0
1
σχόλια
283
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ο Tanitoluwa Adewumi από τη Νιγηρία κέρδισε τον τίτλο του Πρωταθλητή Σκακιού της Νέας Υόρκης. Ζούσε σε άσυλο αστέγων
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
4 Απριλίου 2019
Ο οκτάχρονος άστεγος πρόσφυγας από την Νιγηρία, έκανε ρουά ματ κερδίζοντας την τρίτη θέση στο μαθητικό πρωτάθλημα σκακιού της Νέας Υόρκης. Μετά την κατάκτηση του τίτλου, ο Tani έχει δύο όνειρα: Να γίνει ο πιο νέος πρωταθλητής του κόσμου στο σκάκι και να καταφέρει να κερδίσει για την οικογένεια του μόνιμη άδεια παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
 

Η σκακιστική επιτυχία του Tani έφερε πολλές δωρεές ώστε η οικογένεια μπόρεσε να νοικιάσει το πρώτο της σπίτι

Ο Tanitoluwa Adewumi –ή απλώς Tani– έμαθε σκάκι μόλις μέσα σε ένα χρόνο. Μάλιστα η σκακιστική λέσχη αναγνώρισε το ταλέντο του και γνωρίζοντας την κατάσταση, τον δέχτηκε χωρίς χρήματα. Φέτος διαγωνίστηκε στην κατηγορία του καταφέρνοντας να νικήσει 73 παιδιά, πολλά από τα οποία ασχολούνται εντατικά με το σκάκι, παρακολουθώντας μέχρι και ιδιαίτερα μαθήματα. Μάλιστα είναι ο πρώτος διαγωνιζόμενος που κέρδισε ποτέ ένα κρατικό πρωτάθλημα με την πρώτη προσπάθεια. Η βαθμολογία του ήταν 1.587, δηλαδή περίπου το μισό από αυτήν που έχει καταφέρει ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο.

Ο Tani –ήρθε από τη Νιγηρία με την οικογένειά του πριν λίγα χρόνια. Οι Adewumi είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και αναγκάστηκαν να αφήσουν τη χώρα τους φοβούμενοι ότι λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, θα γίνουν στόχος της τρομοκρατικής οργάνωσης Boko Ηaram. Μέχρι πριν τη νίκη του 8χρονου, ζούσαν σε ένα  κέντρο αστέγων στη Νέα Υόρκη. Η σκακιστική επιτυχία του Tani έφερε πολλές δωρεές ώστε η οικογένεια μπόρεσε να νοικιάσει το πρώτο της σπίτι –κι ελπίζουν να είναι μόνιμο καθώς ακρόαση για την άδεια παραμονής τους θα γίνει τον Αύγουστο. Ο Tani θα διαγωνιστεί ξανά τον Μάιο για τον τίτλο του πρωταθλητή σκακιού σε ολόκληρες της ΗΠΑ.
εμφάνιση σχολίων