0
1
σχόλια
435
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Σχέδιο εγκατάστασης 57 πλωτών ανεμογεννητριών, ύψους 280 μέτρων στο νησί των μικρών Κυκλάδων. Δεν είναι το μόνο ανήκουστο σχέδιο, ακολουθούν και άλλοι τόποι
 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
29 Απριλίου 2025

«Κάποιοι θέλουν να θυσιάσουν τη Δονούσα στο βωμό του κέρδους. Και δεν είναι το μόνο νησί» λέει η «Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων». Όπως φαίνεται στην φωτορεαλιστική απεικόνιση, σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από τις ακτές της Δονούσας, η κυβέρνηση σχεδιάζει την τοποθέτηση 57 πλωτών ανεμογεννητριών με ύψος 280 μέτρων, δηλαδή σχεδόν στο ύψος που έχει ο Πύργος του Άιφελ.

Διαβάστε επίσης: Κυκλάδες: Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις με υπεράκτια αιολικά προκαλούν σοκ

Το σχέδιο αυτό αποκαλύπτεται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ), που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στα τέλη του 2023. Η μικρή, απομακρυσμένη Δονούσα, γνωστή για τη φυσική της ομορφιά, φαίνεται να επιλέχθηκε ως "εύκολος στόχος" για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα αιολικά έργα στο νησί εντάσσονται στην πρώτη φάση ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών έως το 2030, σε ένα σχέδιο που δεν στοχεύει στην ενεργειακή αυτονομία της Δονούσας ή της υπόλοιπης χώρας, αλλά στην εξαγωγή ενέργειας προς όφελος των επενδυτών. Η τοπική κοινωνία, το φυσικό τοπίο και η τουριστική φυσιογνωμία του νησιού φαίνεται να θυσιάζονται στον βωμό της "πράσινης" ανάπτυξης, με αμφίβολο τελικά αποτύπωμα για την τοπική και εθνική οικονομία.

Και η Δονούσα δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Στα ίδια σχέδια περιλαμβάνονται και άλλες περιοχές: η Γυάρος, η Ικαρία, η Σαμοθράκη, η Αλεξανδρούπολη, ο Πατραϊκός Κόλπος, η Νότια Εύβοια, τα Διαπόντια Νησιά, η Κρήτη, η Χίος, η Ρόδος, τα Ψαρά, τα Αντικύθηρα, ο Άη Στράτης, η Κάρπαθος και η Κάσος.

Ο στόχος του ΕΠΑΥΑΠ μέχρι το 2050 είναι φιλόδοξος: εγκατάσταση 11,8 GW υπεράκτιων αιολικών, που μεταφράζεται σε 786 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες στη θάλασσα, μεταμορφώνοντας ριζικά τον θαλάσσιο και νησιωτικό χάρτη της Ελλάδας.Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Σε ποιον ανήκει τελικά αυτή η "πράσινη" ανάπτυξη και ποιος πληρώνει το τίμημα; Για πολλούς κατοίκους και υποστηρικτές της προστασίας του περιβάλλοντος, η απάντηση είναι ήδη ξεκάθαρη.

Διαβάστε επίσης: Στα «άγνωστα» Διαπόντια νησάκια

«Οι απειλές για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον από τη μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Αιγαίο»: Η «Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων» θα υλοποιήσει ενημερωτικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με συλλόγους του νησιού στη Νάξο, για το θέμα των παράκτιων αιολικών στη Δονούσα αλλά και των 46 χερσαίων ανεμογεννητριών στη Νάξο.

Εκδήλωση Κυριακή 4 Μαΐου 2025, 7 μ.μ. Χαλκί, Αίθουσα εκδηλώσεων Λυκείου Τραγαίας. Σε συνεργασία με: Πολιτιστικό Σύλλογο Τραγαίας

Εκδήλωση Δευτέρα 5 Μαΐου 2025, 7 μ.μ. Χώρα, Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Παντάνασσας. Σε συνεργασία με: Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Γυναικών Νάξου Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου

 

Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν

 

εμφάνιση σχολίων