0
2
σχόλια
257
λέξεις
CULTURE

Οι ανασκαφές στο μεγαλύτερο νησί-ιερό μετά τη Δήλο συνεχίζουν να φέρνουν στο φως σπουδαία ευρήματα

DOC TV
31 Ιουλίου 2015

Το Δεσποτικό είναι το ακατοίκητο νησάκι των Κυκλάδων, νοτιοδυτικά της Αντιπάρου. Ως σήμερα έχουν ανακαλυφθεί σπουδαία ευρήματα όπως 65 τμήματα αρχαϊκών Κούρων και έξι κεφαλές Κούρων. Οι ανασκαφές είναι συνεχείς από το 1997.

Φέτος το αποτέλεσμα των ανασκαφών ανέδειξε γι΄άλλη μια φορά ότι έχουμε να κάνουμε με
το μεγαλύτερο ιερό σε έκταση μετά απ’ αυτό της Δήλου ενώ ήρθε στο φως, ανάμεσα σε αλλά, ένα πολύπλοκο κτιριακό συγκρότημα 35x15 μ., της αρχαϊκής περιόδου, δίπλα στη νότια είσοδο του γνωστού ιερού.

Η αποκάλυψή του ιερού του Απόλλωνα έχει αλλάξει ριζικά την εικόνα που είχαν οι αρχαιολόγοι για το λατρευτικό τοπίο των γεωμετρικών και αρχαϊκών Κυκλάδων.

Στο Δεσποτικό λατρευόταν ο Απόλλωνας (αρχαϊκή και κλασική περίοδος) και αργότερα η θεά Εστία ή Ισθμία. Η ακμή του ιερού του Δεσποτικού χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ., αλλά τα ίχνη λατρείας ξεκινούν από τη γεωμετρική εποχή.

Θρησκεία και Πολιτική: Ανάμεσα σε Δήλο και Δεσποτικό υπήρχε όπως φαίνεται μια «πολιτική» κόντρα. Το ιερό του Δεσποτικού ήταν μια πολιτική επένδυση. Μεγάλο και πλουσιοπάροχο δημιουργημένο από την Πάρο (που διέθετε πλούτο και πολύτιμο μάρμαρο) αλλά και από τη Νάξο για λόγους κυριαρχίας στο Αιγαίο. Η Αθήνα με την ανάπτυξη της Δήλου κατάφερε τελικά να τους προσπεράσει.

Το ακατοίκητο Δεσποτικό έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα καλοκαίρια οι τουρίστες, με καραβάκια κυρίως από την Αντίπαρο.


Χορηγοί της ανασκαφής στο Δεσποτικό είναι τα ιδρύματα Α. Γ. Λεβέντη, Α&Π Κανελλοπούλου, Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, Αλίκης και Αταλάντας Γουλανδρή και Μαρίας Εμπειρίκου. Σημαντική υπήρξε και η συμβολή του Δήμου Αντιπάρου και της Κοινοπραξίας Φεριμπότ Αντιπάρου.
εμφάνιση σχολίων