0
2
σχόλια
227
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Επιστήμονες θέλουν να φωτίσουν μεγάλη κινεζική πόλη με ένα εργαστηριακό φεγγάρι
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
19 Δεκεμβρίου 2018
Μια τεχνητή σελήνη επιθυμούν να θέσουν σε τροχιά επιστήμονες της Κίνας, ώστε να φωτίσουν την πόλη Τζεγκντού, την πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιτσουάν.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν δορυφόρο, ο οποίος χάρη σε μια ιδιαίτερη επιφάνεια, θα αντανακλά το φως του ήλιου πίσω στην γη και θα συμβάλλει στην φωταγώγηση της πόλης τις νυχτερινές ώρες. Το τεχνητό φεγγάρι θα ενισχύσει το φυσικό νυχτερινό φωτισμό της Σελήνης. Με τον τρόπο αυτό οι Κινέζοι επιστήμονες πιστεύουν πως θα μειώσουν το κόστος ηλεκτροδότησης της πόλης κατά 150 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα θα δημιουργήσουν και μια δικλείδα ασφαλείας σε περιπτώσεις μπλακ άουτ.

Ο δορυφόρος-φεγγάρι σχεδιάζεται να εκτοξευθεί το 2020, σύμφωνα με τον Guardian και θα είναι περίπου οκτώ φορές πιο φωτεινός από τη Σελήνη. Όμως δεν θα είναι ενοχλητικός για τους κατοίκους της πόλης. Άλλωστε, η τροχιά του θα βρίσκεται 500 χλμ μακριά από την επιφάνεια της γης, την ώρα που η σελήνη κάνει το γύρο της γης σε απόσταση 380.000 χλμ.


Σύμφωνα με το NBC, το σχέδιο ανακοινώθηκε από τον Wu Chunfeng, πρόεδρο της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Chengdu Aerospace Science and Technology (CASC). Ακόμη δεν είναι σαφές αν η κυβέρηση της Κίνας υποστηρίζει το σχέδιο όμως το γεγονός πως η συγκεκριμένη εταιρία είναι βασικός της συνεργάτης, κάνει το τεχνητό φεγγάρι να φαντάζει όλο και πιο κοντά στη στιγμή που θα λάμψει στον νυχτερινό ουρανό.
εμφάνιση σχολίων