0
1
σχόλια
261
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έδωσαν «Βραβεία Ισότητας» -και οι νικητές ήταν μόνο άνδρες
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
1 Φεβρουαρίου 2019
Μοιάζει με φάρσα μα δεν είναι. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέσπισαν «Βραβεία Ισότητας» προκειμένου να προωθήσουν την ισότητα των φύλων στον χώρο εργασίας -μόνο που οι νικητές ήταν όλοι άντρες.

Σε σχέση με τις άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου, τα «προοδευτικά» Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρείται ότι έχουν κάνει άλματα σε θέματα ισότητας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Όμως οι αριθμοί δείχνουν μια άλλη πραγματικότητα: Το 2015 εκτιμάται ότι εργάζονταν 135.000 γυναίκες (σε σχέση με μόλις 1.000 το 1975).

Αυτό είναι μεν ένα θετικό βήμα αλλά είναι μικρό, αφού σε μια χώρα με πληθυσμό που ξεπερνά τα 9,5 εκατομμύρια, σήμερα θα έπρεπε να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες.
 

Στα «προοδευτικά» Αραβικά Εμιράτα το 2015 εκτιμάται ότι εργάζονταν 135.000 γυναίκες (σε σχέση με μόλις 1.000 το 1975)

Ωστόσο οι μεγαλύτερες διακρίσεις εις βάρος των γυναικών δεν γίνονται μόνο στον εργασιακό τομέα, αφού ο νόμος δίνει προτεραιότητα στους άνδρες σε θέματα οικογενειακού δικαίου.

Για παράδειγμα δεν απαγορεύεται η ενδοοικογενειακή βία, αρκεί η επίθεση να μην ξεπεράσει τα όρια που βάζει ο ισλαμικός νόμος.

Τα «ισορροπημένα» βραβεία τραγέλαφος που δόθηκαν αφορούσαν στα εξής:
1. Καλύτερη δημόσια υπηρεσία που στηρίζει την Ισορροπία των Φύλων
2. Καλύτερη ομοσπονδιακή αρχή υπέρ της Ισορροπίας των Φύλων
3. Καλύτερη πρωτοβουλία υπέρ της Ισορροπίας.των Φύλων

Νικητές ήταν αντίστοιχα το υπουργείο Οικονομικών, η Αρχή Ανταγωνιστικότητας και Στατιστικής και το υπουργείο Ανθρώπινων Πόρων. Φυσικά όλοι οι φορείς εκπροσωπήθηκαν από έναν μόνο αντιπρόσωπο, τον επικεφαλής. Δηλαδή, έναν άνδρα.

Το βραβείο «καλύτερης προσωπικότητας», το απέσπασε ένας άνδρας, ο υπουργός Εσωτερικών, αντιστράτηγος Ζαγέντ αλ Ναχιάν, για τις προσπάθειες του να εισαγάγει την άδεια μητρότητας στον στρατό των Εμιράτων.
εμφάνιση σχολίων