0
1
σχόλια
956
λέξεις
CULTURE
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση για τον Νοέμβριο
 
DOCTV.GR
9 Νοεμβρίου 2023
Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση απευθύνονται σε παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ανακαλύψτε το πρόγραμμα του Νοεμβρίου με εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν για τις σύγχρονες θεματικές τους: ψηφιακή εποχή, ταυτότητα, συμπερίληψη, ισότητα, υγεία, πολιτισμός.

Νέα ερωτήματα βρίσκουν απαντήσεις μέσα από διαδικτυακές, σύγχρονες και επιστημονικές συζητήσεις για την ταυτότητα, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου με τη νέα ψηφιακή σειρά Εκπαιδευτικές Τετάρτες: This is a Free Gender Zone.

Τα παιδιά του δημοτικού λύνουν τις απορίες τους σχετικά με το σώμα τους και τα όργανά τους με το πρόγραμμα Οργανούληδες που επιστρέφει στην τάξη.

Εκπαιδευτικοί και ειδικοί παιδαγωγoί συμμετέχουν για 10η χρονιά στα βιωματικά εργαστήρια του προγράμματος Η Μουσική αγαπάει τον Αυτισμό δημιουργώντας ευεργετικές συνθήκες για τα παιδιά.

Γονείς και εκπαιδευτικοί «πλοηγούνται» στον ψηφιακό κόσμο των παιδιών, και ανακαλύπτουν τα κατάλληλα εργαλεία για σωστή χρήση του διαδικτύου, μέσα από 10 μοναδικές συναντήσεις στο πρόγραμμα Μεγαλώνοντας παιδιά στην ψηφιακή εποχή.

Τέλος, μαθητές και μαθήτριες μπορούν να επισκεφτούν τη Στέγη και να ζήσουν την εμπειρία που έζησε όλος ο κόσμος των εικαστικών στη Βενετία, σχηματίζοντας ουρές για τη VR εγκατάσταση της Λουκίας Αλαβάνου Στον δρόμο για τον Κολωνό. Δείτε αναλυτικότερα:

Εκπαιδευτικές Τετάρτες: This is a Free Gender Zone. Μια ανοιχτή συζήτηση για όλα και για όλα, 08 – 22.11.2023: Τρεις διαδικτυακές, ανοιχτές, ειλικρινείς, σύγχρονες και επιστημονικές συζητήσεις για την ταυτότητα, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου. Ένα «κουτί» στο οποίο μπαίνουμε όλοι από τη βρεφική μας ηλικία. Τι ερωτευόμαστε, τι θα φορέσουμε, με τι θα παίξουμε, τι μας αρέσει; Ταμπού, καταπίεση, τραύματα και αντοχές στην οικογένεια αλλά και στο σχολείο. Ή μήπως γίνεται κι αλλιώς; Γεννιέσαι ή γίνεσαι; Τι έχω κάνει λάθος; Θα είναι το παιδί μου ευτυχισμένο; Και με το σχολείο τι γίνεται; Δείτε στο Onassis Channel τρία εκπαιδευτικά επεισόδια με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εξοικείωση με έννοιες και πραγματικότητες που ορίζουν τη ζωή μας. Ο φόβος, το άγχος των σωστών χειρισμών, οι «δύσκολες ερωτήσεις» και η ανασφάλεια στο πώς να διαχειριστείτε την ομάδα, την τάξη ή την οικογένειά σας μπορούν να βρουν απαντήσεις. Απευθύνεται σε:Εκπαιδευτικούς, γονείς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εφήβους

Μεγαλώνοντας παιδιά στην Ψηφιακή Εποχή. Πώς πλοηγούνται στο διαδίκτυο, ποιες πλατφόρμες χρησιμοποιούν, τι αναζητούν και σε τι κινδύνους εκτίθενται; 07.11.2023 – 30.01.2024: Γνώσεις, ταχύτητα, «επικοινωνία», αλλεπάλληλα ερεθίσματα, φαντασία, επιλογές, αλλά και… κίνδυνοι. Το «σερφάρισμα» στην εικονική πραγματικότητα είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Με στόχο οι «μεγάλοι» να κατανοήσουν τον ψηφιακό κόσμο των «μικρών», μειώνοντας έτσι το «ψηφιακό χάσμα γενεών», αλλά και να ενημερωθούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, το Ίδρυμα Ωνάση εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο εργαστηρίων, σε μια προσπάθεια να απαντηθούν καίρια ερωτήματα όπως: Πόσες ώρες βρίσκονται τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη; Τι είναι τα online challenges; Πώς επηρεάζεται η εικόνα που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους και την ψυχική τους υγεία; Πώς μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να αποτελέσει μέσο παραβίασης της ιδιωτικότητάς τους; Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι είναι αλήθεια και τι ψέμα; Τι σημαίνουν οι όροι cyberbullying, sextortion και online grooming; Με έναν μοναδικό, βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο θα ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο και την τεχνολογία υπεύθυνα και με ασφάλεια. Απευθύνεται σε: Γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους επιθυμούν να ενημερωθούν για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.

Στον δρόμο για τον Κολωνό. Σχολικές Επισκέψεις. 01 – 30.11.2023: Μπορεί άραγε να υπάρξει σύνδεση ανάμεσα στην τραγωδία «Οιδίπους επί Κολωνώ» και στους καταυλισμούς των Ρομά στη Δυτική Αττική; H Λουκία Αλαβάνου, ερχόμενη από την 59η Μπιενάλε της Βενετίας, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα, δημιουργεί μια εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας στην οποία οι θεατές παρακολουθούν κατοίκους του συνοικισμού Νέα Ζωή στον Ασπρόπυργο να ενσαρκώνουν ρόλους από το περίφημο έργο του Σοφοκλή σε μια ψηφιακή προβολή που συνενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Ακολουθώντας τη διαδρομή του Οιδίποδα από τη Θήβα προς τον Κολωνό, η καλλιτέχνιδα παρατηρεί κοινά σημεία στην πορεία του τραγικού ήρωα και της κοινότητας Ρομά, η οποία εγκαταστάθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή τη δεκαετία του 1980. Η Θήβα ως αφετηρία, η προσπάθεια για ενσωμάτωση και ένταξη στην κοινωνία, το ίδιο το τοπωνύμιο του συνοικισμού (Νέα Ζωή) επισημαίνονται στην ταινία ως παραλληλισμοί και καλούν τον θεατή να προβληματιστεί πάνω σε σύγχρονα ζητήματα. Απευθύνεται σε: Μαθήτριες και μαθητές 13+ και τους καθηγητές τους

Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό. Βιωματικά εργαστήρια 2023-2024 για εκπαιδευτικούς. 15.11.2023 & 22.11.2023:  Η μουσική είναι επικοινωνία. Είναι χαρά και μέσο αλληλεπίδρασης. Αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές όλων, ειδικά των παιδιών. Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» επιστρέφει για μία ακόμη χρονιά ως εργαλείο για κάθε επαγγελματία που δουλεύει με παιδιά τα οποία ανήκουν στον ευρύ φάσμα του αυτισμού, δημιουργώντας μια πόρτα επαφής, σύνδεσης, διασκέδασης και συναισθηματικής έκφρασης. Ανοίξτε την με νότες και ρυθμό. Μάθετε πώς μπορείτε να προσφέρετε μια ομαδική, μουσική και διασκεδαστική εμπειρία, όπου ενθαρρύνεται η αυτοέκφραση, προάγονται οι κοινωνικές δεξιότητες, ενισχύονται η συναισθηματική ωρίμανση και η αναγνώριση της μοναδικότητας του κάθε παιδιού. Φέρτε τα παιδιά σε επαφή με τη μουσική και καθοδηγήστε τα σε μια ευεργετική συνθήκη, τόσο για τα ίδια όσο και για την οικογένειά τους. Απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικούς παιδαγωγούς, θεραπευτές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας

Οι «Οργανούληδες» πάνε στο Δημοτικό Σχολείο. 25.10.2023 – 15.05.2024: Ποια είναι τα βασικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα; Και ποια η λειτουργία τους; Πώς τα φροντίζουμε; Πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει ένα όργανο, όταν αυτό δεν λειτουργεί σωστά; Αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις γίνονται συναρπαστικές ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», που σχεδιάστηκαν ειδικά για παιδιά. Η έννοια της μεταμόσχευσης αλλά και η δωρεά οργάνων γίνονται θεματικές μιας συζήτησης που μπορούν να κάνουν τα παιδιά με τους γονείς και τους δασκάλους τους. Μέσα στις τάξεις των Δημοτικών Σχολείων γεννιέται η ελπίδα. Απευθύνεται σε: Μαθήτριες και μαθητές Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και τους δασκάλους τους

Info: Εκπαιδευτικά Προγράμματα Σεζόν 2023 – 2024, Ίδρυμα Ωνάση: Ανακαλύψτε περισσότερα εδώ

Διαβάστε επίσης:
Οι Οργανούληδες μοιράζονται 5 Σούπερ Μυστικά για γερά παιδιά
Ο Οιδίπους επί Κολωνώ γίνεται virtual reality ταινία 


 
εμφάνιση σχολίων