρωμένη δίκη.

Τελικά υπάρχει κανείς αθώος στο GoT; Αν και οΤύριον Λάνιστερ συχνά παρουσιάζεται ως ηθικός πυρήνας της σειράς, στην πραγματικότητα αυτός που σχεδίασε την καταστροφή ενός τεράστιου στόλου κατά τη διάρκεια της μάχης του Μπλακγουότερ, με τη χρήση φωτιάς. Ήταν αυτό πρόκληση «περιττών τραυματισμών ή πόνου» στις δυνάμεις του εχθρού, που είναι απαγορευμένο σύμφωνα με το Δίκαιο του Πολέμου και της Σύμβασης της Γενεύης; «Ναι» λέι η Zegenhagen. Και δεν είναι το μόνο που έκανε αφού στην πραγματικότητα ο Τύριον έχει διαπράξει συνολικά τέσσερις παραβιάσεις του Δικαίου του Πολέμου.

Αν και η ανάλυση αυτή γίνεται για πλάκα, η Zegenhagen τονίζει ότι το Δίκαιο του Πολέμου είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. «Αγαπάμε τη σειρά και θα θέλαμε όλοι να την απολαμβάνουν. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι το Δίκαιο του Πολέμου έχει αντέξει στον χρόνο. Όλες οι χώρες είναι σημαντικό να δεσμευτούν και πάλι από αυτούς τους νόμους, που μπορούν να φέρουν λίγη ανθρωπιά στις πιο σκοτεινές μέρες του πλανήτη μας».

Πηγή: ABC
εμφάνιση σχολίων