0
1
σχόλια
346
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μια νέα εγκυκλοπαίδεια εξερευνά τη μυρωδιά της Ευρώπης
 
DOCTV.GR
13 Δεκεμβρίου 2023
Η Odeuropa είναι μια διαδικτυακή βάση δεδομένων με αρώματα από την Ευρώπη του 16ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα που προέρχονται από την ιστορική λογοτεχνία και την τέχνη.

Το άρωμα μπορεί να μας ταξιδέψει. Μια μυρωδιά, για παράδειγμα, από πευκοβελόνες, μπορεί να μας πάει πίσω σε μια περιπέτεια με χιονοπέδιλα στα δάση των βουνών ή σε ένα πρωινό Χριστουγέννων. Η όσφρηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να γνωρίσουμε τον κόσμο γύρω μας και ως εκ τούτου, περισσότερο από κάθε αίσθηση, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αναμνήσεις μας.

Το Odeuropa είναι ένα φιλόδοξο έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ που στοχεύει να εξερευνήσει την ιστορία της όσφρησης στην Ευρώπη μέσα από το πρίσμα της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με την εφαρμογή τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης αιχμής (AI) το έργο επιδιώκει να αποτυπώσει την πλούσια ταπετσαρία των οσφρητικών εμπειριών που έχουν διαμορφώσει τους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς με την πάροδο του χρόνου.

Η Odeuropa κυκλοφόρησε επίσημα τα προϊόντα της—την μηχανή αναζήτησης Smell Explorer , η οποία προσφέρει πληροφορίες για το πώς μύριζε το παρελθόν, καθώς και πώς οι άνθρωποι περιέγραψαν, απεικόνισαν και βίωσαν αυτές τις μυρωδιές, και την Εγκυκλοπαίδεια του Smell History and Heritage , με συμμετοχές που κυμαίνονται από εσωτερικούς χώρους αυτοκινήτων έως καφενεία.

Η Odeuropa φιλοξένησε επίσης μια μονοήμερη έκθεση Smell Culture Fair στο Άμστερνταμ στις 28 Νοεμβρίου για να μοιραστεί τα τελικά αποτελέσματα του συνολικού έργου. Οι βασικοί στόχοι του έργου περιλαμβάνουν από Χαρτογράφηση του λεξικού της όσφρησης έως Διερεύνηση των οσφρητικών συναισθημάτων.

«Η εργασία στην όσφρηση ανοίγει εντελώς νέους τρόπους σκέψης για την εμπειρία του χρόνου στο παρελθόν και το παρόν», λέει ο William Tullett, μέλος της ομάδας Odeuropa και συγγραφέας του Smell in 18th-Century England . Για παράδειγμα, λέει, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη μυρωδιά του σκόρδου σήμερα μπορεί να είναι τελείως διαφορετικός από τον τρόπο που οι άνθρωποι το σκεφτόντουσαν πριν από 200 χρόνια. «Διαφορετικές ιατρικές και πολιτιστικές ιδέες οδήγησαν στο να έχουν διαφορετικές έννοιες οι οσμές», λέει, «αλλά μπορούμε να μάθουμε πολλά για τη σχέση μεταξύ παρελθόντος και παρόντος συγκρίνοντας αυτές τις αντιδράσεις».


Διαβάστε επίσης:
Harvard: Η ευγνωμοσύνη συνδέεται με μεγαλύτερη ευτυχία

ΕΡΕΥΝΑ: Η συναισθηματική ζωή της γάτας
Έρευνα: Σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι αναπνέουν τοξικό αέρα
εμφάνιση σχολίων