ΟΣΚΑΡ 2011: Η νύχτα των φαβορί

1
0
σχόλια
408
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ

Και η πλήξη των θεατών

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΥΚΑΣ
28 Φεβρουαρίου 2011


Όταν το 2011 ο κόσμος συζητά για το απρόσμενο βραβείο που κέρδισε η Μαρίζα Τομέι το 1993 από τα χέρια του μεθυσμένου Τζακ Πάλανς ή για τους παρουσιαστές Μπίλι Κρίσταλ και Γούπι Γκόλντμπεργκ, καταλαβαίνεις γιατί η χθεσινή απονομή χαρακτηρίζεται μία από τις χειρότερες στην ιστορία του θεσμού.

Η ταινία-φαβορί «Ο λόγος του Βασιλιά» ήταν ο μεγάλος νικητής της 83ης απονομής των βραβείων Όσκαρ κερδίζωντας 4 βραβεία στις «μεγάλες» κατηγορίες: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας για τον Τομ Χούπερ, Α’ ανδρικού ρόλου για τον Κόλιν Φερθ και πρωτότυπου σεναρίου. Τον ίδιο αριθμό βραβείων κέρδισε και η ταινία “Inception” του Κρίστοφερ Νόλαν στις τεχνικές κατηγορίες: καλύτερη φωτογραφία, οπτικά εφέ, ήχο και επεξεργασία ήχου. Η εγκυμονούσα Νάταλι Πόρτμαν τιμήθηκε με το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου για τον «Μαύρο κύκνο», ενώ τα βραβεία Β’ ρόλων κέρδισαν ο Κρίστιαν Μπέιλ και η Μελίσα Λίο για την ταινία “The fighter” . Με δυό λόγια η χαρά των βραβείων στοιχημάτων.

Το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας πήγε στην Δανία για το «Ίσως αύριο» της Σουσάνε Μπίερ, κι έτσι ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου περνά στην ιστορία ως η πέμπτη ελληνική υποψηφιότητα των βραβείων χωρίς νίκη.

Χαμένοι της βραδιάς η ταινία “The social network” του Ντέιβιντ Φίντσερ που περιορίστηκε σε 3 βραβεία: διασκευασμένου σεναρίου, μουσικής και μοντάζ, το «Αληθινό θράσος» των αδελφων Κοέν που έφυγε με άδεια χέρια παρά τις 10 υποψηφιότητες του κι ο Banksy που έχασε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ από το “Inside Job” κι εμείς την ευκαιρία να δούμε τι είχε σκαρφιστεί ώστε να μην αποκαλύψει το προσωπό του.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες από δύο βραβεία κέρδισαν οι ταινίες «Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων» (καλλιτεχνικής διεύθυνσης και κοστουμιών) και “Toy Story 3” (κινουμένων σχεδίων και τραγουδιού).

Η Aκαδημία είχε επενδύσει πολύ στους δύο νέους κι ωραίους παρουσιαστές ώστε να προσελκύσει τους νεότερους θεατές, όμως οι αναμενόμενες νίκες που στερούν το ενδιαφέρον του κοινού και η αμηχανία των Αν Χαθαγουέι και ειδικά του Τζέιμς Φράνκο -που φαινόταν έξω από τα νερά του- έδιωξε τους θεατές κι έκανε το twitter να πάρει φωτιά ειδικά με την αποτυχημένη, βγαλμένη από πάρτι της γειτονιάς και χωρίς κανένα λόγο εμφανισή του για λίγα δευτερόλεπτα ως Μέριλιν Μονρό. Δεν είναι τυχαίο ότι η ολιγόλεπτη εμφάνιση του Μπίλι Κρίσταλ στην σκηνή, ξεσήκωσε τον κόσμο στο Kodak Theatre που μέχρι τότε είχε βυθιστεί στην πλήξη την οποία μάταια προσπαθούσε να διώξει η Αν Χαθαγουέι σε μια απονομή που η ακαδημία, το τηλεοπτικό κανάλι abc και ο Τζέιμς Φράνκο θα ήθελαν να έχει ήδη ξεχαστεί.

εμφάνιση σχολίων