0
1
σχόλια
338
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης εξελίσσεται στον πιο αγαπημένο πολιτικό του κόσμου, καθώς νομιμοποιεί την κάνναβη, ενώ τα υπάρχοντά του είναι ένας σκαραβαίος

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
20 Δεκεμβρίου 2013
Ο Χ. Μουχίκα απέκτησε τον τίτλο του «Πιο Φτωχού Πρόεδρου», όταν αποκαλύφθηκε πως ενώ το μηνιαίο του εισόδημα είναι 12.500 δολάρια, εκείνος κρατά για τον εαυτό του τα 1.250 και επιστρέφει τα υπόλοιπα (το 90% του μισθού του) στο κράτος για την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας.

Ο Χοσέ Μουχίκα είναι ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, αγρότης, πρώην αντάρτης των Τουπαμάρος στα χρόνια της δικτατορίας -η guerrilla ομάδα έκλεβε φαγητό κι έκανε ληστείες τραπεζών υπέρ των φτωχών, ενώ ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του είχε χτυπηθεί από την αστυνομία 6 φορές και πέρασε 14 χρόνια σε στρατιωτικές φυλακές.

Οδηγεί έναν αρχαίο σκαραβαίο, δεν έχει χρέη ούτε και τραπεζικό λογαριασμό, εμφανίζεται στις ομιλίες του με καλοδιατηρημένα μεταχειρισμένα ρούχα αντί για ακριβά κοστούμια και κάνει ακτιβισμό ακόμα και στο δρόμο, όπως το 2011 που μοίρασε φυλλάδια που καταδίκαζαν τη βία κατά των γυναικών.

Πέρυσι, η Ουρουγουάη έγινε η δεύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής μετά την Αργεντινή που νομιμοποίησε το γάμο ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου.

Φέτος η κυβέρνησή Μουχίκα νομιμοποιεί την πώληση και καλλιέργεια της κάνναβης. Αν και ο ίδιος ο Μουχίκα την απεχθάνεται, θεωρεί πως η νομιμοποίησή της είναι η πιο αποτελεσματική τακτική κατά του οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με την κάνναβη. Η απαγόρευση ανεβάζει τις τιμές και δίνει κίνητρα υπερκέρδους στο οργανωμένο έγκλημα. Έτσι αποφάσισε αλλαγή στρατηγικής.

Αδειοδοτημένα φαρμακεία θα μπορούν να πουλάνε έως 40 γραμμάρια κάνναβης το μήνα σε ενηλίκους που έχουν εγγραφεί στους καταλόγους. Όμως θα υπάρχει και η δυνατότητα οικιακής καλλιέργειας έως έξι δενδρυλλίων το χρόνο. Με την έναρξη της εφαρμογής του νόμου, το κόστος της κάνναβης από τα φαρμακεία θα είναι 1 δολάριο ανά γραμμάριο. Μέχρι χθες, η μαριχουάνα στους δρόμους της Ουρουγουάης κόστιζε 1,40 δολ. το γραμμάριο. Η νομιμοποίησή της θα συνοδευθεί φυσικά με εκστρατεία ενημέρωσης για τους κινδύνους της χρήσης της. Η χρήση κάνναβης ήταν ήδη νόμιμη στην Ουρουγουάη, όχι όμως η παραγωγή και η πώλησή της. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο.


Διαβάστε επίσης: Ο φτωχότερος πρόεδρος του κόσμου
 
εμφάνιση σχολίων