0
1
σχόλια
191
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μια παράδοση αναβιώνει στις Άνδεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και την ξηρασία
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | UNSPLASH
20 Μαρτίου 2024
Φεστιβάλ Quenua Ryami. Ψηλά στις περουβιανές Άνδεις, μια παράδοση ριζώνει κυριολεκτικά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Οι κοινότητες στο Κούσκο ενώνουν τις δυνάμεις τους και φυτεύουν δεκάδες χιλιάδες δέντρα Quenua στις απότομες πλαγιές του βουνού.

Αυτά τα ανθεκτικά δέντρα, που ευδοκιμούν σε δύσκολες συνθήκες, αψηφώντας το υψόμετρο και τις χαμηλές θερμοκρασίες και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ευημερία της περιοχής.

Πέρα από τον ρόλο τους στη ρύθμιση του κλίματος και στην πρόληψη της διάβρωσης, τα δέντρα Quenua λειτουργούν σαν σφουγγάρια: απορροφούν το νερό της βροχής και το απελευθερώνουν αργά όλο το χρόνο.

Η διαχείριση του νερού στις Άνδεις αποτελεί αρχαία γνώση. Πολύ πριν από τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, οι Ίνκας ανέπτυξαν ένα έξυπνο σύστημα το Qochas; Μια σειρά από λιμνούλες εξασφαλίζουν την σταθερή παροχή νερού, φυλάσσοντας αποθεματικό για πιο ξηρές περιόδους. Άλλες βοηθούν την αργή διείσδυση του νερού στο έδαφος, αναπληρώνοντας τους υδροφόρους ορίζοντες και διατηρώντας τα βοσκοτόπια πράσινα.


Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν


Διαβάστε επίσης:
Όταν η Τζούλια έμεινε στο δέντρο Λούνα, για 738 ημέρες
Οι ευτυχισμένες αγελάδες και οι αγρότες
Οι φιλίες των δέντρων
εμφάνιση σχολίων