0
1
σχόλια
348
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
[ΕΡΕΥΝΑ] Στην Ελβετία η κοκαΐνη διανέμεται μέσα σε 30’. Δηλαδή πιο γρήγορα από το ντελίβερι φαγητού
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
9 Νοεμβρίου 2018
Μία στις τρεις παραδόσεις κοκαΐνης στην Ελβετία φθάνει μέσα σε 30 λεπτά, ενώ μόνο το ήμισυ των παραδόσεων πίτσας γίνονται εντός του ιδίου χρονικού πλαισίου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αν και στην Ελβετία ακολουθείται φιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική περί ναρκωτικών, η οποία περιλαμβάνει και διανομή ηρωίνης από το κράτος, το εύρημα είναι ένα από τα πιο περίεργα της Παγκόσμιας Έρευνας για τα Ναρκωτικά (GDS) 2018.

Περίπου 130.000 άτομα σε 40 χώρες συμμετείχαν στο GDS, το οποίο έχει ως στόχο να καταστήσει ασφαλέστερη τη χρήση ναρκωτικών και εξετάζει θέματα όπως η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης και η αποτελεσματικότητα των προειδοποιήσεων για την υγεία που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 40% των ελβετικών παραδόσεων κοκαΐνης έγινε μέσα σε μια μέρα. Αυτό σημαίνει ότι η αποτελεσματική Ελβετία κατατάσσεται σε πολύ υψηλά επίπεδα όσον αφορά την ταχύτητα παράδοσης κοκαΐνης από πόρτα σε πόρτα. Ωστόσο, μάλλον δεν ανταγωνίζεται τη Βραζιλία, όπου το 44% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι οι παραδόσεις κοκαΐνης έγιναν εντός 30 λεπτών, ή το Ηνωμένο Βασίλειο όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 37%.

Στην σχετική μελέτη, 5.500 Ελβετοί συμμετείχαν οικειοθελώς συμπληρώνοντας ένα κρυπτογραφημένο ερωτηματολόγιο. Από τους συμμετέχοντες, το 15% λέει ότι έχει χρησιμοποιήσει κοκαΐνη τους τελευταίους 12 μήνες –αν και οι ερευνητές πίσω από το GDS τονίζουν ότι πρόκειται για μία αυτοεπιλεγόμενη ομάδα και τα ποσοστά επικράτησης δεν μπορούν να αντιπροσωπεύσουν ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας.

Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι πέντε πόλεις της Ελβετίας είναι μεταξύ των δέκα πρώτων της Ευρώπης στη χρήση κοκαΐνης. Τα δεδομένα προκύπτουν από την τελευταία μελέτη ανάλυσης λυμάτων 56 ευρωπαϊκών πόλεων σε 19 χώρες, η οποία διεξήχθη από το κέντρο αξιολόγησης των αποβλήτων και από τον οργανισμό της Ε.Έ. για τα ναρκωτικά τον Μάρτιο του 2017.

Η Ζυρίχη βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τη Βαρκελώνη, ως η ευρωπαϊκή πόλη με την υψηλότερη χρήση κοκαΐνης –ξεπερνώντας την ισπανική πόλη τα Σαββατοκύριακα. Οι επίσης ελβετικές πόλεις Σανκτ Γκάλεν και Γενεύη βρίσκονται στις 4η και 5η θέση αντίστοιχα, ακολουθούμενες από τη Βασιλεία στην 8η και τη Βέρνη  στην 9η θέση.
εμφάνιση σχολίων