0
1
σχόλια
835
λέξεις
CULTURE
Έλληνες διεθνείς, Έλληνες διεθνώς. Έντεκα Ελληνικές παραγωγές ταξιδεύουν σε κάθε μήκος και πλάτος της γης
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
2 Απριλίου 2019
Εικαστικά, θεατρικά, μουσικά δρώμενα. Projects που «μιλάνε» και αγκαλιάζονται διεθνώς. Οι παραγωγές της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών ταξιδεύουν στα σημαντικότερα φεστιβάλ, σε Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Βουλγαρία. Από την πολυσυλλεκτική έκθεση Tomorrows, μέχρι το έργο του βραβευμένου σεναριογράφου Ευθύμη Φιλίππου, Ρομπ/Rob, σε σκηνοθεσία  Δημήτρη Καραντζά, και από Το Έπος του Γκιλγκαμές του Λιβανέζου συνθέτη Ζαντ Μούλτακα, μέχρι το Europium των RootlessRoot, όλα ξεκινούν ή συνεχίζουν το ταξίδι τους στις σκηνές του κόσμου.

Το Le Lieu Unique, εθνικό κέντρο σύγχρονης τέχνης στη Ναντ της Γαλλίας, παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο Un Printemps Athenien (Αθηναϊκή Άνοιξη) στο οποίο συμμετέχουν 4 παραγωγές της Στέγης.

- Η έκθεση Tomorrows φιλοξενήθηκε το 2017 στη Διπλάρειο με έργα καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και designers που αφηγούνται ιστορίες για πιθανούς αυριανούς κόσμους και για τις αγωνίες και προσδοκίες των κατοίκων τους. Τώρα χαράζει το δικό της ταξίδι στην Ευρώπη και ο επισκέπτης της Ναντ μπορεί έως τις 2 Ιουνίου να περιηγηθεί σε βίντεο εγκαταστάσεις, αρχιτεκτονικές αφηγήσεις, σχέδια, μακέτες και μοντέλα υποθετικών συστημάτων, φορέσιμα και αντικείμενα τρισδιάστατης εκτύπωσης.


- Ρομπ/Rob. Τo έργο του συγγραφέα και βραβευμένου σεναριογράφου Ευθύμη Φιλίππου και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς ταξιδεύει στη Γαλλία στις 2 και 3 Απριλίου.

- Το Έπος του Γκιλγκαμές. Η συμπαραγωγή της Στέγης που θα παιχτεί στην Αθήνα στις 19 και 20 Απριλίου, παρουσιάζεται στη Γαλλία τις 6 Απριλίου. Ο Ζαντ Μούλτακα, συνθέτης από τον Λίβανο, δίνει φωνή στον Γκιλγκαμές μέσα από το Mezwej, ένα μουσικό σύνολο που περιλαμβάνει σημαντικούς σολίστες από την Ελλάδα, τη Μέση Ανατολή και την Ιταλία.

- Ιόν, του Χρήστου Παπαδόπουλου. Η παράσταση που επικεντρώνεται στη μικροφυσική της κίνησης, επιτρέποντας στο βλέμμα να περιπλανηθεί, παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2018 στη Στέγη και έκτοτε περιοδεύει ασταμάτητα σε φεστιβάλ ανά την Ευρώπη. Στις 27 και 28 Μαρτίου, ταξίδεψε τους Γάλλους θεατές στο ανεξάντλητο πεδίο των ανθρώπινων σχέσεων. Στο Άμστερνταμ θα παρουσιαστεί στις 13 Ιουλίου, στο JULIDANS festival

ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥΣ:
- Το Europium, στο οποίο οι RootlessRoot κατασκευάζουν μια σχεδία για το άγνωστο μέλλον της Ευρώπης, έκανε πρεμιέρα στη Στέγη τον Οκτώβριο του 2015 και συνεχίζει να παρουσιάζεται. Την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 παίχτηκε στο Nouvelle Scene Nationale de Cergy–Pointoise στο Παρίσι, ενώ στις 10 και 11 Μαΐου θα παρουσιαστεί πάλι στο Παρίσι στο La Villette.

- Το Dandelion των Hannes Langolf & Ermira Goro, που με την παράσταση αυτή (πρεμιέρα στη Στέγη τον Απρίλιο του 2017 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων) διερωτώνται πόσο απέχει ο κίνδυνος από την ευτυχία και γιατί στεκόμαστε εμπόδιο στους ίδιους μας τους εαυτούς, ταξιδεύει στις 12 Ιουνίου στο East West Festival, στη Σόφια της Βουλγαρίας.

- Το ΑΝΩΝΥΜΟ της Τζένης Αργυρίου, έκανε πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2018 στη Στέγη και συνεχίζει να πετάει πάνω από την ανωνυμία, στις κοινωνίες και στην επωνυμία στο καλλιτεχνικό έργο, σε διάφορα φεστιβάλ: στην Ολλανδία παρουσιάζεται στις 21 και 22 Μαΐου στο SPRING Performing Arts Festival στην Ουτρέχτη και στις 14 Ιουνίου στο Theater Rotterdam.

- Το BSTRD της Κατερίνα Ανδρέου, όπως υποδηλώνεται από τον τίτλο –σύντμηση της λέξης bastard που σημαίνει νόθος–, είναι ένα συνονθύλευμα από μουσικές και χορευτικές κουλτούρες, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης τον Απρίλιο του 2018, και παρουσιάζεται από τότε σε διάφορα μέρη στην Ευρώπη: στις 15 και 16 Μαρτίου στο Centre Pompidou στο Παρίσι, στις 30 και 31 Μαρτίου στο Festival Les Printemps de Sévelin στη Λωζάνη, στις 12 Ιουνίου στο Piccolo Teatro στο Μιλάνο στο φεστιβάλ Milano Incontra La Grecia.

- Η Καθαρή Πόλη των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη παρουσιάζεται στο ίδιο φεστιβάλ, στο Piccolo Teatro στις 10 Ιουνίου. Από τον Φεβρουάριο του 2016 που έκανε πρεμιέρα στη Στέγη, η παράσταση δεν έχει σταματήσει να παίζεται. Το ισπανικό κοινό θα το απολαύσει στο Teatros del Canal στη Μαδρίτη, από τις 11 έως τις 13 Απριλίου.

- Το Antigone–Lonely Planet της Λένας Κιτσοπούλου, επιστρέφει στη Νέα Υόρκη. Η ανορθόδοξη παράσταση-διάλεξη, όπου πέντε άνθρωποι των βουνών και του χιονιού μιλούν για ένα θέμα με το οποίο, φαινομενικά, ουδεμία σχέση έχουν –την Αντιγόνη–, μετά τις sold–out παραστάσεις στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, τον Δεκέμβριο του 2017, επιστρέφει στη Νέα Υόρκη, στο μέρος που γεννήθηκε η πρώτη εκδοχή της τον Οκτώβριο του 2016 (στο πλαίσιο του τετραήμερου φεστιβάλ Antigone Now που διοργάνωσε το Onassis USA). Από τις 18 έως τις 20 Απριλίου, με νέα «αιματοβαμμένα» γυρίσματα στο Public Theater της Νέας Υόρκης, οι σκιέρ της Κιτσοπούλου εμβολίζουν τον σοφόκλειο μύθο με στιγμές ενός σατιρικού, απελπισμένου «εδώ και τώρα» στο πλαίσιο του ONASSIS FESTIVAL 2019: DEMOCRACY IS COMING, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 28 Απριλίου 2019 στη Νέα Υόρκη.

- Το Eror (The pianist) της Γεωργίας Σπυροπούλου, η συμπαραγωγή της Στέγης με το Centre Pompidou της Γαλλίας που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 2019 στη Στέγη, μιλά για την ηχο-γεωγραφία του λάθους μιας άδειας από κατοίκους πόλης στο MANIFESTE 2019 Festival – IRCAM – T2G Théâtre de Gennevilliers, στη Γαλλία στις 6 Ιουνίου.

 
Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Στάση μετρό: Συγγρού – Φιξ.

 
Διαβάστε επίσης:
Δύο ελληνικές συμπαραγωγές στα Olivier Awards
Ποιές εικόνες θα έστελνες στο διάστημα;
εμφάνιση σχολίων