0
1
σχόλια
215
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Στην «γενέτειρα της αλληλεγγύης», ο πολωνός δήμαρχος, διάσημος υπέρμαχος των προσφύγων, της LGBTQ κοινότητας και των μειονοτήτων, δολοφονήθηκε
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
15 Ιανουαρίου 2019
«Θέλω μια σύγχρονη, δίκαιη, φιλική και ανοιχτή πόλη, όπου όλοι ζουν καλά, δουλεύουν, αναπτύσσονται και μεγαλώνουν παιδιά». Ήταν 53 ετών κι ένας από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των μεταναστών, των προσφύγων και των LGBTQ. Πλήθος συντηρητικών φορέων στη χώρα τον έχει επικρίνει, με κυριότερο την Εκκλησία. O πολωνός δήμαρχος του Γκντάνσκ, Pawel Adamowicz, δολοφονήθηκε καθώς δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια συναυλίας για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Ο Adamowicz ήταν πολύ αγαπητός, απόδειξη ότι υπηρέτησε ως δήμαρχος του Γκντανσκ από το 1998.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι είναι καθήκον μας να ανοιχτούμε προς τους πρόσφυγες και μετανάστες  καθώς μόνο κέρδος μπορούμε να έχουμε ως Ευρώπη. Επίσης πίστευε πως ειδικά η πόλη του, λόγω της ιστορίας της και της γεωγραφικής της θέσης, οφείλει να υποδεχτεί και να εντάξει τους ανθρώπους που αναζητούν εκεί καταφύγιο και εργασία. Ευρύτερα γνωστό κι ως η «γενέτειρα της αλληλεγγύης» το Γκντανσκ είναι η πόλη απ' όπου ξεκίνησαν οι πρώτες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εκτοπίζοντας εκατομμύρια ανθρώπων.

Ένας 27χρονος με ποινικό μητρώο συνελήφθη για την επίθεση. Σύμφωνα με το BBC, τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο έδειξε τον ύποπτο, ο οποίος βγήκε πρόσφατα από τη φυλακή. Πορείες κατά της βίας προγραμματίζονται σε όλη την Πολωνία ως απάντηση στην επίθεση.
εμφάνιση σχολίων