0
1
σχόλια
297
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Οι υπέρβαροι τουρίστες δεν θα μπορούν να ανεβαίνουν στα γαϊδουράκια του νησιού
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
16 Οκτωβρίου 2018
Λίγο μετά την κατακραυγή των βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, τα οποία έδειχναν τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης να υποφέρουν κουβαλώντας δυσβάσταχτα φορτία αλλά και υπέρβαρους ανθρώπους, η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα. Έτσι, απαγορεύει στους «υπέρβαρους» τουρίστες να ιππεύουν τα γαϊδουράκια του νησιού, αφού οι ακτιβιστές παραπονέθηκαν ότι τα ζώα υποφέρουν από κακώσεις νωτιαίου μυελού.

Η σχετική διαμαρτυρία έλαβε περισσότερες από 100.000 υπογραφές. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας δημοσίευσε ένα νέο σύνολο κανονισμών που αναφέρουν ότι τα γαϊδουράκια που βρίσκονται στην Σαντορίνη δεν πρέπει να φέρουν φορτία βάρους μεγαλύτερου από 100 κιλά ή το ένα πέμπτο του βάρους τους. Επιπλέον, οι κατευθυντήριες γραμμές για την ευζωία των ζώων επιμένουν ότι τα γαϊδουράκια θα πρέπει να ασκούνται μία φορά την ημέρα για τουλάχιστον μισή ώρα και να έχουν συνεχή παροχή πόσιμου νερού, του οποίου τα δοχεία θα πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Τα γαϊδούρια αναγκάζονται να μεταφέρουν όλο και βαρύτερα φορτία ενώ εργάζονται πολλές ώρες, επτά ημέρες την εβδομάδα χωρίς καταφύγιο, ξεκούραση και νερό. Οι δύσκολες συνθήκες τα αφήνουν πολλές φορές με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη και ανοιχτές πληγές από τις δύσκαμπτες σέλες.

Το 2017, το νησί προσέλκυσε 2.4 εκατομμύρια τουρίστες. Περισσότεροι από 700.000 ήταν από κρουαζιερόπλοια. Οι επιλογές για να ανέβει κανείς τα περίφημα σκαλιά της Σαντορίνης είναι τρεις: πόδια, γαϊδουράκια ή τελεφερίκ. Όμως με τόσους πολλούς τουρίστες, το τελεφερίκ που χωράει μόλις 6 άτομα, δεν αρκεί. Η ανάβαση με τα πόδια δεν είναι πάντα εφικτή, κυρίως όταν κάνει ζέστη.

Με την αύξηση των επισκεπτών που επιβαρύνουν τις υπηρεσίες του νησιού, ο δήμαρχος έχει περιορίσει τον αριθμό των επιβατών που μπορούν να αποβιβαστούν από τα τεράστια κρουαζιερόπλοια που φθάνουν καθημερινά. Το μέτρο θα εφερμοστεί πλήρως έως το 2020 που θα κάνει τη ζωή των τετράποδων λίγο καλύτερη.
εμφάνιση σχολίων