0
1
σχόλια
890
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Εισαγγελική παρέμβαση για τυχόν ποινικές ευθύνες αστυνομικών για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους
 
DOCTV.GR
2 Απριλίου 2024
Την άμεση παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου προκάλεσε η γυναικοκτονία της 28χρονης από τον πρώην σύντροφό της έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.

Ο εισαγγελέας διατάσσει έρευνα για την αναζήτηση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών των αστυνομικών που είχαν βάρδια στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων, αναμένοντας και το πόρισμα της ΕΔΕ.

Σε βάρος του δράστη ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και προμήθεια  κατοχή ναρκωτικών ουσιών για δίκη του χρήση.

Τι αναφέρει η αστυνομία: Νωρίτερα, ανακοίνωση εξέδωσε η ελληνική αστυνομία, μετά και τις αντιδράσεις για τα λάθη και τις παραλείψεις της.

Όπως αναφέρει και η αστυνομία, η ίδια η 28χρονη ενημέρωσε τους αστυνομικούς για παλαιότερα περιστατικά κακοποίησης που είχαν συμβεί με θύτη τον 38χρονο, ενώ κατήγγειλε πως τόσο την προηγούμενη όσο και την ίδια μέρα, ο πρώην σύντροφός της βρισκόταν έξω από το σπίτι της. Η κοπέλα που φοβότανε ζήτησε μάλιστα περιπολικό να τη συνοδεύσει, αλλά στην ανακοίνωση της αστυνομίας δεν αναφέρεται γιατί δεν μεταφέρθηκε με αυτό σπίτι της.

«Κατά την παραμονή της στην Υπηρεσία δεν υπέβαλε έγκληση σε βάρος του, εκφράζοντας την επιθυμία να μεταφερθεί με περιπολικό στην οικία της. Κατά την έξοδό της από το Αστυνομικό Τμήμα κάλεσε την Άμεση Δράση και σε κοντινή απόσταση, ενώ συνομιλούσε με τηλεφωνήτρια, παρουσία του οικείου της προσώπου, δέχθηκε αιφνίδια επίθεση από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος με χρήση μαχαιριού την τραυμάτισε θανάσιμα και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε», γράφει η ανακοίνωση για τις στιγμές της επίθεσης.

«Τονίζεται ότι από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση. Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο στη Δυτική Αττική. Ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας», καταλήγει η ανακοίνωση, δίχως να αναφέρεται ωστόσο στις παραλείψεις και τα λάθη που οδήγησαν στη δολοφονία μιας ακόμη γυναίκας.

Η ΕΛΑΣ ενημερώνει ότι «από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν στην υπόθεση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ: Σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό 28χρονης γυναίκας πλησίον του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, γνωστοποιούνται τα ακόλουθα:

Περί την 22:10 ώρα χθες (1 Απριλίου 2024) το θύμα μετέβη με οικείο της πρόσωπο στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου περιέγραψε περιστατικά τα οποία είχαν λάβει χώρα σε βάρος της κατά το παρελθόν από τον πρώην σύντροφό της και τα οποία είχε καταγγείλει στην Αστυνομία. Παράλληλα, περιέγραψε ότι την προηγούμενη και την ίδια μέρα διαπίστωσε ότι ο πρώην σύντροφός της κινούνταν έξω από την οικία της.

Κατά την παραμονή της στην Υπηρεσία δεν υπέβαλε έγκληση σε βάρος του, εκφράζοντας την επιθυμία να μεταφερθεί με περιπολικό στην οικία της. Κατά την έξοδό της από το Αστυνομικό Τμήμα κάλεσε την Άμεση Δράση και σε κοντινή απόσταση, ενώ συνομιλούσε με τηλεφωνήτρια, παρουσία του οικείου της προσώπου, δέχθηκε αιφνίδια επίθεση από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος με χρήση μαχαιριού την τραυμάτισε θανάσιμα και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε. Ο δράστης συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο των Αθηνών.

Τονίζεται ότι από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση. Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο στη Δυτική Αττική. Ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας. Επιπλέον, από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης και έγκαιρης ειδοποίησης της Αστυνομίας με δυνατότητα γεωεντοπισμού (Panic Button). Επισημαίνεται ότι, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν στην υπόθεση.

Το χρονικό της γυναικοκτονίας: Η γυναίκα μαζί με έναν φίλο της είχε πάει στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων το βράδυ της Δευτέρας, για να καταγγείλει τον 39χρονο πρώην της, επειδή τον είδε να την περιμένει έξω από το σπίτι της και φοβήθηκε.

Η γυναίκα αφού ζήτησε περιπολικό να πάει σπίτι της, η αξιωματικός υπηρεσίας της είπε πως δεν ήταν κάποιο διαθέσιμο και πως έπρεπε να  καλέσει το 100. Πιο συγκεκριμένα, την ενημέρωσαν πως είτε πρέπει να καταθέσει μήνυση είτε να ενημερώσει το κέντρο της Άμεσης Δράσης για να επιληφθεί περιπολικό.

Την ώρα που καλούσε την Άμεση Δράση της επιτέθηκε ο 39χρονος, ο οποίος είχε στήσει καρτέρι και την μαχαίρωσε.

Στο σημείο, σε κοντινή απόσταση από το αστυνομικό τμήμα, εντοπίστηκε νεκρή η γυναίκα και σοβαρά τραυματισμένος ο 39χρονος, ο οποίος αυτοτραυματίστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τo ζευγάρι είχε χωρίσει από το 2020 και τότε η κοπέλα είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του πρώην συντρόφου της για βιαιοπραγία και βιασμό και είχε ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα.

Ανατριχιαστική είναι η μαρτυρία ενός ανθρώπου που ήταν μπροστά στην άγρια δολοφονία της 28χρονης: «Εγώ κατέβαινα από το λεωφορείο, ήταν η ώρα που σχόλαγα. Άκουσα την γυναίκα να φωνάζει ότι δέχεται απειλές και “με κυνηγάει να με σκοτώσει”, κι αυτός φώναζε “θα σε σκοτώσω”. Την κυνηγούσε με το μηχανάκι και την κάρφωσε απανωτές μαχαιριές στην πλάτη. Όλα έγιναν αστραπιαία, δεν υπήρχε αστυνομία».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Tvxs


Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουνΔιαβάστε επίσης: Γυναικοκτονία: ο όρος που ενοχλεί
εμφάνιση σχολίων