6
1
σχόλια
750
λέξεις
CULTURE
Μια ανοιχτή συζήτηση για τη συμπερίληψη, την ορατότητα και την αποδοχή, ενάντια στο στίγμα και τις προκαταλήψεις
 
DOCTV.GR
17 Νοεμβρίου 2023
Για έκτη χρονιά στη Στέγη, άνθρωποι που ζουν με και χωρίς τον HIV μιλούν για τη ζωή τους, σε μια ανοιχτή συζήτηση για τη συμπερίληψη, την ορατότητα και την αποδοχή, ενάντια στο στίγμα και τις προκαταλήψεις. Μια συνάντηση με την υπογραφή του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

Φέτος, το “I’m Positive” επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 29 Νοεμβρίου με μια επετειακή βραδιά, η οποία συμπυκνώνει μέσα της ανθρώπινες ιστορίες που ακούγονται δυνατά, προσωπικές αφηγήσεις που εμπνέουν και γίνονται παράδειγμα ενάντια στο στίγμα και την προκατάληψη. Γιατί οι θετικές φωνές ακούγονται δυνατότερα.

40 χρόνια μετά το πρώτο θύμα του HIV στην Ελλάδα, μαζευόμαστε ξανά και ενώνουμε τις φωνές μας για όσα δεν πρέπει να ξεχαστούν ώστε να μην επαναληφθούν, για όσα ενώνουν τους ανθρώπους, για εκείνα που μας κάνουν να νιώθουμε και να είμαστε ασφαλείς, για όλα αυτά που μας επιτρέπουν να ζούμε τον έρωτα, αλλά και για όσα πρώτα μας κάνουν να αποδεχόμαστε εμείς τον εαυτό μας και ύστερα μας δίνουν τη δύναμη να διεκδικούμε ορατότητα και συμπερίληψη για όλες, όλους, όλα.

Με τη συνεργασία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», δίνουμε βήμα σε ανθρώπους και ιστορίες που πρέπει να ακουστούν, ώστε να μην υποφέρει κανένα άτομο πλέον από τα ταμπού, την άγνοια και τις ανισότητες. Η επιστήμη έχει προχωρήσει. Ας ακολουθήσει και η κοινωνία.

Μαζί, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, μετρώντας περισσότερες από 30 ιστορίες ανθρώπων που μοιράστηκαν στιγμές της ζωής τους, συναντιόμαστε και πάλι σαν μια οικογένεια που κάθε χρόνο μεγαλώνει, με μια υπόσχεση: Να συνεχίσουμε να μιλάμε ανοιχτά ξανά και ξανά, μέχρι τα αυτονόητα να γίνουν πραγματικότητα για κάθε άτομο. Τη συζήτηση συντονίζουν η Λυδία Παπαϊωάννου και η Katherine Reilly.

Λυδία και Katherine: «Χωρίς αλλά, χωρίς ντροπή, χωρίς στίγμα. Είμαστε θετικές στην ορατότητα, τη συμπερίληψη, την αγάπη». Η Λυδία και η Katherine είναι δύο θηλυκότητες που έμαθαν –η καθεμία με διαφορετικό τρόπο– τι σημαίνει να γίνεσαι θετική φωνή για όλα τα άτομα που ζουν με και χωρίς HIV. Στις 29 Νοεμβρίου θα ανέβουν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης ως οι παρουσιάστριες του “I’m Positive 2023”.


Ιάσoνας: «Σε άλλες χώρες, οι νέοι ζουν τον έρωτα όπως θέλουν. Χωρίς φόβο». Ο Ιάσoνας είναι 20 ετών. Δεν έχει βγει ποτέ θετικός στον HIV, ωστόσο θα ήθελε να έχει πρόσβαση στην αγωγή πρόληψης που κάνει αδύνατη τη μετάδοση του HIV. Είναι ένας από τους νέους ανθρώπους που διεκδικούν για την Ελλάδα πρόσβαση και δωρεάν διανομή της PrEP, πιστεύοντας πως το δικαίωμα στην πρόληψη είναι δικαίωμα στην υγεία, τη ζωή και την απόλαυση. 


Γιώργος και Μοράν: «Η πρόσβαση στην εύκολη εξέταση δεν είναι προνόμιο. Είναι δικαίωμα». Ο Γιώργος και ο Μοράν εργάζονται στον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή». Ως θετικές φωνές και οι ίδιοι, επιλέγουν να δουλεύουν με και για άτομα που ζουν με τον HIV. Η ενημέρωση, η πρόληψη, η ορατότητα και η συμπερίληψη δεν είναι για αυτούς απλές έννοιες, αλλά η πραγματικότητα που χτίζουν καθημερινά τόσο στο Checkpoint όσο και στο Ref Checkpoint, όπου όλες, όλοι, όλα μπορούν να πραγματοποιήσουν δωρεάν και ανώνυμα εξέταση για τον HIV.


Κατερίνα και Ζανό: «I’m Positive σημαίνει αποδοχή, ζωή και αγάπη για τον άνθρωπο που ζει χωρίς ή με HIV». Η Κατερίνα και ο Ζανό μπορεί να μην είχαν τα ίδια αποτελέσματα όταν πριν από χρόνια εξετάστηκαν και οι δύο για HIV. Ο Ζανό ήταν αρνητικός. Κι όμως, επέλεξαν να είναι και οι δύο θετικές φωνές για κάθε άτομο που επιλέγει την ορατότητα και έχει ανάγκη την αποδοχή και την αγάπη.


Ανδρέας: «Ο HIV σήμερα δεν σκοτώνει. Έχει μείνει μόνο το στίγμα. Ας το αλλάξουμε». Ο Ανδρέας ανακάλυψε ότι είναι θετικός πριν από πολλά χρόνια. Από τότε αποτελεί μία από τις θετικές φωνές που εργάζονται και μάχονται καθημερινά για την ορατότητα, την αποδοχή και τη συμπερίληψη των ατόμων με HIV, ενάντια στην άγνοια, τα ταμπού και τις ανισότητες. 


Katherine: «Γιατί να φοβόμαστε τη γνώση; Κάνει τους ανθρώπους πιο ανθρώπινους». Η Katherine είναι καθηγήτρια αγγλικών. Κι όμως, έγινε μαθήτρια η ίδια όταν ο Ζακ, ως οροθετικός, εθελοντής και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ατόμων με HIV, μοιράστηκε μαζί της τις γνώσεις και τις εμπειρίες του.I'm Positive 2023: Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, 20:30. Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107,  Κεντρική Σκηνή. Διάρκεια: 80 λεπτά. Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινάει μία ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Φωτο: Στέγη ΩνάσηΔιαβάστε επίσης:
Δείτε την διεθνή συναυλία Waiting for the Barbarians
Constantinopoliad: Με αγάπη για τον Καβάφη
«Χρειάστηκε ποτέ να κρύψεις την ταυτότητά σου για να επιβιώσεις;»
Onassis org: 4 δωρεάν εκπ/κές εκδηλώσεις 
εμφάνιση σχολίων