0
1
σχόλια
261
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μόνο 8 χώρες της Ευρώπης ορίζουν το μη συναινετικό σεξ ως βιασμό
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
18 Δεκεμβρίου 2018
Σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Κι όμως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να μην το αναγνωρίζουν αυτό νομικά. Η Διεθνής Αμνηστία, στην έκθεσή της για τη νομοθεσία σχετικά με τον βιασμό, διαπιστώνει πως μόνο 8 χώρες της Ευρώπης ορίζουν τον βιασμό με βάση τη συναίνεση. Παράλληλα υπογραμμίζει πως η ατελής νομοθεσία και η επικίνδυνη κουλτούρα κατηγορίας των θυμάτων διαιωνίζουν την ατιμωρησία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας:
– Από τις 31 χώρες της έκθεσης, διαπιστώθηκε ότι μόνο 8 από αυτές τις χώρες ορίζουν τον βιασμό με βάση τη συναίνεση.
– Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών αναγνωρίζει τον βιασμό μόνο όταν περιλαμβάνεται σωματική βία, απειλή ή εξαναγκασμός.
– 1 στους 4 πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για βιασμό όταν το θύμα είναι μεθυσμένο, όταν φοράει αποκαλυπτικά ρούχα ή όταν δεν αντιστέκεται.
– Μία στις 20 γυναίκες στην Ε.Έ. έχει βιαστεί μέχρι την ηλικία των 15 ετών
– Μία στις 10 γυναίκες στην Ε.Έ. έχει βιαστεί μετά την ηλικία των 15 ετών
– 1 στους 5 πιστεύουν πως οι γυναίκες υπερβάλλουν στις καταγγελίες τους σχετικά με τον βιασμό ή τη σεξουαλική παρενόχληση
– Από τις 31 ευρωπαϊκές χώρες που καλύπτει η ενημέρωση της Διεθνούς Αμνηστίας, μόνο η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γερμανία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία ορίζουν τον βιασμό ως σεξ χωρίς συναίνεση.
– Η Σουηδία άλλαξε τον ορισμό μόλις τους τελευταίους μήνες, έπειτα από πολύχρονη εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων οργανώσεων.


Μπορείτε να βρείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τη νομοθεσία για τον βιασμό στις χώρες της Ε.Έ. 
εμφάνιση σχολίων