Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Ο Ζουλιέν, ένας νεαρός δάσκαλος, κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση από μια έφηβη της τάξης του. Καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από τον μεγαλύτερο αδελφό του κοριτσιού και τους συμμαθητές της, η κατάσταση ξεφεύγει: οι ισχυρισμοί εξαπλώνονται, ολόκληρο το σχολείο βρίσκεται σε αναταραχή και ο δάσκαλος πρέπει να παλέψει για να καθαρίσει το όνομά του.
Υπάρχουν και πολλά περισσότερα θέματα τα οποία θίγει η ταινία για τα οποία θα κάναμε spoiler αν τα αναφέραμε (αν και σίγουρα πιθανόν να τα βρείτε σε άλλες αναλύσεις), τα οποία βασίζονται στην προσωπική εμπειρία του σκηνοθέτη Τεντί Λουσί-Μοντέστ, ο οποίος είναι δάσκαλος και στην πραγματική του ζωή. Αν και ο ίδιος, όπως και ο ήρωάς του (εξαιρετική η ερμηνεία του Φρανσουά Σιβίλ), θα μπορούσε να καθαρίσει το όνομά του με την μία, όταν αυτό τελικά συμβαίνει χωρίς ο ίδιος να το έχει αποφασίσει παρόλες τις πιέσεις - ακόμα και στην ανοιχτόμυαλη (;) παρισινή κοινωνία - έρχεται αντιμέτωπος με ακόμη περισσότερα προβλήματα, με το σχολείο και τον διευθυντή που δεν θέλει να ταράξει τα νερά (όπως υπαινίσσεται και ο αυθεντικός τίτλος της ταινίας στα Γαλλικά), με τους συναδέλφους του (για πολλούς και διάφορους λόγους) και κυρίως με τους ανήλικους μαθητές του.
Η κατάσταση αυτή θα έχει επιπτώσεις και στην ψυχολογία του, στην σχέση του, στις φιλίες του και θα τον οδηγήσει σε ένα τρομακτικό αδιέξοδο που αποτυπώνεται εκπληκτικά στην τελευταία συμβολική σκηνή της ταινίας με την άσκηση συναγερμού. Το σενάριο συνυπογράφει η Οντρέ Ντιγουάν (Το Γεγονός) και είναι για εμάς, μία από τις καλύτερες γαλλικές ταινίες του 2024.
info: Ο Καλός Καθηγητής (Pas de Vagues/The Good Teacher). Κοινωνική Δραματική. Γαλλία, Βέλγιο, 2024. Πρεμιέρα: Πέμπτη, 8 Μαΐου. Σκηνοθεσία: Τεντί Λουσί-Μοντέστ. Παίζουν: Φρανσουά Σιβίλ, Σαέν Μπουμεντίν, Τοσκάν Ντικέν, Μαλορί Ουανέκ, Μπακαρί Κεμπέ, Μαριάν Εούμαν, Λούνα Χο Πουμέι, Έμα Μπουμαλί, Εστέβαν Μαρσενουάρ, Ζαουέντ Ατίκ, Μοχάμεντ Φαντίγκα, Ανιές Ουρστέλ. Διανομή: Danaos Films.
ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΩΣ ΠΕΦΤΕΙ: Αφού βρίσκει δουλειά στην Ελλάδα, η Κλάρα, ένα μοντέλο από τη Γεωργία, κάνει διακοπές στα νησιά με τη φίλη της, την Έλα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, οι ζωές τους θα διασταυρωθούν με μια παρέα νεαρών μεταναστών αλβανικής καταγωγής χωρίς χαρτιά, που ζουν σε ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο, όταν οι κοπέλες, εξερευνώντας τον χώρο, έχουν ένα ατύχημα. Η απουσία κοινής γλώσσας συνεννόησης οδηγεί τους διαφορετικούς κόσμους τους σε παρεξηγήσεις και σε βίαιες αντιπαραθέσεις. Εκθέτοντας τη δυσχερή σχέση μιας κοινωνικής ομάδας που παίζει σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, η ιστορία αναδεικνύει τις συνέπειες του φόβου, της προκατάληψης και της εκμετάλλευσης.
Μετά το «Arcadia Lost» (2010) που ήταν επίσης γυρισμένο στην Ελλάδα και το «Lost Angeles» (2012), το οποίο δεν βρήκε διανομή, ο Έλληνας και διεθνής, υποψήφιος για όσκαρ διευθυντής φωτογραφίας, Φαίδωνας Παπαμιχαήλ (Νεμπράσκα, Πλαγίως, Η Δίκη των 7 του Σικάγο, Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου, A Complete Unknown), παρουσιάζει την τρίτη σκηνοθετική δουλειά του, συμπαραγωγή Γεωργίας και Ελλάδας, σε σενάριο του Σβεν Νταγκόνες. Γυρίστηκε με μόλις 900 χιλιάδες δολάρια, στην εγκαταλειμμένη τουριστική σχολή της Αναβύσσου, με ερασιτέχνες - ως επί το πλείστον - ηθοποιούς.
info: Όταν το Φως Πέφτει (Light Falls). Γεωργία, Ελλάδα, 2023. Πρεμιέρα: Πέμπτη, 8 Μαΐου. Σκηνοθεσία: Φαίδων Παπαμιχαήλ. Παίζουν: Νίνι Νεμπιεριτζέ, Ελένσιο, Σίλβιο Γκόσκοβα, Γιούξιν Πλοβίστι, Γιούργκεν Μάρκου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γεννάδιος Πάτσης. Διανομή: Feelgood Entertainment.
ΠΡΩΤΟΣ ΕΡΩΤΑΣ: Δύο νεαρά αγόρια που μένουν σε γειτονικά σπίτια διαπιστώνουν πως σταδιακά αναπτύσσουν συναισθήματα ο ένας για τον άλλο, με αποτέλεσμα να ερωτευτούν βαθιά για πρώτη φορά στη ζωή τους.
Ο 14χρονος Ελιάς, ζει μια "κανονική" ζωή με την οικογένειά του και το κορίτσι του, μέχρι που μετακομίζει στην γειτονιά (και στην τάξη του), ο γοητευτικός Αλεξάντερ από τις Βρυξέλλες. Οι δυο τους θα γίνουν εύκολα φίλοι, όμως η εξομολόγηση του νεοφερμένου νεαρού στον Ελιάς, για το γεγονός πως ήταν ερωτευμένος με ένα αγόρι, θα τον βάλει σε σκέψεις.
Δημοφιλής σε κορίτσια και αγόρια, ο Αλεξάντερ θα καταφέρει να ρίξει τις άμυνες του Ελιάς, ο οποίος υπό τον φόβο των αντιδράσεων της οικογένειάς του, της κοπέλας του και των γύρω του, θα βρεθεί μπλεγμένος σε έναν ιστό ψεμάτων (προς τους άλλους και προς τον εαυτό του), που θα τον αναγκάσουν να απομακρυνθεί από τον Αλεξάντερ.
Με την σεναριακή συμβολή του Λούκας Ντοντ (Closer), ο επίσης Φλαμανδός Βέλγος, Αντονι Σάτερμαν γράφει και σκηνοθετεί μια πιο ελαφριά σε ύφος παραλλαγή της υπέροχης ταινίας του πρώτου, για τον έρωτα ανάμεσα σε δύο αγόρια, στα πρώτα χρόνια της εφηβείας τους. Με στρογγυλεμένες τις περισσότερες γωνίες και με όλους τους χαρακτήρες να δείχνουν απόλυτη κατανόηση σε όσα συμβαίνουν, οι ανησυχίες του Ελιάς αποδεικνύονται αβάσιμες, αλλά το σενάριο αποτυπώνει υποδειγματικά τις ψυχολογικές μεταπτώσεις του αγοριού. Feelgood στην κατάληξή του, χωρίς να σκορπά τις "ανατριχίλες" ευφορίας που εξέπεμπε το κλασικό πλέον «Beautiful Thing» (1996) της Χέτι ΜακΝτόναλντ, ευτύχησε να έχει και αυτό δύο εξαιρετικούς νεαρούς ερμηνευτές, τον Λου Γκουσένς (Ελίας) και τον Μάριους Ντε Σέγκερ (Αλεξάντερ). Ειδική Μνεία στο τμήμα Generation της Berlinale και Βραβείο των Cinéphiles στις Κάννες.
info: Πρώτος Έρωτας (Young Hearts). Αισθηματική Δραματική Νεανική Ενηλικίωσης. Βέλγιο, Ολλανδία, 2024. Πρεμιέρα: Πέμπτη, 8 Μαΐου. Σκηνοθεσία: Αντονι Σάτερμαν. Παίζουν: Λου Γκουσένς, Μάριους Ντε Σέγκερ, Γκιρτ Φαν Ράμπελμπεργκ, Εμιλι ντε Ρου, Ντιρκ Φαν Ντικ. Διανομή: Cinobo.
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ: Ο 27χρονος Νουρ έχει μεταναστεύσει παράνομα από το Μαρόκο στη Μασσαλία. Με τους φίλους του ζει μια περιθωριακή αλλά και ευχάριστη ζωή. Ωστόσο, όταν γνωρίζει τον Σερζ, έναν χαρισματικό και απρόβλεπτο αστυνομικό, και τη σύζυγό του, Νοεμί, η ζωή του Νουρ ανατρέπεται. Από το 1990 έως το 2000, ο Νουρ αγαπά, μεγαλώνει και προσκολλάται στα όνειρά του σε αυτό το κοινωνικό δράμα που βασίζεται στις εμπειρίες του σκηνοθέτη και των συμπατριωτών φίλων του, στη Μασσαλία της δεκαετίας του '90.
info: Πέρα από τη Θάλασσα (La Mer Au Loin/Across the Sea). Κοινωνική Δραματική. Γαλλία, Μαρόκο, 2024. Πρεμιέρα: Πέμπτη, 8 Μαΐου. Σκηνοθεσία: Σαΐντ Χαμίς Μπενλαρμπί. Παίζουν: Αγιούμπ Γκρετάα, Αννα Μουγλαλίς, Γκρεγκουάρ Κολέν, Ομάρ Μπουλακίρμπα, Ριμ Φόλια, Σάρα Ενοχσμπεργκ, Κάρλο Μπραντ, Νισρίν Εράντι. Διανομή: Ama Films.
INVISIBLE WORLD: Δεκατρία χρόνια μετά την «Άγνωστη Γη», ο σκηνοθέτης Μανουέλ ντε Κόκο παρουσιάζει τη νέα δουλειά. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, η ταινία γυριζόταν επί δεκαεπτά χρόνια σε δέκα χώρες, στο πλαίσιο ενός οδοιπορικού αναζήτησης της "Σαμπάλα", ενός τόπου ειρήνης που ίσως κατοικεί εντός του ανθρώπου. Το ποιητικό αυτό ντοκιμαντέρ, ανιχνεύει τον αόρατο κόσμο στον οποίο συναντιούνται, ο μύθος με την πραγματικότητα και η πολιτική με την πνευματικότητα, ως μία καταγγελία της διαπλοκής της πολιτικής με την θρησκεία.
info: Invisible World. Ποιητικό Ντοκιμαντέρ. Ελλάδα, Βέλγιο, 2025. Πρεμιέρα: Πέμπτη, 8 Μαΐου. Σκηνοθεσία-σενάριο: Μανουέλ ντε Κόκο. Φωτογραφία: Κώστας Ματίκας. Μοντάζ: Θοδωρής Μεταξάς. Μουσική: Αλεχάνδρο Βιλανουέβα Μεντίνα. Με τους: Κρίστοφερ Σμιθ, Μάνος Κοκορομύτης, Aνταμ Μπεχρ, Ντάνιελ Πλάκετ. Διανομή: Other Side Films.
10o HORRORANT FILM FESTIVAL: 10 χρόνια κλείνει το ανοιξιάτικο Φεστιβάλ ταινιών τρόμου και φαντασίας που θα διεξαχθεί από τις 8 έως 18 Μαΐου στην μόνιμη στέγη του, τον Κινηματογράφο Ελiζέ στα Ιλίσια, με την προβολή πάνω από 65 ταινιών σε διάφορα τμήματα και αφιερώματα, με εκλεκτούς καλεσμένους. Ταινία Έναρξης θα είναι το κινεζικό blockbuster «Bureau 749» του Τσουάν Λου, ενώ την εκδήλωση θα κλείσει δέκα μέρες αργότερα το «Grandson» του Ούγγρου Κριστόφ Ντέακ.
11 τίτλοι με πολλές ισπανόφωνες ταινίες, για άλλη μια χρονιά, διεκδικούν το Βραβείο του Διαγωνιστικού τμήματος. Το «1978» των Luciano Onetti (καλεσμένος του Φεστιβάλ) και Nicolas Onetti, το «Κάνε την Πεθαμένη» (Play Dead) του Carlos Goitia και το «No One Will Hear You Scream» του Mariano Cattaneo από την Αργεντινή, «Το Σπίτι με τους Πίνακες» (The Painted) του Sasha Sibley από τις ΗΠΑ, το «Tabula Rasa» των Juanfer Andres (καλεσμένος του Φεστιβάλ μαζί με την πρωταγωνίστρια και τον παραγωγό του φιλμ) και Esteban Roel, το «Ο Δαιμονισμός της Σοφία» (Tu Sangre) του Guillermo Barreira Peraz, το «The Sleeping Woman» της Laura Alvea από την Ισπανία, το« Μην Αφήνεις τα Παιδιά Σπίτι» του Emilio Portes από το Μεξικό, το «The Red Book Ritual: Gates of Hell» των Carlos Baena & Hugo Cardozo από τη Νέα Ζηλανδία, το «Η Αγκαλιά της Μάνας» του Cristian Ponce από την Βραζιλία και το «Κλειστοφοβία» του Olzhas Bayafbeyev από το Καζακστάν.
Το "Πανόραμα" φιλοξενεί 5 ταινίες που όπως πάντα ξεφεύγουν από το ύφος του παραδοσιακού Horror. Ανάμεσά τους και μία ταινία από την Βόρεια Μακεδονία, το «Lena & Vladimir», το Ταϊλανδέζικο «Tacklee Genesis», το «Σταμάτα στα Μισά του Δρόμου» από την Ουγγαρία, αλλά και το «Clawfoot» από τις ΗΠΑ.
Το τμήμα First Look περιλαμβάνει πρώτες σκηνοθετικές προσπάθειες από την Κορέα (Ο Επισκέπτης), την Εσθονία (Τα Πριόνια Τραγουδουν ακόμα), τον Καναδά (Mom και The Stickman's Hollow), την Πολωνία (Νεκροί ως το Ξημέρωμα) και την Ισπανία (Deviant).
Το Αφιέρωμα στο Exploitation φιλοξενεί τρεις αγαπημένες cult ταινίες από τα 70s, Το «Επίθεση στο Σταθμό 13» (Τζον Κάρπεντερ), το αυστραλιανό «Wake in Fright» (Τεντ Κότσεφ) και το «Death Race 2000» με τους Ντέιβιντ Κάρανταϊν και Σιλβέστερ Σταλόνε σε νεαρή ηλικία, ενώ το Μεγάλο Αφιέρωμα για τα 10 Χρόνια του Φεστιβάλ αφορά την επαναπροβολή 11 αγαπημένων ασιατικών ταινιών όπως τα: The Host, Ju-On: Η Κατάρα, Το Μάτι, Η Ιστορία Δυο Αδερφών και το The Ring (μεταξύ άλλων). Πάνω από 20 είναι και οι Ταινίες Μικρού Μήκους από όλο το κόσμο (με την Ελλάδα ανάμεσά τους), ενώ θα παιχτούν και 9 ασιατικά animated shorts διαφορετικής θεματικής και τεχνοτροπίας, που δύσκολα συναντά κανείς σε κινηματογραφική οθόνη. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.
info: 10ο Horrorant Film Festival. 8 με 18/5 στο Ελιζέ (Νυμφαίου 12, Ιλίσια). Είσοδος: € 8, € 20 (ημερήσιο), € 60 (full pass, περιλαμβάνει δώρο αφίσα). Προπώληση στο more και στο ταμείο του κινηματογράφου. Οι θέσεις δεν είναι αριθμημένες.
QUEER MOVIE NIGHTS: Όσα ονόματα και να αλλάξει, το Φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ+ ταινιών επιστρέφει σχεδόν κάθε Άνοιξη (η αρχή είχε γίνει τον Ιούνιο του 2007, πάλι στο Τριανόν, με το «The Bubble» του Έιταν Φοξ, που ήταν τότε καλεσμένος), με ένα πλούσιο πρόγραμμα 37 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήσεις με δημιουργούς, αφιερώματα και masterclasses, από τις 7 έως τις 12 Μαΐου, στο ΤΡΙΑΝΟΝ και στο Ινστιτούτο Γκαίτε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας και Ιντερφοβίας (17 Μαΐου).
Η επίσημη έναρξη των 4ων Queer Movie Nights θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Μαΐου στις 21:15 στο Τριανόν με την ταινία «Desire Lines», την οποία είδαμε στο περσινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το «Desire Lines» είναι ένα υβριδικό ντοκιμαντέρ που συνδυάζει προσωπικές συνεντεύξεις, αρχειακό υλικό και αφηγηματική μυθοπλασία ως πλαίσιο για τη διερεύνηση της περίπλοκης και συχνά άγραφης ιστορίας της τρανς σεξουαλικότητας. Οι μαρτυρίες των τρανς ανδρών του παρελθόντος και του παρόντος αναλύουν πώς οι πολιτισμικές προσδοκίες και οι πολιτικές ατζέντες διαμορφώνουν τον τόπο της επιθυμίας.
Στο Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους θα παιχτούν τα: SunFlower (Gabriel Carrubba, Αυστραλία, 2023), Assexybilitade (Daniel Gonçalves, Βραζιλία, 2023), Rodeo (Lola Quivoron, Γαλλία, 2022), Jonja(Anika Mätzke, Γερμανία, 2023), Σύλβια Ρόμπυν, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Ελλάδα, 2024), The Last First Time (Rafael Ruiz Espejo, Μεξικό, 2025).
Στο Ελληνικό Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους συναντάμε σε δύο μέρη τα: Alles Gut (Παύλος Παρασκευόπουλος), Abel (Κωνσταντίνος Καραμαγκιώλης), Pigeons are dying, when the city is on fire (Σταύρος Μαρκουλάκης), Gloria (Νίκος Μπουγιούκας, Ikaros Reborn (Μενέλας), Αγόρι μου (Γιώργος Μεσημέρης), Miss Dress (Πάνος Μπόρας), Angelo (Ηλίας Δούλης), Ορειβασία (Αντώνιος Γκιαούρης), Marked (Bourdon Yoline, Choi Chang-hyun, Giatras Konstantinos), Βοο (Γεωργία Μιχαηλίδου).
Ταινίες μικρού μήκους από την Βραζιλία, την Φιλανδία, την Μιανμάρ, την Κύπρο, τον Λίβανο, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Παλαιστίνη, συγκροτούν το υπόλοιπο πρόγραμμα για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ καιν του περιοδικού Antivirus. Το Σάββατο 10/5 η σκηνοθέτιδα, Sofia Luz, θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ της «As Leaves In The Wind» και θα παρουσιάσει στο κοινό τη διαδικασία με την οποία γύρισε την ταινία, από την παραγωγή μέχρι τη διανομή, σε ένα masterclass στα Αγγλικά. Την Παρασκευή στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί Πάνελ υπό τον τίτλο "Πέρα από το coming out και το dead lesbian syndrome: Τρανς και λεσβιακές αναπαραστάσεις στον σύγχρονο κινηματογράφο" και θα αφορά τις αφηγήσεις που αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και τη διαθεματικότητα των τρανς και λεσβιακών ζωών στη μεγάλη οθόνη. Σε αυτή τη συζήτηση, τέσσερις γυναίκες που ασχολούνται με τη δημιουργία με διαφορετικό τρόπο και προσέγγιση μιλούν για τις αναπαραστάσεις που τις άγγιξαν, τις ιστορίες που λείπουν ακόμα, και τον ρόλο του κουήρ σινεμά σήμερα. Συμμετέχουν: Φένια Αποστόλου (ηθοποιός, χορογράφος), Ντιάνα Μάνεση (ερευνήτρια, μέλος “Λεσβίες στα Πρόθυρα”), Αλεξία Μπεζίκη (ηθοποιός, σεναριογράφος), Ειρήνη Χατζή (σκηνοθέτις).
H διοργάνωση θα κλείσει την Δευτέρα 12/5 στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16), με την δωρεάν προβολή της συνταρακτικής ταινίας του Σεμπάστιαν Μάιζε από το 2021 «Μεγάλη Ελευθερία» (Grosse Freiheit), με τον Φραντς Ρογκόφσκι.
info: Queer Movie Nights. 7 με 12 Μαΐου. Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21) και Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16). Είσοδος: € 5 (ανά προβολή - ενότητα).