0
1
σχόλια
197
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι»: Το Σάββατο στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της Αθήνας

 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
12 Σεπτεμβρίου 2018
Η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης υπέρ των μεταναστών είναι το νέο παράλογο που θέλει να «εξαφανίσουμε» τους μετανάστες κάτω από το χαλάκι και να σφυρίζουμε αδιάφορα όταν τους βλέπουμε να πνίγονται.

Πριν λίγες μέρες στην Ουγγαρία ψηφίστηκε νόμος που ποινικοποιεί τους πολίτες και τις ΜΚΟ που προσφέρουν άσυλο σε μετανάστες χωρίς χαρτιά. Ακόμα και η βοήθεια στο να συμπληρώσουν αιτήσεις, τιμωρείται. Πόσο μάλλον το να βοηθήσει κανείς κάποιον που πνίγεται μέσα σε μια βάρκα.

Παραδείγματα όπως αυτό της Σάρας Μαρτίνι, κολυμβήτριας από τη Συρία που πήρε άσυλο στη Γερμανία, βοηθούσε συχνά ως εθελόντρια στην Ελλάδα και συνελήφθη όταν επιχείρησε να διασώσει πρόσφυγες που κατέφταναν με βάρκα στη Λέσβο, δεν είναι σπάνια.

Η αλληλεγγύη όμως αντιστέκεται στην ποινικοποίηση της ανθρωπιάς και του «αυτονόητου» που τελικά δεν είναι αυτονόητο: κανείς δεν θα έπρεπε να αφήνεται στην τύχη του.

«Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι». Με αυτό το σύνθημα αντιρατσιστικές οργανώσεις, σωματεία, προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες, μας καλούν να συμμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις της 15ης Σεπτεμβρίου. Το συλλαλητήριο ξεκινά από την Ομόνοια στις 5 το απόγευμα με προορισμό τη Βουλή και ακολουθεί συναυλία αλληλεγγύης στις 7 στο Σύνταγμα. Περισσότερες πληροφορίες, βρίσκουμε εδώ.

 
Διαβάστε επίσης: Welcoming Europe: Το δικαίωμα των Ευρωπαίων στην αλληλεγγύη 

 
εμφάνιση σχολίων