0
3
σχόλια
316
λέξεις
CULTURE
Το Ukiyo-e, ο Hokusai και οι θησαυροί της Ιαπωνικής τέχνης, στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων. Με ελεύθ. είσοδο
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
1 Μαρτίου 2019
Οι σημαντικοί ιάπωνες καλλιτέχνες του 19ου αιώνα επηρέασαν την καλλιτεχνική έκφραση παγκοσμίως. Τωρα παρουσιάζονται στην Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων σε μια μεγάλη έκθεση.

Στα 68 εκθέματα που θα δούμε περιλαμβάνται έγχρωμες ξυλογραφίες μεγάλων εκπροσώπων του Ukiyo-e, του σημαντικότερου ιστορικά καλλιτεχνικού ρεύματος της Ιαπωνίας.Το Ukiyo–e σημαίνει «εικόνες ενός ρέοντος κόσμου» και στην Ιαπωνική τέχνη του 18ου και 19ου αιώνα αποτέλεσε σημείο αναφοράς.
 

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα δασκάλων του είδους (Utamaro, Hiroshighe, Kunisada, Kiyonaga) των οποίων η επιρροή είναι ευδιάκριτη σε έργα μεγάλων ζωγράφων, όπως οι Βαν Γκογκ, Μανέ, Λωτρέκ...

Αυτό το καλλιτεχνικό ρεύμα της Ιαπωνίας εντυπωσίασε την Δύση κι άνοιξε τους διαύλους επικοινωνίας με την δυτική τέχνη. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα δασκάλων του είδους που σήμερα θεωρούνται κλασικοί (Utamaro, Hiroshighe, Kunisada, Kiyonaga) των οποίων η επιρροή είναι ευδιάκριτη σε έργα μεγάλων ζωγράφων, όπως οι Βαν Γκογκ, Μανέ, Κουρμπέ, Λωτρέκ κ.ά.


Στην έκθεση μπορούμε να δούμε επίσης δημιουργίες του «πατέρα» των σημερινών Manga, Katsushika Hokusai καθώς και σπάνιες εκδόσεις βιβλίων του έλληνα Λευκάδιου Χερν που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εξάπλωση των τεχνών και των γραμμάτων στην Ιαπωνία. Ο ιρλανδοελληνικής καταγωγής Χερν ή Patrick Lafcadio Hearn έζησε στην Ιαπωνία τον 19ο αιώνα και για την επιρροή του στη διάδοση της Ιαπωνικής τέχνης αναγνωρίστηκε ως «εθνικός συγγραφέας» της Ιαπωνίας. Έλαβε την ιαπωνική υπηκοότητα το 1896. Έγινε γνωστός για τα βιβλία του, ιδιαίτερα για τις συλλογές του σχετικά με τους ιαπωνικούς θρύλους όπως το «Καϊντάν: Ιστορίες και μελέτες παράξενων πραγμάτων».

Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ασιατικών Τεχνών της Κερκύρας. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα.


Info: Η Ιαπωνία και το Βιβλίο, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτίριο Μεταξουργείου, Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή. 4 Μαρτίου - 9 Ιουνίου 2019. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10:00 - 21:00, Τετάρτη - Σάββατο 10:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 - 16:00. Πληροφορίες στο τηλ.: 210.5202.420. Είσοδος: Δωρεάν.


Διαβάστε επίσης: ΔΩΡΕΑΝ: Comicdom con 2019
εμφάνιση σχολίων