0
1
σχόλια
1193
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Με τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ, οι αναλυτές πιστεύουν ότι μια νέα βιομηχανία θα ανατείλει

PRESS
5 Ιουλίου 2014
Σε μια χώρα περισσότερο γνωστή για τα δρακόντεια ποινικά μέτρα που εφαρμόζει για τα εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, η νομιμοποίηση της κάνναβης αποτελεί μια απίθανη επανάσταση. Η χρήση μαριχουάνας έχει ήδη εγκριθεί για ιατρικούς σκοπούς σε περισσότερες από 20 χώρες, ενώ σε πολλά μέρη, ακόμα και άνθρωποι με ήσσονος σημασίας προβλήματα, όπως πονοκέφαλο ή ήπια κατάθλιψη, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πάρουν συνταγή για μαριχουάνα.

Μετά από διάφορα δημοψηφίσματα, τα κράτη της Ουάσιγκτον και του Κολοράντο νομιμοποίησαν πλήρως τη χρήση μαριχουάνας, την 1 Ιανουαρίου. Οι αποφάσεις προκάλεσαν ένα μαζικό κύμα τουρισμού στις περιοχές αυτές.

Το περιοδικό Spiegel ακολούθησε δύο από αυτούς τους «τουρίστες», τον Τζον και την Τζέιν, στο ταξίδι τους στο Κολοράντο. Παρόλο που και οι δύο γνώριζαν ότι υπάρχουν αρκετές ποικιλίες και είδη κάνναβης, δεν ήταν προετοιμασμένοι για τη μεγάλη ποικιλία που τους προσφέρθηκε όταν έφτασαν. Στο 3D Κέντρο Κάνναβης, βρήκαν αρωματισμένη κάνναβη για κάθε γούστο: μέντα, τσιχλόφουσκα, φρούτα, ακόμα και γεύση τρούφας ή πραλίνας. «Φτιάξαμε και ένα τσιγάρο με ελβετικό στυλ», λέει ένας πωλητής καθώς δείχνει την κάνναβη με γεύση μαύρης σοκολάτας. Το «μενού» περιλαμβάνει επίσης ποικιλίες όπως το Cookies & Cream ή μανταρίνι-σοκολάτα. Όλα, φυσικά, είναι ενισχυμένα με κάνναβη. «Όλα περιέχουν 80 mg ή 40 χιλιοστόγραμμα THC», εξηγεί ο πωλητής πίσω από τον πάγκο. Το THC είναι η συντομογραφία για την τετραϋδροκανναβινόλη, η ψυχοτρόπος ουσία της κάνναβης.

Λίγο αργότερα, ο Τζον, που είναι μηχανικός, μυρίζει μια από τις πολυάριθμες ποικιλίες. «Απίστευτο», λέει, απολαμβάνοντας φανερά τη στιγμή και συμπληρώνει ότι «πίσω στο σπίτι, ο μόνος τρόπος να αγοράσει κανείς κάνναβη είναι να στα κρυφά, σκοτεινά δρομάκια». Τώρα, για πρώτη φορά, ο Τζον και η σύζυγός του, στέκονται σε ένα φωτεινό, χαρούμενο περιβάλλον, σαν να είναι σε ένα μπακάλικο με ξύλινο πάτωμα και ράφια πωλήσεων. Δεν ξέρουν από πού να αρχίσουν.

Οι επιχειρηματίες κάνναβης: Όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μαριχουάνας, όπως η Τόνι Φοξ, η ιδιοκτήτρια του 3D Κέντρου Κάνναβης, βιώνουν τη ραγδαία άνθηση των επιχειρήσεών τους. Όπως δήλωσε η 42χρονη επιχειρηματίας, η ζήτηση ήταν τόσο έντονη στην αρχή και η προσφορά τόσο περιορισμένη, ώστε ήταν σε θέση να ανοίγει μόνο τα Σαββατοκύριακα. Ξεκίνησε την επιχείρησή της αφότου ο αδελφός της είχε μπει στη φυλακή με 10ετή ποινή για πώληση μαριχουάνας σε φίλους του.

Η δρακόντεια τιμωρία του αδελφού της ενέπνευσε τη Φοξ να γίνει μια «ακτιβίστρια κάνναβης», όπως περιγράφει η ίδια τον εαυτό της. Μητέρα δύο παιδιών, παρακολούθησε τις διαμαρτυρίες και ίδρυσε τη δική της επιχείρηση, η οποία αρχικά ήταν σε θέση να πουλάει μαριχουάνα για ιατρικούς σκοπούς. Εκείνη εισήλθε επίσης στην ομάδα πίεσης «Μητέρες για τη μαριχουάνα».

Όπως και πολλά άλλα μέλη του κινήματος για τη νομιμοποίηση, η Φοξ είναι πεπεισμένη ότι η κάνναβη είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα και βοηθά στη θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως του καρκίνου, της επιληψίας ή της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σε όλη τη χώρα ξεπηδάνε νέοι καλλιεργητές μαριχουάνας για την κάλυψη της τεράστιας ζήτησης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες ακινήτων χρεώνουν δύο με τέσσερις φορές περισσότερο την ενοικίαση των χώρων που προορίζονται για καλλιέργεια μαριχουάνας. Σε άλλες περιοχές, όπου η μαριχουάνα δεν έχει νομιμοποιηθεί ακόμα, ξεφυτρώνουν συνέχεια χώροι που προορίζονται για καλλιέργειες, καθώς οι εταιρείες  προσπαθούν να προετοιμαστούν ώστε να καλύψουν την αγορά. Επιπλέον, εμφανίζονται νεοσύστατες εταιρείες που προσφέρουν νέες τεχνολογίες και εφαρμογές για τους καταναλωτές, όπως ηλεκτρονικά τσιγάρα μαριχουάνας που μπορούν να αγοραστούν ως συσκευές μιας χρήσης ή ακόμη και ακριβά αντικείμενα design.

Παράλληλα, οι οικονομικοί επενδυτές αρχίζουν να συγκεντρώνουν χρήματα για να εισέλθουν στη γιγαντιαία αγορά το γρηγορότερο δυνατό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, υπάρχει μια δυνητική αγορά για την κάνναβη που θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια (€ 81.000.000.000), τέσσερις φορές τα έσοδα που παράγονται κάθε χρόνο από τη βιομηχανία τσιγάρων.

Οι συγκρίσεις με την εποχή της έκρηξης του Ίντερνετ, ή ακόμα και με την άνοδο του χρυσού του 19ου αιώνα και με το τέλος της απαγόρευσης στη δεκαετία του 1930 και την τεράστια αύξηση της παραγωγής οινοπνεύματος, είναι αναπόφευκτες. Ως αποτέλεσμα, όλοι επιθυμούν να μπουν στο παιχνίδι -από τους ιδεαλιστές που ζητούν απελευθέρωση μέχρι τους σκληρούς επιχειρηματίες και από τις ιδιοφυΐες με πρωτοποριακές ιδέες μέχρι τους τσαρλατάνους  που ψάχνουν το εύκολο κέρδος.

Από την πλευρά τους, οι κρατικοί υπάλληλοι ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι τα έσοδα του κλάδου αυξήθηκαν κατά 60% από τον Ιανουάριο. Εκτιμούν ότι οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται από το κράτος θα επιφέρουν έως και 134 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα χρόνο. Το μέγεθος του ποσού γίνεται κατανοητό αν συγκριθεί με  τα 40 εκατομμύρια δολάρια που κερδίζει το κράτος σε δασμούς που επιβάλλονται επί των πωλήσεων αλκοόλ.

Οι ​​φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με τα μεγέθη και τα έσοδα που αποφέρει η βιομηχανία κάνναβης έχουν ωθήσει πολύ κόσμο στο να ασχοληθεί με τον κλάδο. Ένας από αυτούς, ο Τριπ Κέμπερ, άνοιξε την επιχείρησή του το 2010 σε ένα ξύλινο υπόστεγο και κατά τη διάρκεια των τελευταίων 16 μηνών έχει αγοράσει μετοχές σε περισσότερες από 20 εταιρείες που σχετίζονται με την κάνναβη.

Ο περιορισμός του καρτέλ των ναρκωτικών: Όσον αφορά τα θετικά αποτελέσματα από την ανάπτυξη του κλάδου, ο Κέμπερ υπογραμμίζει ότι η βιομηχανία μαριχουάνας έχει δημιουργήσει δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας και ότι το κράτος σκοπεύει να επενδύσει τα πρώτα 40 εκατομμύρια δολάρια από τα φορολογικά έσοδα στα σχολεία της περιοχής. Προσθέτει, μάλιστα, ότι με αυτό το τρόπο περιορίζεται και το πρόβλημα με τα καρτέλ των ναρκωτικών. «Κοιτάξτε το Μεξικό. Ογδόντα χιλιάδες άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί σε έξι χρόνια στη χώρα».

Το πρόβλημα με τον χρηματοπιστωτικό τομέα: Από την άλλη, σύμφωνα με τον Κέμπερ και άλλους που ασχολούνται με τον κλάδο, δεν πρόκειται για μια επιχείρηση που απευθύνεται σε όσους δεν κατέχουν ήδη κάποιο κεφάλαιο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι είναι ακόμα δύσκολο να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας. Μέχρι πρόσφατα, ο ομοσπονδιακός νόμος στις Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευε στις τράπεζες ακόμη και το άνοιγμα λογαριασμών που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις μαριχουάνας. Έτσι, μέχρι και σήμερα, πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμοί δανεισμού αποφεύγουν  να συμμετέχουν στον κλάδο επειδή δεν θέλουν να χαλάσουν την εικόνα τους.

Πολλές εταιρείες εξακολουθούν να λειτουργούν μόνο με μετρητά. Σύμφωνα με το Spiegel, μεταφέρουν χρήματα με θωρακισμένα φορτηγά, τα οποία είναι φορτωμένα με τις πληρωμές των φόρων της εταιρείας και  παραδίδονται στην τοπική εφορία. Όπως αναφέρει ένας από τους επιχειρηματίες, ο Ντε Άνγκελο, η διαδικασία αυτή είναι τελείως αναποτελεσματική καθώς οι ταμίες πρέπει να μετράνε για ώρες.

Επενδυτές είναι αισιόδοξοι ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προβεί σύντομα σε νομιμοποίηση της κάνναβης σε εθνικό επίπεδο, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θεωρεί ότι η μαριχουάνα είναι λιγότερο επικίνδυνη από το αλκοόλ. Αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις καπνοβιομηχανίες ώστε να μπουν στον κλάδο της μαριχουάνας. Είναι πιθανό ορισμένες νεοσύστατες επιχειρήσεις να βγάζουν στο μέλλον δισεκατομμύρια δολάρια, ακριβώς όπως έγινε και με τις εταιρίες Ίντερνετ τη δεκαετία του ’90.

Εντούτοις, η ιδιοκτήτρια του 3D Κέντρου Κάνναβης πιστεύει ότι θα χρειαστεί καιρός μέχρι τα κέρδη των εταιρειών να φτάσουν τόσο ψηλά. Η ίδια δήλωσε στo Spiegel ότι έχει ήδη βαρεθεί την κίνηση και τη φασαρία στο Ντένβερ και ελπίζει να πουλήσει την επιχείρησή της αυτό το καλοκαίρι. Τέλος, προσθέτει ότι ενώ επένδυσε 500.000 δολάρια για να πάρει την εταιρεία, σκοπεύει να την πουλήσει έναντι του ποσού των 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: Tvxs

εμφάνιση σχολίων