1
1
σχόλια
362
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Το Global Teacher Prize κέρδισε μια ελληνοκύπρια εκπαιδευτικός
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
22 Μαρτίου 2018

Το Global Teacher Prize βραβεύει εκπαιδευτικούς των οποίων το έργο κάνει σημαντική διαφορά στη ζωή των παιδιών του κόσμου. Καλύτερη δασκάλα του κόσμου για φέτος ανακηρύσσεται η Ελληνοκύπρια Andria Zafirakou (Άντρια Ζαφειράκου).

Η Andria εργάζεται στο σχολείο της κοινότητας Alperton στο Brent (ένα από τα φτωχότερα μέρη της Αγγλίας) και επιλέχθηκε ανάμεσα σε 30.000 υποψηφιότητες από 170 χώρες. Η επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τις προσπάθειές της να προσεγγίσει τους πιο απομονωμένους μαθητές και να τους βοηθήσει να συμμετάσχουν στη σχολική ζωή αλλά και να λειτουργούν καλύτερα με βάση τις ικανότητες και τις συνθήκες ζωής τους.

Οι μαθητές της έχουν εκτεθεί στη βία των συμμορίιών ενώ ο δήμος έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά δολοφονιών σε ολόκληρη τη χώρα

Στην περιοχή ομιλούνται 130 διάλεκτοι και μεγάλο ποσοστό παιδιών που φοιτούν στο σχολείο, δυσκολεύονται να μιλήσουν αγγλικά. Έτσι η Ζαφειράκου έμαθε φράσεις και χαιρετισμούς σε 35 γλώσσες, ανάμεσά τους τα πορτογαλικά, τα χίντι, τα ταμίλ, τα αραβικά, τα ρουμανικά, τα πολωνικά και τα ιταλικά.Η ζωή στην κοινότητα δεν είναι εύκολη και ορισμένοι μαθητές της έχουν εκτεθεί και σε βία προερχόμενη από συμμορίες, ενώ ο δήμος έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά δολοφονιών σε ολόκληρη τη χώρα. «Πολλοί μαθητές μου ζουν σε σπίτια με τόσους πολλούς συγκατοίκους που συχνά αναγκάζονται να μελετούν στο μπάνιο προκειμένου να συγκεντρωθούν στα μαθήματά τους. Άλλα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν την κοινόχρηστη κουζίνα να μαγειρεύουν συγκεκριμένες ώρες και αυτό τα αποδιοργανώνει» λέει στον Guardian.

«Καθώς συζητούσα με τα παιδιά για τις ζωές τους, συνειδητοποίησα πως έπρεπε να αλλάξουν πράγματα. Έτσι οργάνωσα πρόσθετες παροχές για αυτά κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας αλλά και μέσα στα Σαββατοκύριακα. Είναι προτιμότερο να βρίσκονται στο ασφαλές περιβάλλον του σχολείου, παρά στο δρόμο».

Το βραβείο που είναι γνωστό ως «Νόμπελ των Εκπαιδευτικών», δημιουργήθηκε το 2015 από το ίδρυμα Varkey του Ντουμπάι, έχει χρηματικό έπαθλο 1 εκατομμυρίου που καταβάλλεται σε δόσεις και ο νικητής πρέπει να παραμείνει δάσκαλος για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Με τη βράβευσή της, η Ζαφειράκου δήλωσε: «Δυστυχώς πολλοί μαθητές μας ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Όμως το υπέροχο είναι πως όσα προβλήματα κι αν έχουν στο σπίτι, το σχολείο μας τους ανήκει και αν μπορούσαν θα έρχονταν και από τις 6 το πρωί». 

εμφάνιση σχολίων