0
1
σχόλια
240
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
61.000 αρχαίες κατασκευές αποκαλύφθηκαν κρυμμένες στα βάθη της ζούγκλας της Γουατεμάλας
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
12 Οκτωβρίου 2018
Μια σάρωση με λέιζερ της ζούγκλας, αποκάλυψε το μεγάλο μυστικό: μια αρχαία μεγαλούπολη βαθιά μέσα στο τροπικό δάσος της βόρειας Γουατεμάλας. Τα 61.000 ευρήματα αποκαλύπτουν περιγράμματα πυραμίδων αλλά και ένα εκτενές δίκτυο, μέσα από το οποίο συνδέονται δεκάδες πόλεις. Επίσης δείχνουν εξελιγμένα συστήματα άρδευσης και καναλιών, καθώς και πολλές αμυντικές οχυρώσεις -πράγμα που υποδεικνύει μια κοινωνία που βρισκόταν συχνά σε πόλεμο. Η απεικόνιση αποκάλυψε ακόμη και μια τεράστια πυραμίδα που καλύπτεται με βλάστηση και είναι αόρατη στο γυμνό μάτι.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως εκεί κατοικούσαν δέκα με δεκαπέντε εκατομμύρια άνθρωποι σε περιοχές που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ακατοίκητες. Η τρισδιάστατη απεικόνιση δημιουργεί το πιο λεπτομερές ψηφιακό τοπίο της περιοχής που έγινε ποτέ. Οι εναέριες σαρώσεις έγιναν σε έκταση 2.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, πετώντας στα 2.000 πόδια πάνω από τα δέντρα.

Οι Μάγιας είναι γνωστοί για τα εξελιγμένα μαθηματικά και την τεχνολογία τους, που επέτρεψαν να εξαπλωθεί σε όλη την σημερινή Κεντρική Αμερική και το νότιο Μεξικό. Θεωρούνται δάσκαλοι των μαθηματικών και της μηχανικής, και σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να ήταν πιο προχωρημένοι από τους αρχαίους Έλληνες και τους Κινέζους. Οι πρώτοι οικισμοί των Μάγιας κατασκευάστηκαν γύρω στο 1.000 π.Χ., και οι περισσότερες μεγάλες πόλεις τους κατέρρευσαν περίπου το 900 π.Χ. Ο πολιτισμός τους αναπτύχθηκε σε αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως Νότιο Μεξικό, Γουατεμάλα και σε τμήματα του Μπελίζ, του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδούρας, μεταξύ του 250 και 950 μ.Χ.
εμφάνιση σχολίων