0
1
σχόλια
262
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Επάνω σε γαλέρα είπατε; Μάλιστα

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
30 Σεπτεμβρίου 2016
Επιβεβαιώθηκε αυτό που όλοι οι γατόφιλοι υποψιαζόμασταν: οι γάτες κατέκτησαν τον κόσμο βάσει σχεδίου, κάτω από τη μύτη μας και χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι. Και μάλιστα μαζί με τους Βίκινγκς. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη του κόσμου σχετικά με το DNA των αρχαίων αιλουροειδών. Έτσι, αφότου εξημερώθηκαν στην αρχαία Αίγυπτο και στην ανατολή 15.000 χρόνια πριν, οι γάτες έγιναν και σύντροφοι των Βίκινγκς στις γαλέρες, καθώς οι πολεμιστές τις έπαιρναν μαζί τους για να σκοτώνουν τα τρωκτικά. Με τους υπερβόρειους να καταλαμβάνουν την υδρόγειο, οι γάτες εξαπλώθηκαν κι αυτές. Το DNA των αιγυπτιακών γατών ανακαλύφθηκε στη βόρεια Γερμανία, σε ένα καταυλισμό Βίκινγκ και χρονολογείται μεταξύ του 700 και του 1000 μ.Χ.. 

Οι γάτες όμως, είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα την επιχείρηση κατάκτησης του κόσμου. Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα DNA από 209 αρχαίες γάτες που βρέθηκαν σε 30 αρχαιολογικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο και ανακάλυψαν ότι οι παλαιότερες από αυτές ανάγονται στη μεσολιθική εποχή των κυνηγών-συλλεκτών πριν τους πρώτους γεωργούς. Το πότε ακριβώς συνέβη το πρώτο κύμα επέκτασης των γατών με αφετηρία τη Μέση Ανατολή, δεν είναι σαφές. Αλλά το δεύτερο κύμα με αφετηρία την Αίγυπτο χρονολογείται ανάμεσα στον 4ο αιώνα π.Χ. και στον 4ο αιώνα μ.Χ. Το DNA των Αιγυπτιακών γατών βρέθηκε εξαπλωμένο και σε γάτες από τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την υποσαχάρια Αφρική.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο 7o Διεθνές Συμπόσιο για Βιομοριακών Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Αν και η χάρτης της εξημέρωσης των σκύλων είναι μέσες-άκρες γνωστός, οι γάτες, παρά τα ευρήματα, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο. Και μάλλον το προτιμούν έτσι.
 
εμφάνιση σχολίων