0
1
σχόλια
389
λέξεις
ΖΗΝ

Η πιο εύκολη συνταγή για το κλασικό αγαπημένο γλυκό με παντεσπάνι και σαντιγί

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
21 Δεκεμβρίου 2012
Το αποτέλεσμα είναι αφράτο και άκρως «γιαγιαδίστικο». Το μόνο κακό: Είναι τόσο αφράτο, που δεν καταλαβαίνεις πόσο εύκολα εξαφανίζονται τα κομμάτια στον ουρανίσκο. Όσοι λάτρεις, καλύτερα φτιάξτε διπλή δόση.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ: 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/4 κούπας κακάο, 3/4 κούπας ζάχαρη, 1 κουτ. γλ. baking powder, 4 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους, 1 βανίλια, μια πρέζα αλάτι, 2 κουτ. σούπας νερό
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ: 2 κούπες κρέμα γάλακτος (500 ml), 1 βανίλια, 1/4 κούπας ζάχαρη άχνη, 1/3 κούπας τριμμένο αμύγδαλο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΣΟ: 2 κούπες ζάχαρη άχνη, 5 κουτ. σούπας βούτυρο μαλακό, 3 κουτ. σούπας γάλα, 1/2 κούπα κακάο, 150 γραμμ. κουβερτούρα τριμμένη, 2 κουτ. σούπας λικέρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το baking powder και το αλάτι. Χτυπάμε σε δεύτερο σκεύος τα ασπράδια σε μαρέγκα και αφού προσθέσουμε σιγά-σιγά τη μισή ζάχαρη, το αφήνουμε στην άκρη. Σε τρίτο σκεύος χτυπάμε τους κρόκους μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτουμε το νερό και μετά τα ανακατεμένα υλικά. Τέλος προσθέτουμε και τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά και προσέχοντας να μη φύγει ο αέρας και ξεφουσκώσει. Σε μεγάλο ταψί απλώνουμε μια λαδόκολλα βουτυρωμένη. Αδειάζουμε το μείγμα επάνω της και ψήνουμε το παντεσπάνι στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Αν έχουμε πολύ δυνατό φούρνο, προσέχουμε να μην ψηθεί πολύ, διότι αν σφίξει εντελώς θα διαλύεται. Ύστερα το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια πετσέτα, την οποία έχουμε προηγουμένως πασπαλίσει με λίγη άχνη, και αμέσως το τυλίγουμε σε ρολό και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

ΟΣΟ ΚΡΥΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ, χτυπώντας όλα τα υλικά με μίξερ μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα. Θα βοηθήσει περισσότερο αν το μπολ μέσα στο οποίο τα χτυπάμε είναι κρύο. Ξετυλίγουμε με προσοχή το παντεσπάνι, απλώνουμε τη γέμιση και ξανατυλίγουμε.

ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΓΛΑΣΣΟ, ανακατεύουμε το λικέρ μαζί με το γάλα και την άχνη με το κακάο. Χτυπάμε το βούτυρο και προσθέτουμε σε δόσεις εναλλάξ τις δυάδες των υλικών (λικέρ-γάλα & άχνη-κακάο) μέχρι να έχουμε ένα απαλό γλάσσο. Καλύπτουμε το ρολό με το γλάσσο και πασπαλίζουμε με την κουβερτούρα. Μπορούμε επίσης να διακοσμήσουμε με ζάχαρη άχνη, τρούφα και κερασάκια ή αν έχουμε, να στολίσουμε το γλυκό μας με πλαστικά δεντράκια, ταρανδάκια, χιονονιφάδες κ.λπ. χριστουγεννιάτικα.

Y.Γ. Μην ξεχάσετε το βράδυ των Χριστουγέννων, να αφήσετε ένα κομμάτι στο τραπέζι για τον Άγιο Βασίλη!
 
εμφάνιση σχολίων