0
1
σχόλια
268
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η χώρα του βορρά κάνει περισσότερα για την ανθρωπότητα από οποιαδήποτε άλλη χώρα
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
8 Νοεμβρίου 2017

Η Σουηδία πρέπει να έχει βαρεθεί πια να έρχεται πρώτη σε κάθε δείκτη που μετρά την ευημερία μιας χώρας, όμως είναι γεγονός. Τώρα, μια νέα έκθεση αποκαλύπτει γιατί η χώρα του Βορρά είναι επιπλέον και η πιο ανθρωπιστική για την υφήλιο.

Η έκθεση «Δείκτης Καλής Χώρας» (Good Country Index), κατέταξε 163 χώρες με βάση τις συνεισφορές τους στην παγκόσμια κοινότητα και η Σουηδία παίρνει και πάλι την πρωτιά. Η χώρα του Βορρά αξιολογήθηκε σε 35 ξεχωριστές κατηγορίες, οι οποίες τελικά χωρίστηκαν σε 7 μεγάλες ενότητες: Επιστήμη & Τεχνολογία, Πολιτισμός, Διεθνής Ειρήνη & Ασφάλεια, Παγκόσμια Τάξη, Πλανήτης & Κλίμα, Ευημερία & Ισότητα και Υγεία & Ευεξία. Η Σουηδία ξεπέρασε 162 χώρες στον Δείκτη Καλών Χωρών, συγκεντρώνοντας την καλύτερη βαθμολογία στη θετική διαμόρφωση του τρόπου ζωής των πολιτών της, την ευημερία, την οικονομική ευρωστία, την υγεία και την ισότητα.

Η κυριαρχία της Σουηδίας στις κατηγορίες ισότητας και ευημερίας οφείλεται στην επιμονή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, τόσο σε σουηδικό έδαφος όσο και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα η πολιτική γονικής άδειας της Σουηδίας είναι μία από τις πιο γενναιόδωρες στον κόσμο. Επίσης αποστέλλει συχνά δικούς της γιατρούς για να βοηθήσει τις υγειονομικές κρίσεις σε άλλες χώρες και να παρέχει βοήθεια κατά τη διάρκεια πανδημιών. Ωστόσο, λόγω των βαρέων εξαγωγών όπλων και των συγκρούσεων που σχετίζονται με τους πρόσφυγες, οι χαμηλότερες επιδόσεις της Σουηδίας ήταν η Διεθνής Ειρήνη και Ασφάλεια.

Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν η Δανία και η Ολλανδία. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 32η θέση, ανάμεσα στη Δημοκρατία της Κορέας και τον Μαυρίκιο. Στην τελευταία θέση (163) βρίσκεται η Λιβύη.

εμφάνιση σχολίων