0
2
σχόλια
690
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Οι πλευρές που αποκομίζουν το μεγαλύτερο κέρδος, δεν εμφανίζονται ποτέ στο πεδίο της μάχης»
 
DOCTV.GR
10 Απριλίου 2017
Μετά τα βιβλία Δόγμα του Σοκ, No Logo και Αυτό Αλλάζει τα Πάντα, η ακτιβίστρια και βραβευμένη δημοσιογράφος Ναόμι Κλάιν ξαναχτυπάει μ΄ένα βιβλίο για τον νέο πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ το οποίο θα κυκλοφορήσει εσπευσμένα μέσα στο καλοκαίρι. Είναι τόσο κρίσιμη η κατάσταση κατά τη γνώμη της που το βιβλίο No is Not Enough θα γραφτεί σε χρόνο ρεκόρ όπως δήλωσε η ίδια. Με αφορμή το βιβλίο - μανιφέστο ξαναθυμόμαστε μερικά από τα λόγια και τα κείμενά της.


«Η δημοκρατία δεν είναι μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν, είναι και το δικαίωμα να ζούμε με αξιοπρέπεια»

«Τα κινήματα αλλάζουν όταν πολλές διαφορετικές ροές συναντιούνται, και νομίζω ότι ζούμε αυτή τη στιγμή αυτή την σύγκλιση κοινών διεκδικήσεων, μέσα από την οποία οι άνθρωποι αισθάνονται πιο θαρραλέοι»

«Δεν πιστεύω ότι είμαστε καταδικασμένοι, ούτε μπορώ να πιστέψω ότι η επιτυχία είναι εγγυημένη. Νομίζω ότι έχουμε μια ευκαιρία και εμείς πρέπει να κάνουμε το καλύτερο»

«Η κλιματική αλλαγή μια μάχη ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον πλανήτη»

«Η κλιματική αλλαγή είναι η “γραμμή” που ενώνει πολλές “τελείες”, όπως την εργασία, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των ιθαγενών, τις αποζημιώσεις, την παρακμή των πόλεων μας, τη διάλυση της δημόσιας σφαίρας, τη φυλετική δικαιοσύνη, την μετανάστευση, κ.α. Δεν αποτελεί απλά ένα ζήτημα, αλλά το πλαίσιο το οποίο μπορεί να γίνει σημείο συνάντησης για πολλά κινήματα»

«Ο φόβος είναι μια αντίδραση επιβίωσης. Ο φόβος μάς κάνει να τρέχουμε, μας βοηθάει να κάνουμε άλματα, να πετυχαίνουμε υπεράνθρωπους άθλους. Όμως χρειάζεται να υπάρχει μια κατεύθυνση προς την οποία να τρέξουμε. Αν δεν υπάρχει, ο φόβος απλώς μας παραλύει»

«Η μόνη ελπίδα, είναι να εξισορροπήσουμε και να αμβλύνουμε τον τρόμο για ένα ανυπόφορο μέλλον με την προοπτική της οικοδόμησης μιας κοινωνίας που θα είναι πολύ καλύτερη από ό,τι πολλοί από εμάς τολμούσαμε να ελπίζουμε»

«Η ακραία βία έχει κάτι που έχει σκοπό να μας εμποδίζει να δούμε τα συμφέροντα που εξυπηρετεί»


«Στις περισσότερες χώρες του νότιου ημισφαιρίου αποκαλούν το νεοφιλελευθερισμό "δεύτερη αποικιοκρατική λεηλασία".  Κατά την πρώτη λεηλασία ο πλούτος ξεριζώθηκε από τη γη και στη δεύτερη αφαιρέθηκε από τα κράτη... το αίτημα να υπάρξει νόμος και τάξη μετά τη μεταφορά των κερδών στο εξωτερικό είναι, στην πραγματικότητα, ένας τρόπος για να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων η καταλήστευση - όπως ακριβώς οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες καθιστούσαν νόμιμες τις αρπαγές τους με συνθήκες»

«Οι πλευρές που αποκομίζουν το μεγαλύτερο κέρδος, δεν εμφανίζονται ποτέ στο πεδίο της μάχης»

«Τίποτα δεν είναι αμετάκλητο. Τίποτα εκτός από το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα πάντα. Και για ένα μικρό χρονικό διάστημα η φύση αυτής της αλλαγής εξαρτάται ακόμα από εμάς».

«Αυτοί που ψάχνουν για ιδεολογία στο Λευκό Οίκο θα πρέπει να σκεφτούν το εξής: Για αυτούς που κυβερνούν τον κόσμο μας, οι κανόνες ισχύουν μόνο για τους άλλους»

«Παρακολουθώ από πολύ κοντά την ελληνική κρίση και φυσικά την παρέμβαση της τρόικας. Αυτό που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα στην αρχή της κρίσης, ήταν ότι οι Έλληνες αντιστάθηκαν στα όσα πήγαιναν να τους επιβληθούν»

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι σε 20 χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπάρχει και το πιο πιθανό να θάλλει. Δεν το λέω αυτό βασιζόμενη στη λάμψη του ένδοξου παρελθόντος και τα επιχειρήματα περί λίκνου της δημοκρατίας. Με απωθεί ο εθνικιστικός ρομαντισμός. Και όλα αυτά είναι στο μακρινό παρελθόν. Βλέπω το παρόν. Βλέπω τα κινήματα αλληλεγγύης που ξεπήδησαν και παρέχουν ιατρική φροντίδα σε αυτούς που δεν διαθέτουν ή καταφύγιο για τους άστεγους Σύριους μετανάστες που περνούν τα σύνορα. Βλέπω τις συνεργατικές φάμπρικες και τα εστιατόρια που παρέχουν δυνατότητες εργασίας. Βλέπω το πόσο κοντά έχουν έρθει οι οικογένειες που συνθέτουν το υφαντό της κοινωνίας μας και άντεξαν τα πέντε χρόνια της συνεχιζόμενης σφαγής. Με αυτά τα επιτεύγματα είμαι γεμάτη ελπίδα για το μέλλον – όχι για την αρχαία ιστορία».

«Υπάρχει ακόμα χρόνος για να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, έτσι ώστε να είμαστε λιγότερο βάναυσοι ο ένας απέναντι στον άλλον όταν θα μας πλήξουν οι καταστροφές που μας περιμένουν»


Η Ναόμι Κλάιν (Naomi Klein, 8 Μαΐου 1970) είναι Καναδή δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια του αποκαλούμενου κινήματος εναντίον της παγκοσμιοποίησης. Είναι κυρίως γνωστή για το βιβλίο της Το Δόγμα του Σοκ, μια κριτική ανάλυση της ιστορίας του νεοφιλελευθερισμού στην οικονομία.


Διαβάστε επίσης:
VIDEO: Η Ναόμι Κλάιν για την Ελλάδα
Η Ναόμι Κλάιν προτείνει αυτό
εμφάνιση σχολίων