0
2
σχόλια
313
λέξεις
ΖΗΝ
Μια έρευνα για την ψυχική διαταραχή που αυξάνεται ραγδαία
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
6 Οκτωβρίου 2017

Στην Ελλάδα της Κρίσης τα κρούσματα της κατάθλιψης έχουν αυξηθεί ανησυχητικά. Αν ο σημερινός αριθμός τους συγκεντρωνόταν, τότε οι τουλάχιστον 500.000 Έλληνες που πάσχουν από κατάθλιψη, θα γέμιζαν άνετα τρεις μεγάλες πόλεις όπως η Πάτρα, τα Ιωάννινα και ο Βόλος. Οι ειδικοί μιλούν για ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων που έχει άμεση σχέση με την οικονομική κρίση.

Η ενημέρωση όμως δεν είναι αρκετή καθώς πολλοί δεν θεωρούν καν πως χρειάζονται θεραπεία. Άλλοι αν και θέλουν να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό, σκέφτονται το κόστος της και έχουν πρόβλημα πρόσβασης σε ψυχιάτρους. Όμως όσο περισσότερο καθυστερεί η θεραπεία, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα αναπηρίας.
Η ψυχική υγεία των Ελλήνων είναι ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω των προβλημάτων της καθημερινότητας τους. «Το 2015 οι ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τους 500.000» όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Τα Νέα.


Διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι «σοβαροί λόγοι που οδηγούν στην αυτοκτονία είναι τα χρέη και η κατάσχεση της οικίας» επισημαίνει η καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού. Αν και συνήθως οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην κατάθλιψη, σήμερα φαίνεται πως αυτή χτυπά περισσότερο τους άνδρες. «Μετά την εισαγωγή των μέτρων λιτότητας σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών κατά 35%, ειδικότερα σε άνδρες παραγωγικής ηλικίας. Πλέον η πλειονότητα των ασθενών με κατάθλιψη είναι οι άνδρες, οι οποίοι είναι πιο αποφασιστικοί στην αυτοκτονία».

Στην Ελλάδα της κρίσης και της κατάθλιψης, το στίγμα των ασθενών είναι ένα ακόμη πλήγμα στην ψυχική υγεία. Από το 2012 και μετά, τα ποσοστά των ακούσιων νοσηλειών (κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας) αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς -από 56,6% το 2012 σε 74,5% το 2014, ενώ το 25% των ασθενών αυτών, καθηλώθηκε μηχανικά (δηλαδή με ιμάντες στο κρεβάτι).

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για τους «αποκλεισμένους του κοινωνικού αποκλεισμού» και υπογραμμίζουν το πόσο σημαντικό είναι να υπάρξουν σωστές δομές υποστήριξης και να αναδειχθεί το θέμα της ψυχικής υγείας σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, όχι με λόγια αλλά στην πράξη.
εμφάνιση σχολίων