0
1
σχόλια
324
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
15 ακτιβιστές που εμπόδισαν την απέλαση μεταναστών κρίθηκαν ένοχοι για τρομοκρατία. Για «τραγωδία της δικαιοσύνης» μιλά η Διεθνής Αμνηστία
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
25 Ιανουαρίου 2019
Μία ειρηνική διαμαρτυρία που σταμάτησε μία πτήση ναυλωμένη αποκλειστικά για απέλαση μεταναστών, οδήγησε στην νομική δίωξη 15 ακτιβιστών. Οι δεκαπέντε ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών, όχι μόνο κρίθηκαν ένοχοι αλλά το Βρετανικό δικαστήριο ανήγαγε μάλιστα τη δράση τους σε έγκλημα τρομοκρατίας. Tο επιχείρημα του δικαστηρίου ήταν πως οι διαδηλωτές είναι ένοχοι για πράξεις που έθεσαν σε κίνδυνο τον αερολιμένα. Ο σχετικός νόμος περί αέριας και θαλάσσιας ασφάλειας (1990), προτείνει ως μέγιστη ποινή την ισόβια κάθειρξη. Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση.

Η απόφαση ήρθε αφότου ο δικαστής είπε στους ενόρκους να μην λάβουν υπόψη τους τα τεκμήρια που παρουσίασαν στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι, τα οποία δείχνουν ότι η δράση τους είχε σκοπό να εμποδίσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών. Η Διεθνής Αμνηστίας χαρακτηρίζει την απόφαση ως «ολέθριο πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους κατηγορούμενους μιλούν για κατάχρηση εξουσίας και καταγγέλλουν στο Εφετείο την μεροληψία του δικαστή στη συνόψιση της υπόθεσης, την απαγόρευση των κατηγορουμένων να υπερασπίσουν την αναγκαιότητα της δράσης τους, την παρερμηνεία του νόμου αλλά και την παραβίασή του στη συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης υποστηρίζουν πως το δικαστήριο αγνόησε την συγκατάθεση του εισαγγελέα για απόσυρση της κατηγορίας για τρομοκρατία προς τους ακτιβιστές.

Η Helen Brewer, μία από τους δεκαπέντε διαδηλωτές, δηλώνει στον Guardian: «Ασκήσαμε έφεση κατά της δικαστικής απόφασης επειδή δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί μόνο όταν εμείς απαλλαχτούμε από κατηγορίες που προσδιορίζουν ένα έγκλημα που είναι παντελώς δυσανάλογο με την πράξη ειρηνικής διαμαρτυρίας στην οποία προβήκαμε και επίσης όταν το Υπουργείο Εσωτερικών αναλάβει τις ευθύνες του για τις ανθρώπινες ζωές που θέτει σε κίνδυνο κάθε μέρα- ανθρώπους που ζήτησαν άσυλο σ’ αυτή τη χώρα αφού κατάφεραν να ξεφύγουν από από τον κίνδυνο και την καταδίωξη στις ίδιες χώρες που η παρούσα κυβέρνηση τους απελαύνει».


Διαβάστε επίσης:
Πλοία ΜΚΟ για τη διάσωση στη Μεσόγειο; Τέλος
Welcoming Europe: Το δικαίωμα των Ευρωπαίων στην αλληλεγγύη
εμφάνιση σχολίων