0
1
σχόλια
289
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Η σύγχρονη πλήξη δεν υποφέρει από μελαγχολία, δεν νιώθει θλίψη ούτε νοσταλγεί, είναι απλώς απέραντα επιθετική»
 
DOCTV.GR
16 Ιανουαρίου 2020
Ο σύγχρονος άνθρωπος ως παραγωγός αλλά και ως θύμα της ευρωαμερικανικής κουλτούρας μετατρέπει τη ζωή του σε μία ατέλειωτη σειρά από μορφασμούς, φοβάται όλα όσα απειλούν την άνεση του, μετανιώνει για κάθε χαμένη ευκαιρία που υποσχόταν αναρρίχηση και επιτυχία.

Επειδή θεωρεί τον εαυτό του ως την ύψιστη αυθεντία στα πάντα, δεν σέβεται τίποτα, δεν εκτιμά τίποτα, η πανταχού παρούσα πλήξη γεμίζει την ατμόσφαιρα της παραμονής του στον κόσμο.

Η πλήξη είναι η άπληστη απαίτηση διασκεδάσεως, πάση θυσία και με κάθε μέσο. Επειδή η πλήξη δεν ξέρει τι να κάνει τον ελεύθερο χρόνο, τον σκοτώνει. Σκοτώνει το χρόνο αναζητώντας ερεθίσματα (διακοπή και κατάργηση του ελεύθερου, δηλαδή περιττού χρόνου) και τα βρίσκει σε παντός είδους πραγματικούς και πλασματικούς σκοτωμούς.

Ο βανδαλισμός των καιρών μας προέρχεται από την πλήξη, αυτή την κακόφωνη συγχορδία της εποχής. Η σύγχρονη πλήξη, κάτι το εντελώς διαφορετικό από τη νωχελική διάθεση της Ρωσίας του Γκόγκολ και του Τσέχοφ, εκκολάπτεται από την απεγνωσμένη, εξαρτημένη απληστία που ψάχνει για διασκέδαση, για αλλαγή, για τεχνητή διέγερση. Αυτή η πλήξη δεν υποφέρει από μελαγχολία, δεν νιώθει θλίψη ούτε νοσταλγεί, είναι απλώς απέραντα επιθετική».


Απόσπασμα από το βιβλίο του Karel Kosik, Η κρίση της νεοτερικότητας, εκδ. Ψυχογιός. Ο Karel Kosík (26 Ιουνίου 1926 - 21 Φεβρουαρίου 2003) ήταν Τσέχος νεομαρξιστικός φιλόσοφος. Στο διάσημο φιλοσοφικό του έργο, Διαλεκτική του Συγκεκριμένου (1963), ο Kosík παρουσιάζει μια πρωτότυπη σύνθεση της έκδοσης φαινομενολογίας του Martin Heidegger και των ιδεών του Karl Marx. Είναι επίσης ένας από τους λίγους φιλοσόφους που αντιστάθηκαν διαδοχικά στις τρεις μεγάλες δυνάμεις καταπίεσης της σύγχρονης ιστορίας: στο φασισμό, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '40, στο γραφειοκρατικό σταλινικό καθεστώς από το 1956 και στη δικτατορία της αγοράς από το 1989.
εμφάνιση σχολίων