1
1
σχόλια
804
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
«Η επιθυμία για καθαρό αέρα και νερό είναι ελιτίστικη; Άνθρωποι πεθαίνουν! Αποκαλέστε τους ελιτιστές». Όταν η νεαρότερη βουλευτής στην ιστορία του Κογκρέσου παίρνει το λόγο, τα video της γινονται viral σε όλο τον πλανήτη. Γιατί;
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
29 Μαρτίου 2019
«Μέχρι πριν ένα μήνα δεν είχα ιατρική περίθαλψη και ασφάλεια!». Η Alexandria Ocasio-Cortez ή αλλιώς AOC, μέχρι πέρυσι εργαζόταν ως κακοπληρωμένη υπάλληλος σε αλυσίδες φαστ φουντ και μπαρ. Πολέμησε στο πλευρό του Σάντερς, είναι σοσιαλίστρια, υπερασπίζεται τα εξανεμισμένα δικαιώματα της εργατικής τάξης στην Αμερική και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή.

Πρόσφατα έδωσε άλλη μια παθιασμένη ομιλία που έγινε viral. Ήταν η απάντησή της στην πρόταση των Ρεπουμπλικανών για την κλιματική αλλαγή: Η Νέα Πράσινη Σύμβαση ή New Green Deal, έχει κυρίως στόχο να μηδενιστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030 αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι ΗΠΑ να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα. Οι Ρεπουμπλικανοί ισχυρίζονται ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα κατέστρεφε την οικονομία και θα αύξανε τους φόρους….


Η βουλευτής των Δημοκρατικών που έχει γίνει γνωστή ως η γυναίκα της εργατικής τάξης που μπήκε στο Κογκρέσο και τα λέει «έξω από τα δόντια», έδωσε την απάντησή της: «Θέλετε να πείτε στους ανθρώπους πως η ανησυχία τους και η επιθυμία τους για καθαρό νερό και αέρα είναι ελιτίστικη; Αυτό δεν είναι ελιτισμός. Είναι θέμα ποιότητας ζωής. Πείτε το στα παιδιά που ζουν στο νότιο Μπρονξ, που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό παιδικού άσθματος στις ΗΠΑ. Πείτε το στις οικογένειες του Flint, που η υγεία των παιδιών τους έχει καταστραφεί για πάντα. Αποκαλέστε τους ελιτιστές. Άνθρωποι πεθαίνουν. Πεθαίνουν! Και η απάντηση από την άλλη άκρη της αίθουσας είναι να φτιάξουμε μια τροπολογία, πέντε λεπτά πριν από μια ακρόαση; Αν λέμε ότι είμαστε πιο πρόθυμοι να επενδύσουμε προκειμένου να σώσουμε τις τράπεζες παρά το να επενδύσουμε στους αγρότες μας, τότε δεν ξέρω τι κάνουμε εδώ».
 

Αν λέμε ότι είμαστε πιο πρόθυμοι να επενδύσουμε προκειμένου να σώσουμε τις τράπεζες παρά το να επενδύσουμε στους αγρότες, τότε δεν ξέρω τι κάνουμε εδώ

Η Alexandria Ocasio-Cortez είναι η 29χρονη που λίγο καιρό πριν, εργαζόταν ακόμα και 18 ώρες ασταμάτητα ώστε να βοηθήσει την οικογένειά της να μην χάσει το σπίτι της. Έχει δηλώσει πως για το 80% της εκστρατείας της δούλευε με μια χαρτοσακούλα λαχανικών που είχε κρυμμένη πίσω από το μπαρ. Εκεί έβαζε ρούχα προκειμένου να αλλάζει γρήγορα και να πηγαίνει στις ομιλίες της. Έχει εργαστεί επίσης στο επιτελείο του Berny Sanders κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην προεδρία των ΗΠΑ και για τον γερουσιαστή Ted Kennedy, ενώ έχει δουλέψει επίσης ως εκπαιδευτικός στο Εθνικό Ισπανόφωνο Ινστιτούτο.

Ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος. Στις εκλογές, κατατρόπωσε τον αντίπαλό της, Joe Crowley, ο οποίος την αποκάλεσε «κοριτσάκι». Όταν ο βετεράνος Ρεπουμπλικάνος Ed Rollins την αποκάλεσε επίσης «κοριτσάκι», εκείνη του απάντησε χαρακτηρίζοντάς τον «ζωντανό επιχείρημα για να φορολογηθεί κατά 100% ο μισογυνισμός».
 

Έχει δηλώσει πως για το 80% της εκστρατείας της δούλευε με μια χαρτοσακούλα λαχανικών που είχε κρυμμένη πίσω από το μπαρ. Εκεί έβαζε ρούχα προκειμένου να αλλάζει γρήγορα και να πηγαίνει στις ομιλίες της 

Για την προεκλογική της εκστρατεία δεν δέχθηκε χρηματοδότηση από εταιρείες. Το 62% των δύο εκατομ. δολαρίων που συγκέντρωσε προήλθε από δωρεές, το πολύ, 200 δολαρίων.

Οι θέσεις της, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν: πρόσβαση στο σύστημα υγείας για όλους, πρόσβαση σε στέγαση για όλους, έλεγχος της οπλοκατοχής, τέλος στις ιδιωτικές φυλακές, και μια ομοσπονδιακή υπηρεσία αστυνόμευσης για το μεταναστευτικό, πανεπιστήμια χωρίς δίδακτρα, εγγυήσεις για ομοσπονδιακές θέσεις εργασίας.

Για να χρηματοδοτηθεί το περιβαλλοντικό σχέδιο που υποστηρίζει, η Cortez πρότεινε την ιδέα ενός φόρου για τους πιο πλούσιους ύψους 60% ή 70%. Ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, την υποστήριξε σε άρθρο του στους ΝΥ Τimes: «Στο φορολογικό ζήτημα, λέει απλώς αυτό που λένε καλοί οικονομολόγοι».
 

Η Cortez πρότεινε την ιδέα ενός πράσινου φόρου για τους πλούσιους ύψους 60% - 70%. Ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, την υποστήριξε στους ΝΥ Τimes: «Στο φορολογικό, λέει απλώς αυτό που λένε καλοί οικονομολόγοι»

Η καταγωγή της είναι από το Πουέρτο Ρίκο. Την υποψηφιότητά της, την ανακοίνωσε μέσα από τα social media. Διατηρεί ενεργά προφίλ σε Facebook, Twitter και Instagram και άκουσε από κοντά τα προβλήματα των ανθρώπων στους δρόμους, στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ενώ την ίδια στιγμή κατήγγειλε και την πολιτική μηδενικής ανοχής του Trump.

Κατοικεί μαζί με τον σύντροφό της σε ένα δυάρι στο Μπρονξ και δεν είχε αρκετά χρήματα για να νοικιάσει διαμέρισμα στην αμερικανική πρωτεύουσα αφού τα ενοίκια είναι αστρονομικά.

Η ίδια, για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της, έχει πει τα εξής: «Πολλά από τα μέλη του Κογκρέσου γεννήθηκαν πλούσια ή μεγάλωσαν κοντά σε πλούσιο περιβάλλον. Πώς μπορείς να νομοθετείς για μια καλύτερη ζωή για την εργατική τάξη αν δεν έχεις υπάρξει ποτέ μέλος της; Δοκίμασε να ζήσεις με την αγωνία του να μην έχεις περίθαλψη και ασφάλεια. Είναι υπαρξιακός φόβος αυτός. Κι εγώ έχω αυτή την αντίληψη, αισθάνομαι ότι καταλαβαίνω τι συμβαίνει στους πολίτες, γιατί το έχω βιώσει η ίδια».
εμφάνιση σχολίων