0
3
σχόλια
264
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Στη Σουηδία η γη είναι ελεύθερη για περιπλάνηση, κατασκήνωση και κατοίκηση. Γι’ αυτό αποκαλούν πλέον την Σουηδία «η χώρα Airbnb»
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
30 Νοεμβρίου 2021

Η Σουηδία μπορεί να μην έχει Πύργο του Άιφελ ή πυραμίδες ως αξιοθέατα, έχει όμως κάτι διαφορετικό: την ελευθερία της περιπλάνησης. Κι ενώ σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα, οι κατασκηνωτές διώκονται μανιωδώς, όσο βρισκόμαστε στη Σουηδία έχουμε το δικαίωμα να περπατάμε, να κάνουμε ποδήλατο, να οδηγούμε, να κάνουμε σκι αλλά και να κατασκηνώσουμε σε οποιαδήποτε ελεύθερη γη, με ελάχιστους περιορισμούς.

Το φαινόμενο της Ελευθερίας της Περιπλάνησης, ουσιαστικά είναι μια προστατευόμενη από το νόμο αρχή, που δίνει σε όλους τους ανθρώπους το δικαίωμα να περιπλανηθούν στη φύση –και ο θησαυρός της Σουηδίας δεν είναι κάτι άλλο από αυτές τις φυσικές ομορφιές.

Έτσι στην όμορφη χώρα του Βορρά έχουμε δικαίωμα να στήσουμε σκηνή και να κοιμηθούμε κάτω από τ’ αστέρια, σε βουνά, δάση ή λιβάδια, να ψαρέψουμε στις λίμνες, να μαζέψουμε λουλούδια και καρπούς ή να πάρουμε ένα καγιάκ και να γυρίσουμε με κουπί τα νερά της, αρκεί να απέχουμε 70 μέτρα από κατοικίες ή καλλιεργούμενη γη και φυσικά να σεβόμαστε το τοπίο της και τα ζώα που ζουν εκεί.

Η Ελευθερία της Περιπλάνησης δεν είναι μόνο ένας καλός τρόπος να διαφημιστεί η Σουηδία στους τουρίστες. Είναι δικαίωμα του ανθρώπου να έρθει σε επαφή με το περιβάλλον καθώς και ένας ευσεβής πόθος για όλους εμάς που αναζητήσαμε την αίσθηση της ελευθερίας στη φύση όταν κάποτε στήσαμε σκηνές σε κάποιο νησί με την ελπίδα να μη μας διώξουν/μαζέψουν οι δημοτικές Αρχές.

Η Ελευθερία της Περιπλάνησης έχει φυσικά και το δικό της hashtag, #freedomtoroam. Μπορούμε να ανακαλύψουμε περισσότερα εδώ.