0
1
σχόλια
404
λέξεις
ΖΗΝ
Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια, συν ένα μυστικό
DOCTV.GR | UNSPLASH
15 Νοεμβρίου 2023
Αν και έχουμε συνηθίσει να το φυτεύουμε στον κήπο ή στο χωράφι, μπορούμε να το φυτέψουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες με μεγάλη επιτυχία. Δείτε λοιπόν τα βήματα για την καλλιέργεια του καρότου σε γλάστρα για να το συγκομίσετε σε 3-4 μήνες φρέσκο και τραγανό.

1. Επιλέγουμε κατάλληλη γλάστρα και γόνιμο φυτόχωμα για το καρότο. Για το καρότο θα χρειαστούμε σχετικά βαθιές γλάστρες τουλάχιστον 25-30 εκατοστά βάθος, ανάλογα βέβαια με την καλλιεργούμενη ποικιλία. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε γόνιμο φυτόχωμα, ειδικό για κηπευτικά που να εξασφαλίζει παράλληλα καλή αποστράγγιση. Μπορούμε να φτιάξουμε και το δικό μας φυτόχωμα χρησιμοποιώντας χώμα ή τύρφη ως βασικό συστατικό μαζί με κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και περλίτη.

2. Επιλέγουμε ηλιόλουστη θέση για τη γλάστρα του καρότου. Το καρότο αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερό, σχετικά ψυχρό περιβάλλον και ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 14-19 βαθμών Κελσίου, αν και αντέχει και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Θα επιλέξουμε ηλιοφανή στο μπαλκόνι για τη γλάστρα με τα καρότα κατά τη χειμερινή περίοδο και ημισκιερές κατά την ανοιξιάτικη περίοδο που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες.

3. Φυτεύουμε σπόρο ή μεταφυτεύουμε έτοιμα φυτά καρότου. Έχουμε δυο επιλογές για να καλλιεργήσουμε καρότο στη γλάστρα μας. Μπορούμε να φυτέψουμε απευθείας τους σπόρους του καρότου σε βάθος περίπου 2 εκατοστών προσέχοντας να τους σπείρουμε αραιά. Βέβαια, κατά το πρώτο στάδιο ανάπτυξης των φυτών του καρότου, θα χρειαστεί να τα αραιώσουμε ώστε να απέχουν μεταξύ τους 8-10 εκατοστά. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά καρότου από φυτώρια και να τα φυτέψουμε σε αποστάσεις 10-15 εκατοστών.

4. Εξασφαλίζουμε άφθονο πότισμα και βιολογική λίπανση για το καρότο σε γλάστρα. Το καρότο στη γλάστρα χρειάζεται άφθονο πότισμα, καθώς έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό. Θα πρέπει να έχουμε καλή αποστράγγιση, προσέχοντας να μη λιμνάζει το νερό. Σχετικά με τις ανάγκες του καρότου σε λίπανση, θα χρειαστεί εμπλουτισμός με θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του φυλλώματος και τον σχηματισμό της πασσαλώδους ρίζας του. Χρειάζεται να ενσωματώνουμε στο χώμα, κάθε 20-30 μέρες, 1-2 κουταλιές της σούπας πλήρους βιολογικού λιπάσματος, ενισχυμένο σε κάλιο για να εξασφαλίσουμε μια πλούσια παραγωγή.

5. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του καρότου σε γλάστρα. Τα καρότα μπορούν να συγκαλλιεργηθούν με επιτυχία στη γλάστρα μαζί με ραπανάκια, φρέσκο κρεμμυδάκι, σκόρδο, πράσα, μαϊντανό και μαρούλι αν και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για τη συγκομιδή από αυτά. 
 
Via Τα Μυστικά του Κήπου
 

Διαβάστε επίσης:
6 δέντρα με φρούτα κατάλληλα για γλάστρα σε μπαλκόνι
10 λαχανικά που καλλιεργούνται σπίτι με ότι έχουμε
Γιατί στρίβουν τα φύλλα των φυτών και πώς το αντιμετωπίζουμε
εμφάνιση σχολίων