0
1
σχόλια
478
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Το Pink είναι 8 φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη, τοξικό μέχρι θανάτου στην αφή, και ένας έφηβος μπορεί να το παραγγείλει μέσω κινητού για 35 δολάρια

DOCTV.GR
13 Μαρτίου 2017

Ναρκωτική ουσία που μπορεί να σκοτώσει ακόμη και δια της αφής έχει θέσει σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» τις αμερικανικές αρχές και έχει σοκάρει την αμερικανική κοινωνία, μετά και τον θάνατο 50 ανθρώπων που επισήμως βεβαιώθηκε ότι συνδέεται με τη χρήση της ουσίας αυτής.

Πρόκειται για το συνθετικό ναρκωτικό που ονομάζεται «Pink», δηλαδή «ροζ». «Εάν το αγγίξετε, διαλύεται και μπαίνει μέσω των πόρων του δέρματος στο αίμα σας και μπορείτε να πεθάνετε από υπερβολική δόση» δήλωσε ο Νταγκ Κόλμαν, ειδικός της Αμερικανικής Υπηρεσίας Κατά των Ναρκωτικών (DEA) και μετέδωσε το αμερικανικό κανάλι KPNX.

Το «Pink» είναι ένα συνθετικό οπιοειδές φάρμακο πόνου, γνωστό ως U-47700, παρόμοιο με την ηρωίνη και παρά το παραπλανητικό του όνομα είναι λευκού χρώματος. Αρχικά αναπτύχθηκε από την φαρμακευτική εταιρεία Upjohn το 1978, ως ένα συνθετικό εναλλακτικό αντικατάστατο της μορφίνης, ως ένα ισχυρό παυσίπονο για χρήση στη χειρουργική, στον καρκίνο, ή σε επώδυνους τραυματισμούς. Παρά το γεγονός ότι δεν διατέθηκε ποτέ στο εμπόριο, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και τα χημικά στοιχεία-συστατικά του παραμένουν διαθέσιμα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου, όπως εξαρχής αναφέρονταν και στη συνταγή περιλαμβάνουν πρωκτική αιμορραγία, σοβαρή βλάβη των νεύρων και θάνατο. Η ουσία που προορίζονταν για φάρμακο δεν ήταν σταθερή, γι’ αυτό ποτέ δεν τέθηκε στην αγορά. Είναι επτά ή οκτώ φορές πιο ισχυρό από μια προκαθορισμένη δόση μορφίνης.

Η συνταγή του έχει «αναβιώσει» το τελευταίο διάστημα και κάνει την επανεμφάνισή του στις ΗΠΑ, μάλιστα οι χρήστες μπορούν να το παραγγείλουν ακόμη και διαδικτυακά. «Μπορεί ένας έφηβος ακόμη και μέσω του κινητού τηλεφώνου του να πληρώσει 35 δολάρια για ένα γραμμάριο του ναρκωτικού, να το παραγγείλει και σε πέντε μέρες θα φτάσει στο σπίτι του» είπε ο Νταγκ Κόλμαν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη και μικρές δόσεις μπορούν να είναι πολύ τοξικές, ακόμη και θανατηφόρες. Η DEA μάλιστα προειδοποιεί τους χρήστες ότι μπορεί το Pink να βρίσκεται σε ανάμιξη με ηρωίνη και μάλιστα σε θανατηφόρο δόση, όπως και σε διάφορα «κοκτέιλ». Ένα τέτοιο κοκτέιλ, αναμιγμένο με Pink, ενδέχεται, μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές πηγές (drugs.com) να οδήγησε στο θάνατο τον θρύλο της ποπ Prince, τον Απρίλιο του 2016.

Οι επιδράσεις του, όπως έχουν αναφερθεί από τους χρήστες είναι παρόμοιες με τις επιδράσεις των οπιοειδών και περιλαμβάνουν: Ευφορία και άλλες ψυχοδραστικές επιδράσεις, καταστολή, χαλάρωση, μούδιασμα, ισχυρή αναλγησία, κατάθλιψη, ψύχωση και βέβαια μια δόση του αρκεί να είναι η μοιραία.

Η εισαγωγή του έχει διαπιστωθεί ότι κυρίως προέρχεται από μυστικά χημικά εργαστήρια στην Κίνα και στην Κορέα. Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι ενώ από το 2015, σύμφωνα με τις εκθέσεις έχουν καταγραφεί και επιβεβαιωθεί πολλοί θάνατοι που οφείλονταν στη χρήση του Pink, το ναρκωτικό έγινε επίσημα παράνομο στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2016, μετά κι από τον θάνατο δύο έφηβων, 13 μόλις ετών, στην πολιτεία της Γιούτα, οι οποίοι αγόρασαν το Pink από το διαδίκτυο.

Πηγή: Tvxs

εμφάνιση σχολίων