0
1
σχόλια
363
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Η βελγίδα σπάει το ταμπού σχετικά με τα άτομα που γεννιούνται με θηλυκά και αρσενικά σεξουαλικά χαρακτηριστικά

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
16 Φεβρουαρίου 2017

Η Hanne Gaby Odiele είναι 29 ετών, βελγίδα, μοντέλο, και πρόσφατα αποκάλυψε ότι είναι μεσοφυλική. Η Odiele γεννήθηκε με σύνδρομο θηλεοποιητικών όρχεων (AIS), μια κατάσταση όπου τα κορίτσια έχουν ΧΥ χρωμοσώματα που βρίσκονται συνήθως στα αγόρια. Σε ηλικία 10 ετών, η Odiele υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης των όρχεων καθώς οι γιατροί την είχαν προειδοποιήσει για το κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Στα 18 της χρειάστηκε κι άλλη εγχείρηση για την αποκατάσταση των γεννητικών της οργάνων.

Η Odiele μίλησε ανοικτά για την κατάστασή της με σκοπό να αποθαρρύνει άλλους γονείς να υποβάλουν τα παιδιά τους στη διαδικασία αλλεπάλληλων και μη αναγκαίων εγχειρήσεων, καθώς οι περισσότερες από αυτές γίνονται χωρίς να συντρέχει λόγος υγείας. «Δεν είναι πια και τόσο σοβαρό θέμα να είσαι ερμαφρόδιτος», λέει. «Αν ήταν ειλικρινείς από τη αρχή θα είχα αποφύγει τα ψυχικά τραύματα», σχολίασε αναφερόμενη στους γονείς της. «Είναι πολύ σημαντικό για μένα, έτσι όπως είναι τώρα η ζωή μου, να σπάσω τα ταμπού», είπε σε συνέντευξή της στην USA Today. «Σε αυτή η φάση, αυτή την ηλικία, μου είναι απόλυτα εντάξει να βγω και να μιλήσω για αυτό. Ήξερα όταν έκανα την εγχείρηση πως δε θα μπορούσα να κάνω παιδιά, δεν είχα περίοδο. Ήξερα ότι κάτι συνέβαινε με μένα. Σήμερα είμαι περήφανη που είμαι μεσοφυλική και παράλληλα έξαλλη που αυτές οι εγχειρήσεις συμβαίνουν ακόμα».

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη τα ερμαφρόδιτα –μεσοφυλικά άτομα αποτελούν το 1,7% του παγκόσμιου πληθυσμού– περίπου όσοι και οι κοκκινομάλληδες. Υπάρχουν τουλάχιστον 40 παραλλαγές μεσοφυλικών και χιλιάδες εκείνοι που αντιμετωπίζουν το ίδιο στίγμα και σε παιδική ηλικία υποβάλλονται σε εγχειρήσεις.

Ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχουν καταδικάσει τις μη συναινετικές χειρουργικές επεμβάσεις γενετικών οργάνων για τα μεσοφυλικά παιδιά ως παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η μόνη χώρα που έχει ως τώρα επίσημες κατευθυντήριες γραμμές πρόληψης ιατρικών επεμβάσεων είναι η Μάλτα, η οποία τον Απρίλιος 2015 έγινε η πρώτη χώρα που απαγορεύει αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις από το νόμο.

Τον Δεκέμβριο του 2016, το πρώτο αμερικανικό πιστοποιητικό γέννησης που γράφει «μεσοφυλικός» στο πεδίο του φύλου, εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για διόρθωση του πιστοποιητικού γέννησης της Sara Kelly Keenan, που γεννήθηκε στο Μπρούκλιν πριν από 55 χρόνια.
 
εμφάνιση σχολίων