1
1
σχόλια
319
λέξεις
VIDEO

Η Ναόμι Κλάιν δίνει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη

DOC TV
31 Μαΐου 2013
Η Ναόμι Κλάιν πιστεύει στην αυτοδιαχείριση. Πιστεύει ότι οι άνθρωποι έχουν επιλογές και μπορούν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους χωρίς να υποκύπτουν σε εκβιασμούς. Γι’ αυτόν το λόγο στο πρόσφαττο B Fest στη Αθήνα κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον εκπρόσωπο της ΒιοΜέτ, της ελληνικής επιχείρησης που πέρασε στα χέρια των υπαλλήλων της αντί να διαλυθεί. Για τον ίδιο λόγο επισκέφθηκε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο, όπου οι εθελοντές κάνουν πολύτιμο έργο, φέρνουν μωρά στον κόσμο και περιθάλπουν ανέργους.

Αλλά στην Ελλάδα η Κλάιν ήρθε στα πλαίσια της έρευνάς της για το επόμενο βιβλίο της. Εξετάζει το πώς απαιτείται η θυσία του περιβάλλοντος εις το όνομα της Οικονομικής Κρίσης. Ένα καλό παράδειγμα για να το καταλάβουμε είναι οι Σκουριές, όπως λέει η ίδια.

Στη συνέντευξή της στη Σοφία Παπαϊωάννου στους Νέους Φακέλους του Σκάι, λέει ότι θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε τις θυσίες που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, να εκμεταλευθούμε τις ανανεώσιμες πηγές αντί να προωθούμε τις εξορύξεις πετρελαίου, να ενωθούμε με άλλες χώρες που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή με το πιστόλι στον κρόταφο.

Στις επίμονες ερωτήσεις της δημοσιογράφου, απαντάει: «Όλες οι ερωτήσεις σας σήμερα είναι σχετικές με τη μη ύπαρξη επιλογής. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Αυτό το μήνυμα περνάει στους ανθρώπους. "Δεν έχεις καμιά επιλογή. Όποιον κι αν ψηφίσεις, δεν αλλάζει τίποτα".

Αν οι άνθρωποι το ακούσουν αρκετά αυτό από τους πολιτικούς και τα μίντια, θα χάσουν την πίστη τους στη Δημοκρατία. Και θα έπρεπε, γιατί αυτό δεν είναι Δημοκρατία. Πρέπει να έχεις κάποια δύναμη πάνω στη μοίρα σου. Κάποια ιδέα ότι συλλογικά θα μπορέσετε να αλλάξετε τη χώρα σας. Η ιδέα ότι απλά εμπιστεύεστε κάποιους απρόσωπους ειδικούς στην ευρωπαϊκή τράπεζα ή τη Γερμανία είναι ανεύθυνο και αποβλακώνει τη χώρα, σας κάνει να πιστεύετε ότι εσείς δεν ξέρετε τι είναι καλύτερο για σας». Επίσης θεωρεί υπεύθυνη την ελληνική αριστερά, διότι αντί να δημιουργήσει την εναλλακτική λύση αφέθηκε σ' ένα γενικό αρνητισμό. Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη.


 
εμφάνιση σχολίων