0
3
σχόλια
319
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Το μυστήριο των Νομάδων της Θάλασσας που βουτάνε πολλά μέτρα με μια μόνο αναπνοή, λύθηκε
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
27 Απριλίου 2018
Οι Bajau είναι μια ασυνήθιστη φυλή που ζει στη Νότιο Ασία. Ζουν όλη τους τη ζωή μέσα στη θάλασσα και μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους για δεκάδες μέτρα ελεύθερης κατάδυσης. Το μυστικό τους για το πώς τα καταφέρνουν να βουτάνε τόσο βαθιά με μόνο μία ανάσα, αποκαλύφθηκε και τελικά έχει να κάνει με τη βιολογική εξέλιξη.

Οι Bajau βουτάνε χωρίς συμβατικά καταδυτικά βοηθήματα. Αντ 'αυτού βασίζονται σε βάρη, χειροποίητα ξύλινα γυαλιά και μια μόνο ανάσα αέρα. Όμως, ενώ το ταλέντο τους είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, δεν ήταν σαφές αν η δεξιότητα της κατάδυσης ήταν αποτέλεσμα πρακτικής.

Τώρα οι επιστήμονες έχουν την εξής απάντηση: θεωρία της εξέλιξης! Με την πάροδο του χρόνου κάποια από τα γονίδιά τους άλλαξαν ενώ απέκτησαν μεγαλύτερη σπλήνα, που βοηθά τους Bajau να κρατούν την αναπνοή τους όταν βουτούν, για πολλή ώρα.


Η ομάδα λέει ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν ίσως να αποδειχθούν χρήσιμα σε ιατρικές έρευνες επιτρέποντας στους ειδικούς να εντοπίζουν ασθενείς που ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου αν βιώσουν έλλειψη οξυγόνου, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης.

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν στο περιοδικό Cell πώς οδηγήθηκαν σε αυτό το πόρισμα, ακολουθώντας το γεγονός πως διάφορα είδη φώκιας μπορούν να βουτούν για πολλή ώρα, αφού η μεγάλη τους σπλήνα αποθηκεύει κύτταρα του αίματος που μεταφέρουν οξυγόνο. Έτσι, χρησιμοποίησαν υπέρηχο σε 43 άτομα της φυλής Bajau και ανακάλυψαν πως και αυτοί, έχουν μεγαλύτερη σπλήνα από τον μέσο άνθρωπο και μάλιστα όχι λίγο αλλά κατά 50% μεγαλύτερη.

«Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά να μάθουμε από τους Bajau και άλλους καταδυτικούς πληθυσμούς» δηλώνει η Δρ. Melissa Ilardo, συγγραφέας της σχετικής μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. «Είναι σημαντικό το εύρημα διότι μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για το πώς το ανθρώπινο σώμα είναι σε θέση να αντιδράσει στην στέρηση του οξυγόνου, το οποίο είναι ένα σημαντικό ιατρικό ζήτημα»,
 

Διαβάστε επίσης: Οι νομάδες της θάλασσας
 
εμφάνιση σχολίων