0
1
σχόλια
204
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα φωτίζει το λόγο για τον οποίο η Ικαρία βρίσκεται στη λίστα με τα μέρη μακροκροζωίας του πλανήτη

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
29 Μαρτίου 2013

Η μακροζωία έχει πολλά και διάφορα μυστικά. Ένα από αυτά φαίνεται πως είναι τόσο απλό όσο ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ την ημέρα. Η νέα έρευνα ελλήνων επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο Vasculal Medicine, εστίασε ιδιαίτερα στα μυστικά της μακροζωίας των κατοίκων της Ικαρίας, οι οποίοι φημίζονται διεθνώς για το μεγάλο προσδόκιμο ζωής τους (από τα μεγαλύτερα σε όλο τον κόσμο) και μάλιστα με καλή υγεία.

Μελετώντας τις συνήθειες 673 μόνιμων κατοίκων του νησιού και καταγράφοντας την υγεία των 142 από αυτούς, όλοι ηλικίας άνω των 65 ετών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ κάθε πρωί παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία των ηλικιωμένων ικαριωτών. Η μεγάλη πλειονότητά τους (87%) έπινε καθημερινά τον παραδοσιακό βραστό ελληνικό καφέ.

«Ο βραστός ελληνικός καφές, που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και ο οποίος περιέχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να παρέχει περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλα είδη καφέ», σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο, που ηγήθηκε της έρευνας. Ακόμα και η μέτρια κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει ελαφρά τον κίνδυνο παθήσεων της στεφανιαίας αρτηρίας, ενώ μπορεί και να λειτουργήσει προστατευτικά για το ενδοθήλιο.


Διαβάστε επίσης: Αιωνόβια η Ικαρία
 

εμφάνιση σχολίων