0
1
σχόλια
316
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα έρευνα δείχνει πως οι σκύλοι μπορούν να διαβάσουν τα ανθρώπινα συναισθήματα
 

ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
9 Νοεμβρίου 2017
Φαίνεται πως οι σκύλοι μπορούν να σχηματίσουν τη συνολική συναισθηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη τους, είτε αυτή είναι θετική, είτε αρνητική. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε, ο σκύλος είναι αληθινά ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αφού είναι το μόνο πλάσμα -εκτός από τον άνθρωπο- που έχει την ικανότητα να παρατηρεί.

Μια ομάδα ειδικών από τα πανεπιστήμια του Lincoln και του Sao Paulo που εξειδικεύονται στη συμπεριφορά των ζώων, απέδειξαν πως οι σκύλοι καταλαβαίνουν τα συναισθήματα. Το πείραμα έγινε σε 17 σκύλους που ζουν με τους ιδιοκτήτες τους. Σε αυτούς τους σκύλους έδειξαν εικόνες από πρόσωπα χαρούμενα και θυμωμένα, και από σκύλους που είτε ήταν γεμάτοι όρεξη για παιχνίδι είτε ήταν επιθετικοί. Παράλληλα άκουγαν ηχογραφήσεις με χαρούμενα γαβγίσματα ή επιθετικά γρυλίσματα και φωνές ανθρώπων που έλεγαν «έλα εδώ», πότε με πρόσχαρο και πότε με θυμωμένο τόνο. Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως οι σκύλοι τείνουν να κοιτάζουν προς την εικόνα που ταιριάζει στον τόνο της φωνής, ενώ είναι ακόμα καλύτεροι στο να αναγνωρίζουν ήχους άλλων σκύλων.

Σε άλλη μελέτη, που έγινε στη Βιέννη, οι επιστήμονες βρήκαν πως οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν πότε ένα πρόσωπο είναι χαρούμενο ή λυπημένο, απλά κοιτώντας το. Σύμφωνα με τους ερευνητές του τμήματος ψυχολογίας του University of Lincoln, «οι προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει πως οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στα ανθρώπινα συναισθήματα από τις εκφράσεις του προσώπου, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με την ακριβή αναγνώριση των συναισθημάτων». Σε αυτή την έρευνα αποδεικνύεται πως τα σκυλιά έχουν την ικανότητα να συνδυάζουν δύο διαφορετικές πηγές αισθητηριακών πληροφοριών. Με αυτό τον τρόπο, αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των ανθρώπων αλλά και των άλλων σκύλων.

Ένα σημαντικό στοιχείο αυτής της μελέτης είναι πως οι σκύλοι που πήραν μέρος στο πείραμα δεν είχαν εκπαιδευτεί ή εξοικειωθεί με αντικείμενα, εικόνες και ήχους προηγουμένως. Άρα η ικανότητά τους αυτή είναι ή ενστικτώδης, ή την πήραν από τον άνθρωπο μέσω της εξημέρωσης.
 
εμφάνιση σχολίων